Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Γιάννης Ιωαννίδης για εμβόλια κορονοϊού: «Θα κριθούν στην πράξη»

 


Μακάρι να είναι τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή

Ο καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, ηλώνει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε μία συνέντευξη στη "Δημοκρατία" και την Κέλλυ Φαναριώτη.

Λίγη ώρα πριν σε δηλώσεις περίεργες για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech προχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

"Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό και δεν γνωρίζουμε τα πάντα φυσικά για το πρώτο εμβόλιο που φθάνει" σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος.

 Αν και ο διεθνούς κύρους επιστήμονας ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ των εμβολιασμών, εντούτοις επισημαίνει πως τα εντυπωσιακά ποσοστά που δημοσιεύουν οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν σημαίνουν ότι όποιος εμβολιαστεί και κολλήσει κορονοϊό δεν θα νοσήσει σοβαρά.

«Μακάρι τα εμβόλια να είναι τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή. Αισιοδοξώ, αλλά περιμένω τα πλήρη αποτελέσματα πρώτα. Στο μεταξύ, θα πρέπει να προσέξουμε να μην προσφέρουμε υλικό συνωμοσιών στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Από όσα έχουν παρουσιαστεί στα δελτία Τύπου, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα αφορά κυρίως αριθμό λοιμώξεων, ανεξαρτήτως σοβαρότητας. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές ή με λίγα συμπτώματα» εξηγεί.

Ο καθηγητής προσθέτει πως υπάρχουν λίγα δεδομένα για κλινικά πιο σοβαρές λοιμώξεις, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πλήρη δεδομένα για να ξέρουμε πώς ακριβώς ορίζονται οι σοβαρές περιπτώσεις.

«Αυτό που δεν θα ξέρουμε μάλλον, ακόμα και μετά τη λεπτομερή δημοσίευση των αποτελεσμάτων, είναι κατά πόσο ο εμβολιασμός θα μειώνει αξιόλογα την πιθανότητα θανάτου στον ευρύτερο πληθυσμό, ειδικά σε μια χώρα όπου ήδη έχει μολυνθεί ένα ικανό μέρος του πληθυσμού και δεν είναι σχετικά παρθένα στον ιό» εξηγεί.

Πάντως, και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά επισήμανε σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει εάν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του ιού! «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί» δήλωσε, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το γεγονός ότι ο ρυθμιστικός οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας (MHRA) έδωσε ήδη την Τετάρτη έγκριση για ένα από τα εμβόλια σαφώς ενισχύει την εμπιστοσύνη σε αυτό. Αλλά η επιστημονική κοινότητα ελπίζει να δει πάρα πολύ σύντομα και τα πλήρη δημοσιευμένα δεδομένα σε επιστημονικά περιοδικά ύστερα από διαδικασία κρίσης για όλα αυτά τα εμβόλια»,  αναφέρει ο δρ Ιωαννίδης, τονίζοντας πως τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζουν να συλλέγονται και μετά την προσωρινή έγκριση.

«Στην περίπτωση αυτών των τόσο γρήγορα ανεπτυγμένων και εγκεκριμένων εμβολίων είναι ακόμα πιο σημαντικό να συνεχίζουμε να συλλέγουμε όσο είναι δυνατόν τα καλύτερα δεδομένα, ώστε να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα»

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος γνωστός φίλου μου του είπε για κάποιον δεσπότη, που τον γνώριζε από τα μαθητικά του χρόνια, ότι εξεπλάγη που έγινε κληρικός, επειδή δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την Εκκλησία.

Μάλιστα, και ως δεσπότης φαίνεται ότι εξακολουθεί να μην έχει καμία ουσιαστική σχέση με την Εκκλησία. Εννοώ βιωματική σχέση με αυτό που είναι η Εκκλησία, Σώμα Χριστού δηλαδή. Φυσικά, ο εν λόγω μισθοδοτείται από το Κράτος ως μητροπολίτης, τελεί (θεατρικά) τη θεία Λειτουργία, κηρύττει (συνήθως όχι λόγο Θεού, αλλά τέσπα), κλπ.

Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο, πιστεύω πολύ σοβαρά ότι είναι ΑΘΕΟΣ. Το λέω μετά λόγου γνώσεως. Ή τουλάχιστον, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ στον Χριστό. Στην καλύτερη περίπτωση είναι δεϊστής, πιστεύει σε μία "ανώτερη δύναμη", που μπορεί και να μην υπάρχει καν. Με άλλα λόγια, ο εν λόγω ζει από το "παραμύθι του Χριστούλη", όπως φημολογείται ότι είχε πει πεθαίνοντας ένας καθολικός επίσκοπος....

Οπωσδήποτε, ο εν λόγω μητροπολίτης αισθάνεται πολύ πιο άνετα σε μία παρέα με ελευθεριακούς, από ότι σε μία παρέα με πιστούς Ορθόδοξους χριστιανούς. Το όλο του σουλούπι και η όλη του συμπεριφορά και ο λόγος του το δείχνουν.

Αν μάλιστα μου έλεγαν ότι υπάρχει ΕΝΑΣ (1) επίσκοπος στην Ελλάδα που είναι ΑΘΕΟΣ, θα έλεγα αμέσως ότι είναι ο συγκεκριμένος....
Οπωσδήποτε, πολιτεύεται ως ΑΘΕΟΣ.

Είναι, πάντως, εντυπωσιακό ότι αμέσως μετά την εκλογή και τη χειροτονία του σε επίσκοπο, αυτός που τον ανέσυρε από τον κάλαθο και τον χειροτόνησε ασθένησε βαρέως και απεβίωσε.

Τώρα, γιατί μου ήρθαν όλα αυτά στο μυαλό όταν διάβασα την ανάρτηση για το εμβόλιο, δεν το γνωρίζω....

Ο ευθυμογράφος

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Άμα πέρασε από "θεολογική σχολή"
είναι απλά κλασσική περίπτωση...

Κι άμα στραβώσει το πράμα στην
αρχή δύσκολα μετά ισιώνει.

Άτομο τι ...δικό μου...
προσπαθεί χρόνια να ξεκολλήσει
από τα προτεσταντίζοντα θεμέλια
που εγκολπώθηκε... και πάντα
τα...βρίσκει μπροστά του...

Είθε ο Θεός, να ευλογήσει την
φιλότιμη προσπάθεια του!

Και υπάρχει και μιά άλλη...
πτέρυγα ξεστραντισάντων
που δεν θα ήταν σωστό να τους...
προκαλέσω...μέρες πού'ναι ...

Ο Θεός να μας χαρίζει μετάνοια!

Ανώνυμος είπε...

https://cormandrostenreview.com/report/

Κάποιος είπε...

Εύκολο το κουίζ ευθυμογράφε! Η «τελευταία χειροτονία» τα λέει όλα...

Κάποιος είπε...

Ο Ιωαννίδης είναι λογικό να είναι υπέρ των εμβολιασμών: αλλιώς δεν θα είχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ θέση σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο...
Κατανοητόν;

Ανώνυμος είπε...

Για περισσότερους από έναν το υποπτευόμαστε αυτό, φίλτατε ευθυμογράφε. Κι αυτό που λες για τον καθολικό επίσκοπο, εγώ το έχω ακούσει σε άλλη εκδοχή για ορθόδοξο επίσκοπο, χωρίς πάντως να έχω ακούσει για ποιον.

Ανώνυμος είπε...

Κι όσο για τα εμβόλια που "θα κριθούν στην πράξη", τι θα πει αυτό; Δηλαδή εμείς θα είμαστε τα πειραματόζωα; Κι αν αποτύχουν στην πράξη, εμείς τι; Φαντάζεστε γιατρό να σου λέει έλα να σου κάνω εγχείρηση ή πάρε αυτό το φάρμακο και το αποτέλεσμα θα το δούμε στην πράξη;

Ρισκάρω μια πρόβλεψη: το εμβόλιο δεν θα έχει σπουδαίες παρενέργειες, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμες, αλλά δεν θα λύσει και το πρόβλημα. Δεν θα μειώσει τα κρούσματα, ούτε τα θύματα. Με κλειστές εκκλησιές αποκλείεται να λυθεί το πρόβλημα.

Τώρα αν σε δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί οι καρκίνοι και κάποιος πει ότι φταίει το εμβόλιο, αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ουσιαστικά. Έχουμε τόσους καρκινογόνους παράγοντες στη ζωή μας, που είναι αδύνατο να ενοχοποιηθεί ένας και μόνο.

Αλλά σε δέκα χρόνια πολλά μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά, προς το χειρότερο (αυτό είναι το ορατό) ή ακόμα ίσως και προς το καλύτερο (επιμένουν κάποιοι κι εγώ τα παρακολουθώ και σιωπώ). Οι μέρες πάντως δείχνουν κολοβές κι η εποχή μας γκαστρωμένη.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Το καλυτερο και το χειρότερο...

-κάποιοι θα γελάσουν...λιγότεροι ίσως από παλιότερα-

είναι...στο χέρι μας
(στο κομποσχοίνι μας)
στά γόνατά μας...

Πλαστήκαμε ,ώς οι βασιλεις
του κόσμου τούτου
και σίγουρα δεν είμαστε... Παΐσιοι
αλλά ειμαστε άνθρωποι,
και οι Άγιοι Γέροντες
των καιρών μας

μας έδωσαν ένα παράδειγμα
του τι σημαίνει
να είσαι άνθρωπος

λίγο φιλότιμο, νομίζω,
όλοι μας τόχουμε...

Ανώνυμος είπε...

Πείτε και σε εμάς ποιά είναι αυτή η τελευταία χειροτονία , κατά πού πέφτει ; Ο τελευταίος που πέθανε είναι ο Λαγκαδά .

Ανώνυμος είπε...

Δεν εννοώ ποιος επίσκοπος πέθανε τελευταίος. Εννοώ ότι αυτός που χειροτόνησε τον ΆΘΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ δεν χειροτόνησε άλλον επίσκοπο, διότι αμέσως μετά ασθένησε και απεβίωσε...

Ο ευθυμογράφος