Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Κύκκου Νικηφόρος: «Οι θαρραλέοι αγωνιστές της θυσιαστικής αγάπης»

DSC 5179


Στους δύσκολους, άπιστους και πονηρούς τούτους καιρούς, του υλισμού και του ευδαιμονισμού, οι κεκρυμμένοι Μαθητές του Κυρίου και οι Μυροφόρες γυναίκες της σημερινής εορτής, γίνονται οδοδείκτες και μας δείχνουν τον δρόμο για την πνευματική μας προκοπή, αλλά και «μας μεταγγίζουν τον πυρετό της αγάπης και της θυσίας και του χριστιανικού ηρωϊσμού», τόνισε, στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρος.
 .............................
Ο Κύκκου Νικηφόρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των μέτρων για την οδυνηρή δοκιμασία της λοιμικής νόσου του θανατερού κορωνοϊού, τον εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους, το κλείσιμο των ιερών ναών μας, «μακριά από τη θεία Λειτουργία και, προπαντός, μακριά από το μέγα Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας». Πρόσθεσε, επίσης, εμφαντικά ότι «αν για το σώμα είναι αναγκαίος ο υλικός άρτος για να ζήσει, για την ψυχή υπάρχει κάποιος άλλος Άρτος, όχι υλικός αλλά πνευματικός, αυτός δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός, που τρέφει την ψυχή».
Σχολιάζοντας τα μέτρα χαλάρωσης και τη δυνατότητα που παραχωρείται, από τις 4 Μαΐου, να εκκλησιάζεται ένας πολύ μικρός αριθμός πιστών, ουχί πέραν των δέκα προσώπων, ο Πανιερώτατος, τόνισε, μάλιστα, ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι, και Κυβέρνηση και Πολιτικοί και Ειδικοί Επιστήμονες ιατροί, ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία, όπως το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός, ο Βουδδισμός, ο Ινδουϊσμός και άλλες, που οι πιστοί τους είτε προσεύχονται μέσα στον ναό, είτε έξω από αυτόν, το ίδιο τους κάνει».
 «Ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία. Ο Χριστιανισμός είναι η Εκκλησία», συμπλήρωσε και ανέλυσε, θεολογικά και με βάση τους Πατέρες τον όρο Εκκλησία, αλλά και κατέθεσε τους Κανόνες της Εκκλησίας, που μιλούν για τη σημασία και την αναγκαιότητα που έχει για τον πιστό χριστιανό η συμμετοχή στη θεία Λειτουργία και στη μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου. Επεσήμανε, ακόμη, ότι «επιβάλλεται άμεσα το άνοιγμα των ιερών ναών, για να τελούνται τα Μυστήρια και να μετέχουν οι πιστοί στη θεία Κοινωνία».
Ο Πανιερώτατος υπενθύμισε, στη συνέχεια, ότι «η εκκλησιαστική παράδοση, σε περίπτωση επιδημίας, προβλέπει την εντατικοποίηση της δημόσιας θείας Λατρείας, με θείες Λειτουργίες, με Παρακλήσεις και Λιτανείες, εκδηλώνοντας έτσι τη δημόσια μετάνοιά μας προς τον Τριαδικό Θεό, για τις αποστασίες και αμαρτίες όλων μας, αρχόντων και αρχομένων».
«Εμείς, όμως, αντί της καθιερωμένης αυτής μακραίωνης εκκλησιαστικής παραδόσεως, τί κάνουμε σήμερα με την πανδημία του κορωνοϊού», διερωτήθηκε. 
«Κλείσαμε τους ιερούς ναούς. Απαγορεύσαμε στους πιστούς να κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Αδίστακτα βεβηλώνουμε τους ιερούς ναούς, με τη βίαιη, εν ώρα θείας Λειτουργίας, σύλληψη μέσα στους ναούς από τα αστυνομικά όργανα του κράτους των πιστών, που τολμούν να προσέλθουν στον ναό, για να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν». Και ως επιστέγασμα αυτής της ανίερης συμπεριφοράς, αδίστακτα και χωρίς αιδώ διώκουν ποινικά και αυτούς ακόμα τους Αρχιερείς, που τολμούν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση αυτή». 
..............................................
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Κύκκου, κατέθεσε για άλλη μια φορά την μόνιμη ευαισθησία, την έγνοια, την ανησυχία και τον πόνο της καρδιάς του για την σκλαβωμένη μας πατρίδα ευχόμενος «σύντομα να φθάσει και της Κύπρου η Ανάσταση. Σύντομα, με τη χάρη και την ευλογία του αναστάντος Χριστού, η αδικία να καταποντισθεί και το δίκαιο να θριαμβεύσει και ο κυπριακός λαός να γευθεί τη μοναδική χαρά της απελευθέρωσης, της δικαίωσης και της επιστροφής μας στα σκλαβωμένα σήμερα εδάφη μας, σε μια ελεύθερη και ενωμένη, όπως πρώτα, Κύπρο».

Σχόλιο: Ωραίος  ο λόγος του ,μα φτάνει για να γίνεις Αρχιεπίσκοπος;

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αν έφταναν τα ωραία
λόγια

Θα γινόμασταν όλοι
Αρχιεπίσκοποι
και πρωθυπουργοί

(αν και στις μέρες
δεν θα είχε
καμμία διαφορά)...

Ανώνυμος είπε...

Αρχιεπίσκοπος;;;;;;;;;;;;;;
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Νέας Ιουστινιανής
και πάσης Κύπρου έχει κάτοχο
κύριε Τρελογιάννη...
Τον κ.κ.Χρυσόστομο τον Β'..
Καλημέρα σας...

Ευλάμπιος Ττοουλιάς
Εκκλησιαστικός Επίτροπος
Λεμεσός