Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Ερωτήματα προς τον π. Δανιήλ Αεράκη εξ αφορμής του κειμένου του «Προσέχετε από τους ψευψοπροφήτες»

Έκοιμήθη ο θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος, του π. Δανιήλ Αεράκη | ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ερώτηση στον π. Δανιήλ Αεράκη: Ο γέροντάς σας π. Αυγουστίνος Καντιώτης, νέος Χρυσόστομος σε όλες τις εκφάνσεις του βίου του και τιτάνας άσκησης και ορθόδοξης ομολογίας, προφητολογούσε ή όχι; Πολλάκιςδιήνθιζε τον ρωμαλέο λόγο του με την φράση: <Προφητεύω εκ της θέσεως ταύτης>! Είχε όλα τα χαρακτηριστικά του προφήτη, διότι μιλούσε όχι με βάση τον στοχασμό και την φαντασία του, αλλά από το θησαυροφυλάκιο της γραφής και της διδαχής των αγίων, καθώς και από την δική του πλούσια εμπειρική συγκομιδή…στηλίτευσε με προφητική δύναμη και αποστολικό κύρος κάθε παρέκκλιση από την σωτηριολογική οδό αλλά και προείδε γεγονότα, ήτοι πολέμους, πείνα, επιδημία εξ ανατολών που θα σαρώσει την υφήλιο, σεισμούς και καταποντισμούς, τα οποία προανήγγειλε με τον μεστό και απερίτμητο λόγο του!

Επιπροσθέτως, ησχολήθη με την δράση των σκοτεινών δυνάμεων που ωθούν το άρμα της παγκοσμιοποίησης και του σιωνιστικού ολοκληρωτισμού στις ατραπούς της παγκόσμιας κοινωνίας, όσο ελάχιστοι! Έκρουσε δυναμικά τον κώδωνα της καλής αφύπνισης και ενεργοποίησε τις υγιείς δυνάμεις της Εκκλησίας προς απόκρουση νεοταξικών σχεδιασμών και αντιχρίστων επελεύσεων! Πάντα ταύτα αυθεντικά και σπουδαία! Βέβαια ο μακαρίτης πίστευε στο θαύμα! Στην μετοχή του κτιστού στο άκτιστο! Βίωνε την υπέρβαση των πεπερασμένων νόμων της φύσεως με την επενέργεια των εκτάκτων νόμων του θαύματος! Ήταν πρώτα λογγοβαρδίτης καλόγερος και έπειτα οργανωσιακός οπλαρχηγός! Όσοι έχουν στείρα ελλαδική κατήχηση, (ελλαδική με την έννοια της οργανωσιακής νοοτροπίας που ευδοκίμησε στα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας και στην χερσαία Ελλάδα κατά τον παρελθόντα αιώνα) απορρίπτουν με καγχασμό την λαϊκή ευσέβεια, διότι έχουν <πλούτον διανοίας> και «ένδειαν εμπειρίας». Μέμφονται αναφανδόν ιδεοληπτικά τους δυτικούς αλλά εις ουδέν διαφέρουν απ᾿ αυτούς πρακτικά, ακριβώς, διότι στηρίζονται στην νοησιαρχία και στο συναίσθημα όπως όλοι οι προτεστάντες, όχι στην εμπνευσμένη άσκηση και στην διηνεκή εκζήτηση του θείου ελέους όπως οι <μικρόνοες> του πνεύματος της ανατολής!

Λέγοντας ταύτα, επ᾿ ουδενί λόγω επικυρώνουμε την ευφάνταστη παραγωγή της ψευδοπροφητείας που πλεονάζει και στις ημέρες μας και δεισιδαίμονες απόψεις ή προκαταλήψεις. Ψέγουμε μόνο το αδιάκριτο τσουβάλιασμα και την ειρωνική απόρριψη του γνήσιου προφητικού χαρίσματος από τους δυτικοθρεμμένουςοργανωσιακούς ερμηνευτές του φαινομένου, πού τόσο απέτυχαν, ώστε κάποιοι απ᾿ αυτούς επειδή δεν χόρταιναν από τον στείρο ευσεβισμό και τον άκρατο σχολαστικισμό, πήγαν σε άλλα άκρα, ήτοι του σαρκικού αμοραλισμού και της αντίνομηςνεορθοδοξίας και όσοι απέμειναν, ευαγγελίζονται τον λόγο μόνο του π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου και του γέροντος Ευσεβίου Ματθόπουλου! Αιωνία η μνήμη τους! Αξιόλογοι αλλά ανεπαρκείς να συγκριθούν και να ερμηνεύσουν θεούμενους άνδρες, ήτοι του ουρανόθενμεμαρτυρημένουαγιοπατερικού διαμετρήματος Παϊσίων, Ιακώβων, Πορφυρίων και τινών περιφρονημένων Ευμενίων που κάποιοι μεγαλο-Αρχιμανδρίτες <ενέπαιζον> με φαρισαϊκή <συγκαταβατική> διάθεση, όταν ζούσαν την εν σαρκί ζωή και αγίαζαν με την πυρφόρα εν κρυπτώ προσευχή τους το κλεινόν άστυ και τα περίχωρα.. και δύο τελευταία ερωτήματα στον λευκοπόλιοιεροκήρυκα π. Δανιήλ Αεράκη:

Α) το προφητικό χάρισμα, όχι μόνο υπό την αυθεντική του μορφή, (την διάκριση κτιστού-ακτίστου, την ανυπόστολη στηλίτευση της πλάνης και την προφαντική προβολή της αλήθειας) αλλά και ως παράθεση των μελλόντων συμβήναι, επιχωριάζει πλουσίως στην Αγία Γραφή, ίδια Παλαιά Διαθήκη, Πράξεις Αποστόλων και στην Αγιοπατερική Γραμματεία (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν Σαλός, άγιος Παΐσιος κλπ) ναι ή ου;

Πολλές από τις προφητείες που ξεκάθαρα παραθέτετε και απροκάλυπτα ειρωνεύεσθε πόθεν άραγε προέρχονται;

Β) Ο <σεμνός> Μητροπολίτης που ανονομαστίυπαινίσσεσθε, πόσο άραγε έχει υγιή κριτήρια να ξεχωρίσει τον γνήσιο από το κίβδηλο, όταν από την μια έψαχνε διακαώς για χαρισματούχους προκειμένου να ωφεληθεί (έχω μαρτυρία περί τούτου), εκδίδει βιβλία για τους αγίους γέροντες της εποχής μας και επιχειρεί επ᾿ αυτών ρηχή και αθεολόγητη προσέγγιση και από την άλλη προσκαλεί τον γηραιό και <αγέρωχο> προ του επικειμένου αδέκαστου κριτηρίου Χρήστο Γιανναρά για να διδάξει το ποίμνιό του; Για όσους δεν ξέρουν, εσχάτως, ο κ. Γιανναράς επικρίθηκε λίαν προφητικώς από οξύγλωσσο αγιορείτη, (οξύγλωσσος ως φορέας της μάχαιρας του πνεύματος), επειδή έβαλε με καταιγιστικά πυρά εναντίον του αειπαρθένου της Θεοτόκου! Στόχος του η ανάδειξη της γενετήσιας λειτουργίας ως αρχέγονο συστατικό της φύσεως και όχι ως εμπαθές μεταπτωτικό παράσιτο που επευλογείται και οικονομείται στον σώφρονα γάμο με στόχο την θεραπεία του, αλλά επ᾿ ουδενίεξονομάζεται ως κινητήριος δύναμις στην επίτευξη της πνευματικής τελειώσεως και στην χαρισματική αναγωγή της πεπτωκυίας φύσεως στην πρωτόγευστη ηδονή του θείου έρωτα…αφήνω τις <θεολογικές> συγχρωτίσεις και τις λίαν φιλικές σχέσεις του <σεμνού>ιεράρχου ως και του αυταδέλφου του με τον π. Φάρο και τον π. Θερμό, το αλώνισμα της Μητροπόλεως του από τον ανίερο <καιρό> τον επαφρίζοντα διηνεκώς τας εαυτού αισχύνας, τους Κονάνους και τους Λίβυους που <φωτίζουν> και <οικοδομούν> κατά καιρούς <επαρκώς> το ποίμνιο του Κ.Α! Ή μήπως <αφθαρτοποιούνται> οι απόψεις του <σεμνού>ιεράρχου λόγω της ζωικής του προέλευσης και της Νικοδήμειας(Γκατζηρουλίας) πατρότητας; Δεν ξέρω αν ο αδέκαστος και κρυστάλλινος αδικημένος όντως Μητροπολίτης Νικόδημος, θα αποδεχόταν τα μεταπατερικά ανοίγματα του επιγόνου του και αν θα επικροτούσε την γενικευμένη απόρριψη προφητικών ρημάτων αγίων του Θεού! Ερευνήσατε λίγο, γιατί άραγε προφήτευαν οι άγιοι διαχρονικώς; Θα διαπιστώσετε ότι λίγα μόνο είπαν ενώ πάμπολλα είχαν αποκομίσει από την αμεσότατη θεοκοινωνία τους, με πόνο τα φανέρωσαν στο εκάστοτε λιμώττον πλήρωμα της Εκκλησίας, στην ολόθυμη μετάνοια και στην πνευματική παραμυθία κυρίως στόχευαν, τον Χριστό επεδίωκαν να μυσταγωγήσουν μέσω της μετανοίας σε σκοτισμένες ψυχές…πανοσιολογιώτατε γέροντα.

Είστε πολύξευρος αλλά όχι παντογνώστης. Μετακινηθείτε λίγο από την παγωμένη γωνιά της οργανωσιακής υπεροψίας προς την θαλπωρή της λαϊκής απλότητας και ευσέβειας και τότε, χωρίς να πλανηθείτε από ψευδοπροφήτες, θα εννοήσετε καλώς τους αληθινούς προφήτες και αγίους του σήμερα, είσθε έμφορτος ιεραποστολικής προσφοράς. Είθε να φύγετε για τα ουράνια σκηνώματα και εμπλέως ησυχαστικών βιωμάτων. Την ευχή σας.

Ένας απλός παπάς

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην πετροβολείτε τις οργανώσεις πάτερ επειδή ο Αεράκης έχει τις συγκεκριμένες απόψεις.
Και ο μακαριστός Αυγουστίνος αδελφότητα ίδρυσε.
Επίσης καλό θα είναι να θυμηθείτε τι έλεγε ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος για τις αδελφότητες: εάν δεν υπήρχαν οι αδελφότητες δεν θα υπήρχε πνευματικός άνθρωπος στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Αεράκης όπως λέμε αέρας κοπανιστός !

Ανώνυμος είπε...

Για “απλός παπάς”, συγχωρέστε με, μα θαρρώ πως έχετε κάπως μπερδεμένη σκέψη Πάτερ. Το πλέον ξεκάθαρο στη γραφή σας είναι πως είστε αντι - ““οργανωσιακός”” .
Παρεμπιπτόντως δεν σχολιάζω ως συνήγορος του π. Δανιήλ Αεράκη και των γεγραμμένων του εδώ : https://christianvivliografia.wordpress.com/2020/10/08/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%cf%88%ce%b5%cf%85%ce%b4%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83/
Την ευχή σας.

Ανώνυμος είπε...

Όταν υπάρχει εμπάθεια, χάνουμε και το δίκιο μας.

Ανώνυμος είπε...

Δε θέλω να πω τίποτα κακό για τον π. Δανιήλ, του οποίου τα βιβλία με βοήθησαν όταν ήμουν έφηβος. Επίσης, θυμάμαι σε μια κατασκήνωση που είχα βρεθεί τότε, είχαν φέρει να μας μιλήσουν κάτι απολιθώματα και μετά από μερικές μέρες τον π. Δανιήλ. Ήταν ο μόνος που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Σάλπισμα ήταν ο λόγος του. Όταν μιλούσαν οι άλλοι σκεφτόμασταν μόνο πότε θα πάμε για μπάλα.

Αν όμως "η Εκκλησία είναι ηρεμία ψυχής", τότε ο μεγαλύτερος εκκλησιαστικός ανήρ των ημερών μας είναι ο Δαλάι Λάμα. Ή ξέρω γω, ας πλακώσουμε όλοι τους μπάφους να ηρεμήσουμε για να γίνουμε καλύτεροι χριστιανοί.

Δεν είναι νιρβάνα η Εκκλησία του Χριστού. Καρδιά που βράζει και γόνατα ματωμένα από την προσευχή είναι. Μη βλέπεις που εμείς είμαστε λαπάδες και ούτε η καρδιά μας βράζει, ούτε τα γόνατά μας τρέχουν αίμα.

Ούτε είναι η ηρεμία ψυχής το κριτήριο αληθείας ή ψεύδους. Το κριτήριο είναι αν ο εκκλησιαστικός λόγος, προφητολογικός ή άλλος, προάγει τη μετάνοια του λαού. Κι επειδή το κείμενο φωτογραφίζει το Μόρφου, ουδείς καλοπροαίρετος μπορεί να αρνηθεί ότι ο λόγος του Μόρφου είναι ακριβώς αυτό, κήρυγμα μετανοίας. Ας μη βγει καμία από τις προφητείες που μεταφέρει, εδώ ούτε του Ιωνά δε βγήκε, αλλά ας οδηγηθούν και δέκα άνθρωποι σε αρχή μετανοίας. Θεωρώ ότι έχουν οδηγηθεί και οδηγούνται και άλλοι από το λόγο του και αν το καταλάβαινε αυτό ο π. Δανιήλ θα καταλάβαινε και ότι δεν είναι ο Μόρφου και η προφητολογία του το κακώς κείμενο εδώ γύρω.

Εγώ ο ίδιος όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία και κατάλαβα ότι θα μας κλείσουν τις εκκλησίες, και όπως βρέθηκα χαμένος όπως όλοι μας, τι κάνουμε τώρα, έπεσα σε ένα βίντεο του Μόρφου. Μετάνοια παντού. Εμείς τη μετάνοιά μας, υπομονή και μην ανησυχείτε, έχει ο Θεός τα σχέδιά του. Με επηρέασε, έτρεξα κι εγώ στον παπά της γειτονιάς μου να εξομολογηθώ μετά από αρκετό καιρό. Το ίδιο μου είπε κι αυτός, μετάνοια. Ευτυχώς πρόλαβα πριν κλείσουν, τότε, γιατί θα είχα περάσει Πάσχα όχι μόνο κλεισμένος όπως όλοι μας αλλά και με βαριά αμαρτήματα στην ψυχή μου.

Ένας λοιπόν είμαι εγώ! Αποκλείεται να είμαι ο μόνος. Και αποκλείεται ο π. Δανιήλ να έχει καμιά ένσταση σ' όλα αυτά, αρκεί κάποιος να του εξηγήσει ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Φυσικά και πρέπει να ταραχτούμε και να ξεσηκωθούμε για να βράσει η καρδιά μας και να ματώσουμε τα γόνατά μας. Με "ηρεμία ψυχής" μετάνοια δεν παίζει.

Σαν να κάνει πολύ παρέα με τον Αργολίδος τελευταία μου φαίνεται ο π. Δανιήλ (φαντάζομαι αυτός είναι ο σεμνός ιεράρχης). Ίσως πέρασαν και τα χρόνια, πάνω από 90 θα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως θέλει να πει ο π.Δανιηλ,πως τόσο εντός ,όσο και εκτός εκκλησίας υπάρχουν ψευδοπροφητες και ψευδοδιδασκαλοι .
Ούτως η άλλως η δημιουργία σχισμάτων είτε αυτά αποτελούν αίρεση είτε σχίσμα,χωρίζουν τους ανθρώπους από Τον Θεό ,οδηγούν σε διασπάσεις και έτερα θυσιαστήρια και κατάγινο νται κατά της πίστεως στην ουσία,ενώ υπερηφάνεια κατεργάζονται,αφού και οι μεν και οι δε έχασαν την χάρη και ούτε του βαπτίζει ούτε του χειροτονείν είχον την εξουσίαν,ούτε ηδύνατο Χάριν πνεύματος παρέχειν,έστω και αν την υγεια πίστιν ομολογειν,προσποιούμενοι,αποσχισαντος δε,και αντισυναγοντας τοις κανονικοις ημών επισκοποις!
Όσο όμως στοιχειωθετουνται αιρέσεις,μετ' ισχυρογνωμοσύνης,πάτερ,,τόσο τα σχίσματα θα πολλαπλασιάζονται τόσο εντός,όσο και εκτός εκκλησίας.
Για μένα,υπάρχουν αληθινές προφητείες και ψευδείς!
Μέσα σε μια προφητεία,μπορείς να βρεις τον κώδωνα της μετάνοιας,ανεξαρτήτως εάν συμβεί η όχι,αφού αυτή εξαρτάται η προφητεία δλδ από την μετάνοια .
Είμαστε μεταξύ πολλών θαλασσών ...σκοτεινών και η ηρεμία ψυχής προέρχεται από την ασφαλεια στην πρόνοια Του Θεού,αφού δεν υπάρχει δυνατότητα προς το παρόν ε πιστροφης,στην Παράδοση .
Ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ,είχε συνομιλήσει με γέροντα ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε πως ο άγιος Βασιλεύς,Ιωάννης Δούκας Βατάτζης ζει!
Αυτά είναι από τα αδύνατα Παρ ανθρώποις,δυνατά παρά τω Θεώ!
Και δεν έχω παρά να θεωρήσω αληθινή την μαρτυρία του γέροντα και του ενός και του άλλου.

,,,,,
Ως τότε,καλή μετάνοια σε όλους και καλή υπομονή!

Ζχ είπε...

Ο π.Δανιηλ φωναξε οταν εκλεισαν τους ναους;

Σταύρος Πετράκης είπε...

Πολύ εμπάθεια βγάζει ο π Αεράκης για τα πρόσωπα που φωτογραφίζει στο άρθρο του! Κρίμα, από έναν κληρικό, και μάλιστα ιερομόναχο!

Ανώνυμος είπε...

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας: Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΣ! Άγιοι όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή ο Άγιος Παΐσιος είχε γνήσιο προορατικο χάρισμα!!! Κάποιοι άλλοι όμως...

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο "απλός παπάς" για τον π. Αυγουστίνο Καντιώτη.
"Ήταν πρώτα λογγοβαρδίτης καλόγερος και έπειτα οργανωσιακός οπλαρχηγός!"


Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης δεν ήταν ποτέ λογγοβαρδίτης καλόγερος! Μην γράφει ο "απλός παπάς" τέτοιες φαντασίες.

Πανταζής Ιωάννης είπε...

Να κάνω έναν καλό λογισμό για τόν π.Δανιηλ? Πώς είναι υπέργηρος και δικαιολογούνται τά λάθη του
Ελπίζω ο Θεός να έχει δεί όλον τον αγώνα του αυτά τα χρόνια, και τώρα που είναι σε βαθύ γήρας να μη τα λαμβάνει υπόψη....
Ναι τον Αργολίδος υπονοεί

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Το πνεύμα που...

κυνήγησε τους "κολλυβάδες"...

διατράνωσε
τις οργανώσεις...

ενέπνευσε
τους νεορθόδοξους...

δημιούργησε
τον "καιρό" με τις
(α)θεολογικές πιρουέττες
του...

αλλά και σπρώχνει
όσους "μελετούν"
Πατέρες
-χωρίς πνεύμα άσκησης-
ωστε να εφαρμόσουν
τα μελετώμενα
στην καθημερινότητά τους...

μας έχει κάνει νομίζω...
-κρίνοντας τουλάχιστον
απ' την αφεντιά μου-
να
βλέπουμε
τα στραβά των άλλων ως
εγκλήματα
αλλά τα εδικά μας...
...άντε...γιά...
παραπτωματάκια...

Νομίζω, οτι ο χρόνος
για
έστω λίγη ταπείνωση...και
λίγη περισότερη μετάνοια
...
-αληθινή...
όχι του... πληκτρολογίου...-

είναι τώρα...

Ο Θεός να μας την
χαρίσει...
ωστε να ελκύσουμε
το Μέγα Του Έλεος...
που... έρχετ'ένα αύριο...
που...θα το ψάχνουμε...
...πανικόβλητοι...
(μη γένοιτω...!)
...και θάχουμε άραγε... έστω... ελκύσει μιά...στάλα...