Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Νυμφαίο: Ο οικισμός που μοιάζει με παραμύθι

 

Το Νυμφαίο είναι ένα μαγευτικό χωριό στη Φλώρινα που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα διατηρητέος οικισμός. Το χωριό αυτό σήμερα θα ήταν έρημο και ξεχασμένο από το θεό και τους ανθρώπους, αλλά οι κάτοικοι που αγαπούσαν τον τόπο αυτόν έκαναν τα πάντα για να ξαναγεννηθεί. Έτσι, τώρα πρόκειται για ένα καλοδιατηρημένο αρχοντικό χωριό, γνωστό χειμερινό προορισμό που αφήνει κάθε επισκέπτη με ανοικτό το στόμα.

Νυμφαίο Φλώρινας: Το μαγικό χειμερινό τοπίο

Στο Νυμφαίο θα βρεις πέτρινα αρχοντικά, παραδοσιακά ταβερνάκια, γραφικά δρομάκια και πολύ ζεστούς ανθρώπους. Στην τελευταία μου επίσκεψη στο χωριό γνώρισα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή εδώ και μου φέρθηκαν σαν δικό τους παιδί. Η γιαγιάκα δε, μέχρι να με φιλοξενήσουν επέμενε. Έτσι κι εγώ κάθε πρωί έφευγα από το ξενοδοχείο μου και ξέκλεβα λίγο χρόνο για να πάρω μαζί τους τον πρώτο καφέ της ημέρας. Οι ώρες αυτές ήταν για εμένα σχολείο. Ιστορίες από τον τόπο τους, από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αναστήλωση του οικισμού, φωτογραφίες από τα παλιά καλντερίμια και ένα σωρό μύθους και θρύλους. Αξίζει να επισκεφθείτε το Νυμφαίο για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και πολλούς άλλους.

Τι θα κάνετε στον οικισμό

Εδώ εκτός από το πολύ ζεστό κλίμα και τον πολύ παγωμένο καιρό, θα βρείτε εξαιρετικές παραδοσιακές γεύσεις. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε πιπεριές Φλωρίνης, πίτες με πιπεριά και ένα σωρό άλλα ντόπια προϊόντα. Πριν φύγετε, κάντε μία στάση και πάρτε μαζί σας πίσω στο σπίτι μερικές γεύσεις από τη μαγευτική Φλώρινα. Καταλύματα υπάρχουν για όλα τα γούστα και αν είστε λάτρεις της φύσης και του αγροτουρισμού θα λατρέψετε το μέρος.

Τελευταίο και καλύτερο στο Νυμφαίο, που μάλιστα το έχει κάνει γνωστό τα τελευταία χρόνια, είναι ο Αρκτούρος. Το ‘’σπίτι της αρκούδας’’ στον οικισμό αυτόν είναι το κάτι άλλο. Προστατευόμενα είδη από παντού ζουν και φυλάσσονται εδώ. Μπορείτε κι εσείς να τα δείτε από κοντά, αφού πρώτα ζητήσετε σχετικές πληροφορίες στην κεντρική πλατεία από κάποιον για το μέρος αυτό αλλά και για τις περιόδους που είναι καλύτερες να πάτε, μιας και η αρκούδα όπως ξέρουμε πέφτει σε χειμερία νάρκη.

Γράφει η Μελαχρινή Τριανταφυλλοπούλου για το Click2Athens.

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Μαγιά!
...

και δεν αναφέρομαι στο
οικονομικό μοντέλο, που...
έρχεται και παρέρχεται...