Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Κονσερβοποίηση

   
Γράφει ο Θεόφραστος

Κονσερβοποίηση "Οικωών, κονσερβοποιημένα λαχανικά Στοκ Εικόνες ...Η  κονσερβοποίηση  βοηθά  στην  οργάνωση  της κουζίνας  ,  στην   εύκολη  και  πρακτική   μαγειρικη  , στην  οικονομία  του  χρόνου  που  αφιερώνουμε  στο  μαγείρεμα  ,   καθώς  και  στα  χρήματα  που  διαθέτουμε  .  Είναι  πολύ  χρήσιμη  τόσο  για  τις  οικογένειες  ,  όσο  και  για  μονήρεις  ,  που  ξέρουμε  τί  σημαίνει  νά  μαγειρεύεις  για  ένα   άτομο  . Προτιμάς  νά  φάς  ό, τι  πιό  απλό  γίνεται  .  Επίσης  βοηθά  στις  μαμάδες  νά  βοηθούν  τά  παιδιά  τους  νά  μαγειρεύουν  γρήγορα  και  εύκολα  ,  όταν  ζούν  μακρυά  ή  είναι  φοιτητές  .  Ακόμα  όταν  κανείς  έχει  δύο  σπίτια  και  πρέπει  νά   έχει  και  τα  δύο  οργανωμένα  .  Επίσης  αποσυμφορούνται  το  ψυγείο  και  η  κατάψυξη  .  Είναι  ένας  τρόπος  αποθήκευσης  και  συντήρησης  .  Ο  χρόνος  συντήρησης   είναι  απεριόριστος  .  Μπορεί  και  τρία  χρόνια  ,  ειδικά  για  τρόφιμα  που  είναι  όξινα  . 
Μία  πολύ  βασική  αρχή  για  την  κονσερβοποίηση  είναι  ο  έλεγχος  της  οξύτητος  .  Πρέπει  νά  ξέρουμε  οτι  το  λεμόνι  και  το  ξύδι  --  θα  πούμε  και  για  τον  τρόπο  που  μπορεί  κανείς  νά  φτιάξει  δικό  του  ξύδι  --  εκτός  του  ότι  δίνουν  νοστιμιά  και  πικάντικη  γεύση  στο  φαγητό  ,  είναι  άριστα  συντηρητικά .  Μέ   αυτή  την  αρχή  λοιπόν  πρέπει  νά  επιλέγουμε  και  νά  φανταζόμαστε  πράγματα  ,  που  επιδέχονται  ή  ξύδι  ή  λεμόνι  .  Χωρίς  νά  βοηθήσουμε  την  κονσέρβα  μέ  ξύδι  ή  λεμόνι  δεν  θα  μπορέσουμε  νά  έχουμε  επιτυχία  ,  τουλάχιστον  για  την  συντήρηση  εκτός  ψυγείου  .  Μήν  το  παρακάνουμε  .  Δεν  λέμε  νά  είναι  το  φαγητό  ξυνό  όπως  πχ.  τό  τουρσί  .  Όχι  !  Άλλωστε   λαμβάνουμε  υπ'  όψιν  οτι  όταν   ανοίξουμε   τήν κονσέρβα  για  να  φτιάξουμε  το  φαγητό  μας  συνήθως   αραιώνουμε  το  φαγητό  της  κονσέρβας  και  έτσι  ελλαττώνεται  η  ξυνή  γεύση  .  Μπορούμε  βέβαια  νά  καταναλώσουμε  το  περιεχόμενο  κατ' ευθείαν  απο  την  κονσέρβα  .   Έτσι  λοιπόν  μπορούμε  νά  κονσερβοποιήσουμε  πολύ    άνετα  τα  κρεατικά  , κοτόπουλο  ,  κιμά  ,  λαχανικά    και  διάφορες  σάλτσες  ,  όπως    σάλτσα  ντομάτας  ,  κρεμμυδιού  ,  λαχανικών  .  Το  ψάρι  όχι  .   Άν  δεν  κάνω  λάθος  η  knor  έχει  και  κύβους  λαχανικών  έ  ;;   Η  knor  σκέπτεται  πρίν  απο  εμάς  για  εμάς  .  Γιατί  νά  μήν  σκεφθούμε  εμείς  για  τον  εαυτόν  μας  !  Μιά  και   είπαμε  για  knor  μπορούμε   μέ  αυτόν  τον  τρόπο  νά  φυλάξουμε  τους  διαφόρους  ζωμούς  αφού  προσθέσουμε  λεμόνι  ,  αφού  συνήθως  οι  ζωμοί  προορίζονται  για  σούπες  .  Ακόμα  όταν  έχουμε  περισσεύματα  που  τα  φυλάμε  στο  ψυγείο  και  συχνά  χαλάνε  .  Όποιος  αγαπά  ιδανικός   για  κονσερβοποίηση  είναι  ο  πατσάς  .  Είναι  δε  πολύ  ωφέλιμος  αφού  έχει  πολύ  κολλαγόνο  . Σχεδόν  είναι  φάρμακο  .   Άν  μή  τι  άλλο  κάποιος  λιχούδης  θα  μας  χτυπήσει  ξαφνικά  την  πόρτα  και  θα  εντυπωσιαστεί  που  του  έχουμε  ένα  πιάτο  ζεστό  πατσά  .  Γενικώς  ακόμα  και  σε  φαγητά  που  δεν  είναι  λεμονάτα  ή  ξυδάτα  είναι  πολύ  καλό  νά  προσθέτουμε  λίγο  ξύδι  ,  χωρίς  νά  φωνάζει  ,  ανεπαίσθητα  .  Θα  τα  κάνει  πιό  νόστιμα  και  θα  τα  βοηθήσει  νά  συντηρηθούν  καλύτερο  ακόμα   και  άν  είναι  φρέσκα  και  χρειαστεί  νά  μείνουν  για  λίγες  μέρες  στο  ψυγείο  ή  νά  μεταφερθούν  ειδικά  τους  θερινούς  μήνες  .  

Ο  τρόπος   αποστείρωσης  των  βάζων  είναι  αυτός   που  ήδη  έχει  δημοσιεύσει  ο  τρελογιάννης  .  Εγώ  χρησιμοποιώ  τον  βρασμό  .  Δεν  χρειάζεται  νά  βάζει  κανείς  πολλά  νερά  και  νά  κολυμπούν  τα  βάζα  .  Δυό  τρία  δάχτυλα  στον  πάτο  της  κατσαρόλας  αρκούν  .  Μόνο  να  προσέχουμε  νά  μήν  εξατμίζεται  το  νερό  και  σωθεί  .  Ίσια  ίσια  νά   συντηρείται  ένας  χαμηλός  βρασμός  .  Επίσης  βάζουμε  και  μέσα  στα  βάζα  δυό  τρία  δάχτυλα  νερό  και  απο  πάνω  ακουμπάμε  το  καπάκι  του  βάζου  ίσια  νά  ακουμπά  χωρίς  καθόλου  κλείσιμο  γιατί  θα  βεντουζάρουν .  Στο  τέλος   τά  πιάνω  μέ  μία  πετσέτα  και   αδειάζω  το  νερό  και  τα  βγάζω  .  Όπως  είναι  καυτά  αμέσως  στεγνώνουν ,   δεν   χρειάζονται  κάτι  άλλο  .  

Επίσης   το  αλάτι  είναι  συντηρητικό  .  Μήν  παραλείψουμε  νά  πούμε  οτι  βράζουμε  και  την  κουτάλα  που  χρησιμοποιούμε  ,  άν  χωρά  στην  ίδια  κατσαρόλα  μέ  τα  βάζα  ,  χωρίς  νά  την  ακουμπάμε  απρόσεκτα  εδώ  και  εκεί  και  την  μολύνουμε  .  Πρέπει  νά  είμαστε  πολύ  προσεκτικοί  στην  υγιεινή  .
1)       χυμός  λεμονιού  .

Τώρα  είναι  η  κατάλληλη  εποχή  για  νά  φτιάξουμε  και  νά  φυλάξουμε  στην  κατάψυξη  χυμό  λεμονιού  .  Τα  λεμόνια  είναι  μαλακά  και  ώριμα  και  κυρίως  ελληνικά  σε  καλή  τιμή  .  Πέρυσι  τέτοια  εποχή  στη  λαική  είχαν  1€  .  Το  καλοκαίρι  είναι  ακριβά  και  δεν  είναι  ελληνικά  .  Στίβουμε  τα  λεμόνια  και  τα  βάζουμε  σε  πλαστικά  μπουκάλια  νερού  500ml.  Και  έχουμε  τον  χυμό  έτοιμο  .  Δεν  μπορώ  νά  ξέρω  άν  χάνονται  κάποιες  βιταμίνες  του  λεμονιού  .  Όμως  η  δύναμη  συντήρησης  είναι  η  ίδια  και  η  ευκολία  αφάνταστη  . 

2)   Λαχανικά 

Επίσης  είναι  η  κατάλληλη  εποχή  νά   κονσερβοποιήσουμε  λαχανικά  .  Είναι   άλλωστε  απαραίτητα  άν  έρθει  κάποια  δύσκολη  περίοδος  .  Έτσι  μπορούμε  νά  κονσερβοποιήσουμε  και  νά  έχουμε  παντελώς  έτοιμα  τα  λαχανικά  για  σπανακόριζο  .  Πλένουμε  καλά  τα  σπανάκια  και  τα   φρέσκα  κρεμμυδάκια  .  Εγώ  βάζω  σχεδόν  ίση  ποσότητα  σπανάκι  και  κρεμμυδάκι  .  Κάπως  λιγότερο  κρεμμυδάκι  και  μπόλικο  άνηθο  .  Για  αρχάριους  όπως  ήμουν  και  εγώ    δεν  πρέπει  εξ  αρχής  νά  κόψουμε  την  ρίζα  και  διαλυθεί  το  σπανάκι  και  μετά  ψάχνουμε  νά   βρούμε  τα  φυλλαράκια  .  Εγώ  τα  πλένω  ολόκληρα  όπως  είναι   μπόλικα  νερά  .  Ύστερα  πιάνω  ένα  ένα  το  σπανάκι  και  κόβω  τελείως  το  κάτω  μέρος  πρός  την  ρίζα  .  Δεν  το  πετώ  .  Απλά  μία  μία  τις  ρίζες  τις  ελέγχω  και  τις  ξαναπλένω  κάτω  απο  την  βρύση  .  Τό  λέω  αναλυτικά  γιατί  το  πλύσιμο  μας  παίρνει  πολλή  ώρα  ειδικά  άν  δεν  ακολουθήσουμε  έναν  εύκολο  και  ασφαλή  τρόπο  .  Τοποθετώ  τα  λαχανικά  στην  κατσαρόλα  σε  στρώσεις  και  όταν  πέσουν  και  βγάλουν  τα  υγρά  τους  προσθέτω  μπόλικο  αλάτι  που  επίσης  είναι  συντηρητικό  ,  μπόλικο  πιπέρι  και  ό, τι  άλλο  μπαχαρικό  θέλουμε  . Στο  τέλος   μήν  ξεχάσουμε  νά  βάλουμε  το  λεμόνι  ,  μήν  το  λυπηθούμε  ,  άλλωστε  το  σπανακόριζο  σηκώνει  πολύ  λεμόνι  .  Το  λεμόνι  όπως  εξηγήσαμε  παραπάνω  είναι   άκρως   απαραίτητο  !   Ειναι  εκ  των  ών   ουκ  άνευ  !    Καλό  είναι   νά  βράσουν  αρκετά  γιατί  ο  καλός  βρασμός  σκοτώνει  τα  μικρόβια  .    Τά  βράζουμε  νά  είναι  πλέον  έτοιμα  για  κατανάλωση  .  Όταν  λοιπόν  βράσουν  και  είναι  έτοιμα  τα  τοποθετούμε  στά  βάζα   μέ  αποστειρωμένη  κουτάλα  όπως  ήδη   έχει  γραφτεί  στις  προηγούμενες  δημοσιεύσεις  . Όταν  είναι  νά  κάνουμε  το  σπανακόριζο  δεν  χρειάζεται  παρά  νά  βράσουμε  λίγο  ρύζι  .  Αφού  το  ρύζι  βράσει  προσθέτουμε  τά  έτοιμα  λαχανικά  και  το  φαγητό  είναι  έτοιμο  ,  νοστιμότατο  και  μάλιστα  άλαδο  .  Είναι  πολύ  καλό  για  τις  νηστείες  και  δυναμωτικό  ,  γιατί  το  σπανάκι  έχει  πολύ  σίδηρο  .  Μία  παραλλαγή  είναι  με  σουπιά  .  Θα  την  πούμε  σε  άλλο  σημείο  άν  χρειαστεί  . 

3)  Κρέας  .
  Μπορούμε  νά  πάρουμε  από   παραγωγό  ένα  ολόκληρο  σφαχτό  .  Πολύ  ωραίο  είναι  το  ζυγούρι  ,  το  γίδινο  ή   νά  πάρουμε  μοσχάρι  απο  το  κρεοπωλείο  .  Άν  πάρουμε  ζυγούρι  ή  γίδινο  ,  πρέπει  νά  τεμαχιστεί  σε  μεγάλα  κομμάτια  νά  χωράνε  στην  κατσαρόλα  μας  .  Πλένουμε  το  κρέας  και  το  βάζουμε  νά  βράσει  χωρίς  νά  πετάξουμε  κάτι  όπως  είναι  τό  λίπος  .  Τό  βράζουμε  μέχρι  νά  βγαίνουν  τα  κόκκαλα  τραβώντσς  τα  .  Αφου  λοιπόν  βράσει  το  αφήνουμε  νά  κρυώσει  όπως  είναι  σκεπασμένο   ,  χωρίς  να  το  επιμολύνουμε  μέ  ανακατέματα  κ.τ.λ.  Όταν  κρυώσει  βγάζουμε  τό  κομμάτια  ,    αφαιρούμε  τά  κόκκαλα  καί  προσπαθούμε  οι  μερίδες  νά  είναι  προσεγμένες  και  όχι  άτσαλες  .  Τίς  τοποθετούμε  σε  μία  άλλη  καθαρή  κατσαρόλα  .  Τά  κόκκαλα  που  βγάλαμε  εννοείται   δεν  τα  πετάμε  ,  αλλά  τα  τρώμε  για  μεζέ  .  Γενικώς  προσπαθούμε  νά  μήν  πετάμε  τίποτα  .  Αφού  καθαρίσουμε  έτσι  όλο  το  κρέας  ,  εγώ  δεν  αφαιρώ  το  λίπος  ,  απο  πάνω  τραγγίζουμε  όλο  τον  ζωμό  .  Προσθέτουμε  αλάτι  και  το  βράζουμε  πάλι  για  μία  ώρα  σε  χαμηλή  φωτιά  ,  πάλι  νά  αποστειρωθεί  , γιατί  μέ  όλη  αυτή  την  διαδικασία  το  επιμολύναμε  .  Στό  τέλος  ρίχνουμε  ανάλογα  λεμόνι  ή  ξύδι  και  το  τοποθετούμε  στα  βάζα  .  Τώρα  άν  το  κρέας  είναι  ζυγούρι  θα  έχει  μπόλικο  λίπος  .  Σε  κάποιους  αρέσει  .  Όμως  σίγουρα  είναι  υπέρ  το  δέον  .  Ή  το  αφαιρούμε  απο  την  επιφάνεια  που  επιπλέει  σαν  λάδι  ή  το  βάζουμε  στην  κονσέρβα  .  Εγώ  το  αφαιρώ  και  το  συγκεντρώνω  όλο  μαζί  σε  ένα  βάζο  στο  ψυγείο  και  στο  τέλος  τό  κλείνω  σε  κονσέρβα  ,  ώστε  τίποτα  νά  μήν  πετιέται  .  Πού  ξέρουμε  ,  μπορεί  κάποτε  νά  μας  χρειαστεί  .  Οι  παλαιότεροι  απο  εμάς  στα  χωριά  και  τί  δεν  έφτιαχναν  μέ  το  χοιρινό  λίπος  !  Έχω  ακούσει  οτι  έφτιαχναν  ακόμα  και  κουραμπιέδες  !!!   Ξέχασα  νά  πώ  οτι  όταν  βάλουμε  το  κρέας  νά  βράσει  προσέχουμε  νά  μήν  προσθέσουμε  πολύ  νερό  και  στο  τέλος  ο  ζωμός  είναι  πολύς  και  ανώφελα  μας  πιάνει  πολύ  χώρο  και  αναγκαστικό  για  νά  τον  καταστήσουμε  όξινο  προσθέτουμε  πολύ  λεμόνι  ή  ξύδι ,  που  ενδεχομένως  είναι  ανεπιθύμητο  . 

Αυτά  πρός  το  παρόν  .  Όποιος  ενδιαφέρεται  θα  επικοινωνούμε  εδώ  στον  καλό  μας  τρελογιάννη  ,  για  κάθε  πρόβλημα  που  μπορεί  νά  προκύψει  στην  προσπάθεια  .  Για  κάθε  ενδεχόμενο  νά  πούμε  και  τούτο  .  Εγώ  δεν  έχω  κάποια  επιστημονική  ειδικότητα  στο  θέμα  .  Όμως  έχω  ρωτήσει  ειδικό  αναλυτή  τροφίμων  και  μου  επιβεβαίωσε  οτι  η  κονσερβοποίηση  η  ερασιτεχνική  είναι  αποδεκτή  .  Άν  κάποια  κονσέρβα  χαλάσει  θα  μας  το  πεί  η  ίδια  .  Θα  φουσκώσει  .  Άν  τό  αντιληφθούμε  έγκαιρα  υπάρχει  τρόπος  επανορθώσεως  .  Όταν  η  κονσέρβα  χαλάσει   θα  δούμε  οτι  αλλοιώθηκε  .  Για  κάθε  ενδεχόμενο  ο  καθείς  αναλαμβάνει  την  ευθύνη  του  .  Θα  το  δείξει  η  βιοψία  !  Εγώ  χρησιμοποιώ  αυτό  τον  τρόπο  χρόνια  τώρα  και  δεν  μου  χαλάνε  και  φυσικά  δεν  πέθανα  .   Όπως  γράφτηκε  και  στις  προηγούμενες  δημοσιεύσεις  η  υγιής  κονσέρβα  έχει  το  καπάκι  ρουφηγμένο  πρός  τα  μέσα  λόγω  του  κενού  αέρος  που  δημιουργείται  .  Όταν  ανοίγουμε  την  κονσέρβα  μετά  απο  πολύ  καιρό  και  μοσχοβολά  φρεσκάδα  πώς  είναι  δυνατόν  νά  είναι  χαλασμένη  !  



Νά  συμπληρώσω  κάτι  για  το  πλύσιμο  των  λαχανικών  .  

Περί  οργάνωσης  

Όταν  τα  λαχανικά  μας  δεν  είναι  απλά  μισό  ή  ένα  κιλό  ,  αλλά  2  ή  τρία  κιλά  δύσκολα  πλένονται  στον  νεροχύτη  χωρίς  νά  γίνουν  όλα  γύρω  λίμπα  .  Άν  δεν  έχουμε  αγοράζουμε  2  μεγάλες  λεκάνες  απο  οπουδήποτε  .  Δεν  κάνουν  παρά  3€  η  μία  και  πλένουμε  τα  λαχανικά  μας  στην  μπανιέρα  αφού  τοποθετήσουμε  τις  λεκάνες  στην  βάση   και  χρησιμοποιούμε  την  μία   για  νά  τά  πλύνιυμε  και  την  άλλη για  νά  τα  μεταφέρουμε  εναλλάξ  .  Δεν  πρέπει  αυτό  νά  μας  δημιουργεί  αποστροφή  .  Αν  μας  δημιουργεί  αποστροφή  μπορούμε  νά  απολυμάνουμε  την  μπανιέρα  μέ  ένα  βετέξ  αφού  το  έχουμε  μουσκέψει  μέ  χλωρίνη  .  

Επίσης   άν  τελικά  μάθουμε  και  εφαρμόσουμε  την  μέθοδο  καλό  είναι  να  αρχίσουμε  νά  υιοθετούμε  κάποια  μεγάλα  μεγέθη  σκευών ,  όσο  μεγαλύτερα  γίνεται   .  Άν  μένουμε  στην  Αθήνα  υπάρχουν  στην  οδό  Αθηνάς  .  Σίγουρα  υπάρχουν  στα  καταστήματα  mart  που  είναι  σε  επαγγελματικά  μεγέθη  και  σε  καλές  τιμές  .  

Έτσι  και  αλλιώς  καλό  είναι  νά  εξοπλιστούμε  μέ  ένα  πετρογκάζ  ως  μία  προμήθεια  για  δύσκολες  μέρες  .  Καλό  και  κατάλληλο  είναι  το  λεγόμενο  φλόγιστρο  που  έχει  πολύ  καλή  απόδοση  σε  δυνατή  φλόγα  .  Το  τοποθετούμε   όχι  σε  κάποιον  πάγκο  ,  αλλά  κάτω  στό  δάπεδο  .  Δεν  είναι  ανάγκη  η  φιάλη  νά  είναι  κοντά  στο  φλόγιστρο  .  Μπορούμε  μέ  ένα  λάστιχο  μακρύ  νά  την  έχουμε  όπου  μπορούμε  νά  έχουμε  διαθέσιμο  χώρο  . Θα  μας  φανεί  χρήσιμο  για  πολλά  πράγματα  .  Εγώ  το  θεωρώ  απαραίτητο  για  τον  εξοπλισμό  του  σπιτιού  και  ειδικά  για  την  κονσερβοποίηση  .

  Άν  έρθουν  δύσκολες  μέρες  και  έχουμε  διακοπές  ρεύματος  ή  και  καθόλου  ρεύμα  ,  ακόμα  μπορούμε  νά  ζεστάνουμε  νερό  για  πλύσιμο  ρούχων  ,  για  μπάνιο  , ακόμα  μία  κατσαρόλα  μέ  ζεστό  νερό  καλά  κλειστή  μέ  το  καπάκι   μέσα  σε  ένα  δωμάτιο  λειτουργεί  σαν  ένα  σώμα  καλοριφέρ  .  Εγώ  το  χρησιμοποιώ  για  το  σπίτι  στο  χωριό  , όπου  δεν  έχω  καλοριφέρ  ,   άν  τύχει  νά  πάω  για  2  μέρες  τον  χειμώνα  .  Σώζει  !  Απλά  μάθαμε  νά  είμαστε  εξαρτημένοι  απο  τον  τεχνικό  πολιτισμό  .