Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ;

 


Η διανομή  του αντιδώρου στους πιστούς γίνεται από τον Λειτουργό  Ιερέα και όχι από την καντηλανάφτισσα ή τον Μπάμπη τον Επίτροπο.

 Το αντίδωρο δεν είναι ένα απλό ψωμί αλλά αποτελεί  μετοχή στον αγιασμό του Θεού αφού η Λειτουργική χάρις μέσα στον Ιερό Ναό έρχεται σε κάθε πιστό άνθρωπο μέσα από τα αισθητά και ορώμενα πράγματα που έχουν εξαγιαστεί από το Άγιον Πνεύμα.

Η μετάληψη του αντιδώρου καθίσταται απαγορευτική για όσους  έχουν κώλυμα να μεταλάβουν, και  για όσους βρίσκονται εκτός του Εκκλησιαστικού σώματος.

Άρα το να αρνούμαστε να λάβουμε το αντίδωρο μας κατατάσσει ευθύς αμέσως εκτός Εκκλησίας .

Το παίρνουμε από το χέρι του Ιερέα και όχι από το παγκάρι ή σε σακουλάκια ή αλουμινόχαρτα ή διάφορα άλλα προφυλακτικά.

 

-Τοποθετούμε το δεξί μας χέρι πάνω στο αριστερό και με ανοιχτή την παλάμη φιλάμε το χέρι του Ιερέως που πρίν λίγο κατέβασε αυτό το Πανάγιο Πνεύμα και άγγιξε το Σώμα Της ζωής και της αθανασίας.

Καλό επίσης είναι το Αντίδωρο να υπάρχει σε ένα κάνιστρο κοντά σε όσους κοινωνούν, ώστε αμέσως μετά τη Θεία Μετάληψη να λαμβάνουν ένα κομμάτι και να σπογγίζουν  με αυτό τα χείλη και το στόμα τους και όχι με τις μάσκες που κάποιοι φορούνε αμέσως και έτσι τμήματα από την Θεία Κοινωνία κολλάνε στην λεοπαρδαλέ ή την πουά μάσκα.

Στη λειτουργική διδασκαλία του Συμεών Θεσσαλονίκης, η ιερότητα του αντιδώρου έγκειται στο γεγονός ότι είναι αγιασμένος άρτος «σφραγιζόμενος τὲ τῇ λόγχῃ, καὶ ἱερὰ  δεχόμενος ρήματα» και όχι μολυσμένος από την γρίπη.

Ακόμη το Αντίδωρο συμβολίζει το σώμα της Αειπαρθένου Παναγίας. Για αυτό και το σχήμα του προσφόρου είναι στρογγυλό, ομοιάζοντας με την κοιλιά της Παναγίας απ’ την οποία εξάγεται ο Χριστός.

 

Τέλος όπως διασώζεται στην ακολουθία των Προηγιασμένων η τάξη της διανομής του αντιδώρου δεν αποτελεί κάτι που περίσσευσε έξω από την Λειτουργία αλλά είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτής της Θείας Λειτουργίας  γι’αυτό και μοιράζεται πριν από την απόλυση και το «Δι’ευχών» και ενόσω αναγινώσκει ο αναγνώστης τους Ψαλμούς λγ’ «Εὐλογήσω τὸν Κύριον» και ρμδ’ «Ὑψώσω Σέ, ὁ Θεός μου».

Αν λοιπόν αρχίσουμε αθεολογήτως να τεμαχίζουμε την Θεία Λατρεία όπως μας αρέσει, ελέω κορωδο-ϊού,  στο τέλος θα λειτουργούμε και χωρίς Θεία Κοινωνία όπως έκανε κάποτε ένας Ιερέας στο εξωτερικό που όποτε γνώριζε πως την συγκεκριμένη ημέρα της Λειτουργίας δεν επρόκειτο να έχει κόσμο στον Ναό του, λειτουργούσε με κενό δισκοπότηρο ,δίχως προσκομιδή και Θεία Κοινωνία.

Ωχχχχ !!!! λέτε  να βάζουμε τώρα ιδέες σε κάποιους ;

 

 Εδώ βλέπουμε τον "τραγικό" Επίσκοπο  Σύρου  Δωρόθεο, τυλιγμένο στο χέρι το μάκτρο ώστε οι πιστοί να παίρνουν το Αντίδωρο ,χωρίς να κολλήσουν την γρίπη του κορωδο-ϊού....

-ΕΥΣΤΟΡΓΙΟΣ -

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος που είδε τη φωτογραφία μου είπε ότι φαίνεται σαν να έχει μόλις υποστεί ακρωτηριασμό... Αυτό το φαιδρό "ενσταντανέ" θα τον συνοδεύει εφεξής. Όπως και το άλλο χαζό δημοσιοσχεσίτικο κείμενο που είχε γράψει για τους "πρόσφυγες" το 2015, για να γλείψει τον Σύριζα, και το 2019, όταν το ανέσυρε το διαδίκτυο με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, το αποκήρυξε έντρομος ως "κείμενο παρωχημένης επικαιρότητας". Και έσπευσε να κάνει "πατριωτικά διαγγέλματα", σίγουρα πιο φτηνά από την κοπανιστή Μυκόνου.
Το κακό (για αυτόν, καλό για εμάς...) είναι ότι βρήκε άλλον συνεπίσκοπο αντίπαλο στον πρωταθλητισμό επί των δημοσίων σχέσεων, με καθημερινές ανταποκρίσεις στα γνωστά "πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων". Και μάλιστα αντίπαλο μέσα για μέσα από την "αυλή" του νυν αρχιεπισκόπου. Πώς να τον συναγωνιστεί, όταν μάλιστα ο άλλος πουλάει σοβαρότητα και "παραδοσιακότητα", που ο καημένος ο Μυκονιάτης δεν την έχει. Νόμιζε ότι, όπως τον είχε σπρώξει ο γέρο Μητσοτάκης να γίνει μητροπολίτης, θα τον σμπρώξει τώρα ο γιόκας του για πιο ψηλά.

Αλλά φευ, τα χρόνια περνούν, νέοι δελφίνοι εμφανίζονται και οι "χρηστές" ελπίδες ξεθωριάζουν. Όπως ξεθωριάζει το κόκκινο από το αυτοσχέδιο γάντι φτιαγμένο από μάκτρο θείας Κοινωνίας... Αν μάλιστα δει κανείς το ανύπαρκτο έργο που έχει επιτελέσει στην περιλάλητη "πολυνησιακή μητρόπολη" και το ποιόν των κληρικών που προσελκύει, όσους τέλος πάντων προσελκύει, τότε ο καημένος ο βασιλιάς δεν είναι απλά γυμνός, είναι και μούσκεμα...

Ανώνυμος είπε...

αν εβλεπα κατι τετοιο στην ενορια μου ειτε μασκες ειτε οτιδηποτε αλλο που παρεκλινει της παραδοσεως και ορθοδοξιας θα αλλαζα ενορια .
υπαρχουν ομως πιστοι ? που τα δεχονται ολα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, ως ένδειξη υγιούς αντίδρασης σε αυτούς τους επισκόπους που επέβαλαν την μασκοφορια στις περιφέρειες τους και όλα τα διαβολικά μέτρα κατά του κοροδοιού,θα ήταν ένας ένας οι επίτροποι να παραιτούνται και ύστερα οι ψαλτάδες και νεωκοροι, αν το θέμα είναι τα λίγα λεφτά που παίρνουν οι νεωκοροι και ψαλτάδες, οι επίτροποι που δεν πληρώνονται γιατί κάθονται και λαμβάνουν μέρος στην ανομία; η σατανοκινουμενη η μασωνοκρατουμενη αν ακούγεται κάπως βαρύς ο πρώτος χαρακτηρισμό διοικούσα εκκλησία της ελλαδος πλεον κηρύττει την αίρεση, και ο κόσμος που συνεχίζει να εκκλησιαζεται πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει μυστηριακή ζωή στους ναούς που οι παπάδες ουρλιάζουν υπέρ των μέτρων.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Όλα πουλιούνται και όλ'αγοράζονται,

γιά μιά χούφτα δολλάρια

και μία πρέζα... ιδέες
(ωραίες...ιδέες...)



ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αυτό με τη

...μυστηριακή
ζωή...επειδή ως ...

...μυστήριο είναι δύσκολο θέμα...

με

πολλή προσοχή...