Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Περί Λαβίδας

Δεν θα κοινωνήσουν…είναι συναχωμένα…!! | Πεμπτουσία 
Με την λαβίδα δεν χρειάζονται ειδικό χωνευτήρι, ειδικές κρήνες, ιδιωτικές κούπες και ιδιωτικά μάκτρα. Δίνεται η Θεία Κοινωνία μετρημένη σαν κάτι το πολύτιμο ( όπως είναι βέβαια) , είναι ασφαλής και δοκιμασμένη αιώνες, είναι τόσο κοινή η μετάδοση για όλους, όσο είναι και με το Ποτήριο. Άνοιξε κουβέντα για την κατάργηση της ως ευκαιρία για να ανοίξει και πάλι η απαίτηση για την λειτουργική αναγέννηση και μάλιστα σε άκαιρη και επικίνδυνη στιγμή , όταν πολλοί ακόμα ταλανίζονται. Φυσικά το θεωρώ ανήθικο και ανεύθυνο κάτι τέτοιο. Για μια εγωιστική ικανοποίηση επιβολής γνώμης να διχάζεται η Εκκλησία την ώρα που πρέπει να είναι ενωμένη. Μα πάνω από όλα η χρήση της κοινής λαβίδας είναι η μοναδική απάντηση, χωρίς σχολαστικές λεπτολογίες, για το αδιάβλητο της θείας Κοινωνίας σε σχέση με μετάδοση ιών. 
H αναφορά του απ'. Παύλου στους Κορινθίους για την ασθένεια αρκετών έχει να κάνει με την άκριτη προσέλευση τους στην Θεία Κοινωνία ( μη διακρίνοντας Σώμα και Αίμα Χριστού) και όχι με την χρήση λαβίδας ή ποτηριού ή των χεριών τους και την μετάδοση κάποιου ιού. Οι άπιστοι θα ασθενούσαν ακόμη και αν τους κοινωνούσε άγγελος και αυτό ίσχυε πάντα, πριν ακόμα τον covid19 και κάθε άλλη μολυσματική ασθένεια. Εν τέλει δεν ξεκινά από το σώμα αλλά από την ψυχή τους η ασθένεια σε αυτή την περίπτωση και αυτό το θέμα είναι καθαρά πνευματικής υφής και δεν έχει σχέση με την επιστήμη του επιστητού.
Η λαβίδα με την απλότητα της εξοβελίζει κάθε σχολαστική θεώρηση από το βαθύ μυστήριο της θείας κοινωνίας και είναι εκεί για να τονίζει με την παρουσία της την απλή Πίστη των χριστιανών στην δύναμη του Μυστηρίου . Ότι δηλαδή δια της Θείας Κοινωνίας η οποία είναι Αυτό το Σώμα και Αυτό το Αίμα του Χριστού και όχι απλά σύμβολα τους, δεν μεταδίδεται η φθορά και η οδύνη ,αλλά η αφθαρσία και η Ζωή.
Η ιστορική καθιέρωση της Λαβίδας και η περί αυτής κανονολογία έχει σχέση " απλής συνωνυμίας"" με την Λαβίδα του θέματος.
Τέλος, αν κάποιος αμφιβάλλει ας μην προσέρχεται στο μυστήριο άχρι καιρού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει στον καθένα μας διάθεση να στιγματίσουμε κάποιους. Νομίζω η Εκκλησία δεν επιβάλλει ... καραντίνες για όσους βρίσκονται σε πειρασμό. Σέβεται την αγωνία και τον αγώνα τους. Σε αντίθεση με αυτούς που διακρίνουν τους πιστούς σε Ταλιμπάν και πεφωτισμένους 
  π.Π.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΓΙΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ.