Ο πλούσιος της παραβολής φρόντιζε να είναι ευπρόσωπος στους ανθρώπους οι οποίοι τον μακάριζαν για την ευμάρεια και την υλική του ευτυχία. Ενώ από φαρισαϊκό δόγμα και προκατάληψη θεωρούσαν τον δίκαιο και λεπρό Λάζαρο καταραμένο και αμαρτωλό. Φανταστείτε πόσο σκανδάλισε ο Χριστός τους ακροατές της παραβολής όταν είπε πώς ο λεπρός και φτωχός, πού κατά τους ιουδαίους εθεωρείτο στιγματισμένος πήγε στον Παράδεισο, ενώ ο "ευλογημένος" πλούσιος στον Άδη. Άλλα τα μέτρα των ανθρώπων και άλλα του θεού. Η καταραμένη ανθρωπαρέσκεια, η τυφλή συνείδηση, οι κοινωνικές συμβάσεις, τα λόγια και οι πράξεις οι θεατρικές,ο συρμός και η ετικέτα. Τα στάνταρ των ανθρώπων.
Πόσο διαφορετικά από αυτό πού μας ζητάει ο Χριστός. Καθαρότητα πνευματική και όχι εξωτερική...
π.Π.
2 σχόλια:
Και όταν ο πλούσιος παρακαλάει τον Αβραάμ να στείλει τον Λάζαρο για να πιστέψουν οι αδερφοί του επειδή θα έχει αναστηθεί.
Και τον διαβεβαιώνει ο δίκαιος Αβραάμ ότι πάλι δεν θα πιστέψουν.
Βλέπουμε τον Κύριον μας Ιησού Χριστό σε αυτήν την παραβολή να χρησιμοποιεί το όνομα Λάζαρος.
Και για να τους αποδείξει όλους ότι οι παραβολές δηλώνουν την αληθινή πραγματικότητα.
Το Όνομα του τετραημέρου νεκρού φίλο Του που ανέστησε ήταν ο άγιος Λάζαρος.
Και δυστυχώς οι γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές όχι μόνο δεν πίστεψαν, αλλά ήθελαν να αποκτείνουν και τον Κύριο μας και τον άγιο Λάζαρο.
" Η καταραμένη ανθρωπαρέσκεια, η τυφλή συνείδηση, οι κοινωνικές συμβάσεις, τα λόγια και οι πράξεις οι θεατρικές,ο συρμός και η ετικέτα. Τα στάνταρ των ανθρώπων. "
Πολύ εύστοχα ! Ευχαριστούμε !
Δημοσίευση σχολίου