Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Παναγία η Μαχαιριώτισσα

Αρχείο:Panagia Maxairiotissa.jpg

Η Παναγία η Μαχαιριώτισσα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μαχαιρά στην Κύπρο και θεωρείται μία από τις 70 εικόνες της Παναγίας που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς ευρισκόμενος πάνω από την Αγία Σορό, την Αγία Έσθητα (φόρεμα) και την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου στο ναό της Παναγίας στη Βλαχέρνες. Η εικόνα φέρει την επιγραφή "Αγιοσορίτισσα" όμως αργότερα η εικόνα μετονομάστηκε 
 σε "Μαχαιριώτισσα". 

Ιστορία

Σύμφωνα με την παράδοση κατά την περίοδο της Εικονομαχίας (716 – 843 μ.Χ.), ένας ασκητής μετέφερε την εικόνα από την Κωνσταντινούπολη στην Κύπρο για να τη σώσει από τους εικονομάχους και εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά την κοίμηση του ασκητού η εικόνα ξεχάστηκε και «χάθηκε» μέχρι το τέλος του 11ουαιώνα. Μέχρι τότε βάτοι έφραζαν την είσοδο της σπηλιάς. Έτσι, η Παναγία με θαυματουργικό τρόπο υπέδειξε στους οσίους ασκητές Νεόφυτο και Ιγνάτιο το σπήλαιο όπου βρισκόταν η εικόνα και τους έδωσε ένα μαχαίρι με το οποίο έκοψαν τους βάτους κι έτσι βρήκαν την εικόνα. Ο όσιος Νεόφυτος κοιμήθηκε και κοντά στον Iγνάτιο προσήλθε ένας άλλος γηραιός μοναχός, ο Προκόπιος. Όταν η αδελφότητα έγινε πολυπληθής, οι δύο πατέρες να ανέγειραν μοναστήρι, τη γνωστή σήμερα Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά.

Θαύματα

Η εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας ή αλλιώς Παναγίας του Μαχαιρά είναι γνωστή στην Κύπρο για τα πολλά της θαύματα. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την επούλωση τραυμάτων. Σύμφωνα με την τοπική λαογραφία το 1337 μ.Χ. επισκέφθηκε το Μοναστήρι η Alix d'Ibelin, σύζυγος του Λουζινιανού βασιλιά Henry ΙV. Δε σεβάστηκε τους μοναχούς και την ελληνορθόδοξη θρησκεία όταν αγνόησε τις εκκλήσεις τους για να μην εισέλθει στο ιερό του ναού το οποίο ήταν άβατο για τις γυναίκες. Έτσι, μόλις εισήλθε μέσα στο ιερό, χτυπήθηκε από την Παναγία του Μαχαιρά και παρέμεινε βουβή για τρία ολόκληρα χρόνια. Η θαυματουργική δύναμη της εικόνας έγινε φανερή όταν το 1530 μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε πλήρως τη Μονή, και το μόνο που διασώθηκε ήταν η εικόνα της Παναγίας. Επίσης, όταν κατά την Αγγλοκρατία, το 1892,το μοναστήρι κάηκε ξανά ολοκληρωτικά, πάλι διασώθηκε η εικόνα της Παναγίας και οι εικόνες του τέμπλου.

Αφιερωμένος Ναός

Η Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους. Ιδρύθηκε το 1148 μ.Χ. από δύο μοναχούς, τον Ιγνάτιο και τον Προκόπιο, μετά την ανεύρεση μιας εικόνας της Παναγίας σε παρακείμενο σπήλαιο. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν κέντρο παιδείας. Εκεί μόνασε και ο εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός που εκτελέστηκε από τους Τούρκους μαζί με άλλους κληρικούς στις 9 Ιουλίου 1821. 
Σήμερα η  αδελφότητα τηρεί αγιορείτικο τυπικό , τα τελευταία χρόνια ανακαινίσθηκε από έμψυχο υλικό και την παράδοση  της αγιώνυμου πολιτείας και είναι άβατος για τις γυναίκες με την παρουσία του τότε ιερομόναχου Αθανάσιου και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού  ο οποίος παραμένει και Γέροντας της Μονής . 
πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τρελλέ μου είσαι μία γλύκα ! Σ' ευχαριστούμε για την τόσο ωραία ιστορία ! Όπως φαίνεται η εικονομαχία ήταν μία ευκαιρία νά διασκορπιστούν οι άγιες εικόνες και νάκρυφτούν στα πλέον απίθανα σημεία και εν συνεχεία μέ θαυμαστό τρόπο νά φανερωθούν ! Τί ευλογία ! Έτσι δημιουργήθηκαν αυτές οι πολύ όμορφες παραδόσεις !