Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Πολλές φορές συμβαίνει να πεθαίνει κάποιος πρόωρα ή να κατεβαίνει αμετανόητος στον τάφο ή να του συμβαίνει ένα μεγάλο κακό(λέμε). Μα πώς μπορούμε να είμαστε τόσο άθλιοι ώστε να μιλάμε για τιμωρία από τον Θεό και καταδίκη, ενώ αυτά ανήκουν στον Θεό και σε μια άλλη σφαίρα, έξω από τα δικά μας συμβατικά σχήματα και την αντίληψη μας για το δίκαιο και την ανταπόδοση. Στην ορθοδοξία ακόμα και η Κόλαση είναι δείγμα άπειρου ελέους. Είναι καθαρτική και εκμηδενίζει το Κακό, που βασανίζει τον άνθρωπο, ώσπου να πάψει να υπάρχει( το κακό). Δεν υπάρχει πιο ελεεινή και ευσυμπάθητη εικόνα για τον Φιλάνθρωπο Θεό από τον νεκρό που κατεβαίνει αναπολόγητος στον Άδη. Γιατί μην έχοντας τί να προβάλει για ανακούφιση και "υπεράσπιση" του, είναι αφημένος ολότελα στο έλεος του Θεού. Και αυτό είναι βαθιά συγκινητικό και συγκλονιστικό. Σε εμάς εναπόκεινται οι δεήσεις και τα μνημόσυνα προς κουφισμόν και αναψυχή. Στον Δίκαιο Θεό το έλεος. Και νομίζετε ότι από τον Θεό λείπει το έλεος για τον καθένα μας, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε;
π.Π.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι φρικτά τα βασανιστήρια της κολάσεως.
Σώσον Κύριε τον λαόν σου...

«1η Αιώνια φωτιά-άσβεστο πυρ.Ο Θεός είναι φωτιά που ζεσταίνει και φωτίζει τους δίκαιους, αλλά κατακαίει τους αμαρτωλούς,π.χ. εν ώρα θείας λειτουργίας οι δαιμονισμένοι φωνάζουν ότι ''καίγονται''.π.χ. ο γέρων Παΐσιος πλησίασε κάποιον δαιμονισμένο κρατώντας Άγια λείψανα,τότε εκείνος άρχισε να φωνάζει χωρίς να ξέρει τι κρατά ο γέροντας.

2η Τρίξιμο των οδόντων από το ψύχος,για όσους είχαν παγωμένες ψυχές,γεμάτες κατάκριση και ασπλαχνία προς τον πλησίον.

3η Αφόρητη δυσωδία όπως την παρομοιάζει ο ίδιος ο Χριστός''γέενα του πυρός''.Η γέενα στην εποχή Του είναι η περιοχή που οι Ιουδαίοι έκαιγαν συνεχώς τα σκουπίδια και η φλόγα έφτανε ψηλά. 4η Τρόμος και φρίκη από την θέα των φοβερών δαιμόνων.Ένας Άγιος λέει πως αν επέτρεπε ο Θεός να δούμε την μοχθηρή μορφή και τα φλογερά μάτια ενός δαίμονα,τόσο πολύ θα τρομάζαμε που σίγουρα ή θα πεθαίναμε ή αν ζούσαμε θα γινόμασταν Άγιοι.

5η Πείνα και δίψα για μία σταγόνα νερό,ο Καζαντζάκης ο άθεος λίγο πριν ξεψυχίσει έλεγε''διψώ'',διψούσε, γιατί ήταν πολέμιος του Χριστού που είναι το ''ύδωρ το ζων''.

6η Το ακοίμητο σκουλήκι, δηλαδή η φωνή της συνειδήσεως,ο έλεγχος,οι τύψεις που πάντοτε θα υπάρχουν. π.χ. Ένας γέρος μπορεί να μην θυμάται τι έφαγε το μεσημέρι,τις αμαρτίες του όμως που έκανε νέος τις θυμάται με λεπτομέρειες.Όταν βέβαια κάποιος επαναλαμβάνει χωρίς μετάνοια κάποιες αμαρτίες, καταντά την συνείδησή του νεκρή ''ησυχάζει'',πορώνεται.Όμως μετά το θάνατο η συνείδηση ξυπνά-ζωντανεύει,φανερώνει όχι μόνο τα θανάσιμα αλλά και τα μικρά αμαρτήματα.

7η Ζοφερό πυκνό σκοτάδι.Δεν θα βλέπει ο ένας τον άλλο.Απόγνωση χωρίς παρηγοριά και ελπίδα.Θα στερηθεί παρηγοριάς από συγγενείς και φίλους.

8η Ντροπή,γιατί όπως λέει ο μέγας Βασίλειος θα έχουν χαραχθεί οι αμαρτίες επάνω στους αμαρτωλούς σαν μπογιά ανεξίτηλη και θα τις βλέπουν μπροστά τους αιωνίως.Ο Άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος λέει,ας υποθέσουμε ότι κάποιος μοιχεύει κλεισμένος μέσα σε σπίτι και ξαφνικά ανοίγουν οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και τον πιάνουν επ΄αυτοφόρω,τι ντροπή;Τέτοια ντροπή θα νοιώσουν και οι αμαρτωλοί στην άλλη ζωή.

9η Η στέρηση του Θεού,αυτή θα είναι η πιο πικρή κόλαση.

Ας έχουμε όλοι στην καρδιά μας τον σωτήριο φόβο του Θεού και το ξυπνητήρι της κολάσεως,ώστε να βρισκόμαστε πάντοτε σε πνευματική εγρήγορση,για να αξιωθούμε μαζί Του να συμβασιλέψουμε στην ουράνια και ατελεύτητη βασιλεία των ουρανών.Αμήν».
paravouniotissa.gr

Ανώνυμος είπε...

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ ΠΥΡ» ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ

https://www.impantokratoros.gr/D252BD61.el.aspx

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Χριστος Ανεστη!
Αμην να βρουμε ελεος κ μεχρι το τελος ...μεχρι το τελος πιστοι Ορθοδοξοι!