Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Κύκκου Νικηφόρος: ''Η απόφαση που πάρθηκε δεν είναι δεσμευτική''

Σε δηλώσεις προέβη ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος.

Ο ίδιος είπε ότι η δική του συμβιβαστική πρόταση δεν πέρασε και η απόφαση που πάρθηκε δεν είναι δεσμευτική αφού το ζήτημα αυτό «είναι ζήτημα πίστεως».

Εντός της Συνόδου καταγράφηκαν διαφωνίες ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν 10 με 7 σύμφωνα με τον Κύκκου Νικηφόρο ο οποίος προέβη σε δηλώσεις.

«Πέρασε η πρόταση του Αγίου Πάφου. Αντιταχθήκαμε στην πρότασή του, δεν συμφωνήσαμε. Η πρόταση αφορούσε αναγνώριση του Επιφανίου ως προκαθημένου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. Η απόφαση δεν μας δεσμεύει, έχουμε παραδείγματα στην Ορθοδοξία όπου ένας μόνο διαφώνησε και δικαιώθηκε εκ των υστέρων: ο Μάρκος ο Ευγενικός. Διαφώνησε και δεν υπέγραψε τα πρακτικά της Συνόδου, παρόλο που υπογράφτηκαν απ’ όλους. Η ιστορία τον δικαίωσε και το 1484 αναιρέθηκε η Σύνοδος Φερράρας – Φλωρεντίας και ο Μάρκος ο Ευγενικός αναδείχθηκε ως Άγιος της Εκκλησίας μας», είπε ο Μητροπολίτης.

Αντίθετη θέση εξέφρασε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, απαντώντας λίγο αργότερα στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου, υποδεικνύοντας πως η άποψη του είναι διαφορετική «Εγώ έχω υπόψη μου ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδους είναι δεσμευτικές για όλους και προβλέπεται από το καταστατικό. Δεν είναι θέμα πίστεως είναι θέμα μνημόνευσης του προκαθημένου. Ο κάθε ένας εκφράστηκε με τον τρόπο που ήθελε» - τόνισε ο Μητροπολίτης Πάφου.

σχόλιο: Ψιλομπάχαλο ,εάν είναι οι αποφάσεις δεσμευτικές γιατι σας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του  ο Αρχιεπίσκοπος άγιε Παφου  και αναγνώρισε τον καθαιρεμένο και αφορισμένο Επιφάνιο ως κανονικό Επίσκοπο αφού υπήρξε ομόφωνη  απόφαση της Συνόδου να μην αναγνωριστει;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οταν στα θέματα της Εκκλησίας γίνεται της επί χρήμασιν εκδιδομένης γυναικός το κάγκελο..ΜΟΥΤΖΩ τα...ΔΕΝ υπάρχει σωτηρία...σε λίγο θα φύγουν από τους ναούς και οι ελάχιστοι θερμοί άνθρωποι κα θα μείνουν οι παπάδες να σκουπίζουνε μόνοι τους τις αυλές των ναων..