Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης - Εγώ ο άσωτος...






Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης

 Ο άγιος Πατήρ, με τους υπερφυσικούς πνευματικούς του αγώνες, είχε λάβει από τον Θεό, το μεγάλο και σωτήριο χάρισμα της ταπεινοφροσύνης! Ταπείνωνε τον εαυτό του συνεχώς και έτσι ήταν αλώβητος από τις πονηρές δυνάμεις. Μεγάλη ήταν η λύπη του όταν  κάποιοι χριστιανοί από υπερβάλοντα ζήλο και αδιακρισία τον επαινούσαν κατά πρόσωπο! 

 Σε μία επίσκεψή μας στον Παππούλη, συναντηθήκαμε εκεί με τον μακαριστό ιεροψάλτη Γεώργιο Σιώτο, αγαπημένο πνευματικό τέκνο του αγίου Πατρός. Ο π. Ιωάννης ήταν πολύ χαρούμενος και άρχισε να μας ψάλλει το " Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών..." Σε λίγη ώρα χτύπησε η πόρτα και μπήκε μια κυρία με κάποιο φιλικό της πρόσωπο. Πήρε μέρος στην συζήτηση και άρχισε να επαινεί τον Παππούλη. Ο ίδιος είχε το κεφάλι κατεβασμένο και άκουγε λυπημένος. Σε κάποια στιγμή ψιθύρισε: 
" Εγώ ο άσωτος..."  Επειδή καθόμασταν πολύ κοντά στον άγιο Πατέρα, με τον ιεροψάλτη Γεώργιο Σιώτο, μπορέσαμε να ακούσουμε τι ψιθύρισε. Η γυναίκα αυτή όμως δεν άκουσε και ρώτησε τον π. Ιωάννη τι είπε. Τότε ο μακαριστός Γιώργος της είπε χαμογελώντας:" Ας το καλύτερα ", αποθαρρύνοντάς την να επιμείνει γιατί σίγουρα δεν θα μπορούσε να καταλάβει τον λόγο του αγίου Πατρός! 
 Και ο λόγος του π. Ιωάννη δεν ήταν ταπεινολογία αλλά μια συνεχής αίσθηση μετανοίας και ταπεινώσεως που τον ακολούθησε ως το τέλος της ζωής του! Άλλωστε όταν του ευχόμασταν " χρόνια πολλά" μάς έλεγε:
" Παιδιά μου να μου εύχεσθε καλή μετάνοια "!
 Την ευχή του να έχουμε πάντοτε, Αμήν!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής - Εκπαιδευτικός

( Στα τέλη της ζωής του δεν μας άφηνε να του φιλούμε το χέρι αλλά προέτασσε το μικρό αυτό Ευαγγέλιο με την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας, λέγοντας: " Εδώ προσκυνήστε παιδιά μου "! )

Δεν υπάρχουν σχόλια: