Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος


Πατριάρχης Γεωργίας

Το Πατριαρχείο εκφράζει την δυσαρέσκειά του, για τα μέτρα κατά του εκκλησιασμού, την ώρα που καθημερινά λειτουργούν λεωφορεία, το Μετρό, φαρμακεία και παντοπωλεία… (Πατριαρχείο Γεωργίας)

Πατριαρχείο Γεωργίας: Η απαγόρευση να λειτουργηθούν οι πιστοί είναι έγκλημα κατά του Θεού

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με το κορωνοϊό, εξέδωσε το Πατριαρχείο Γεωργίας.
Σύμφωνα με αυτή, οι ακολουθίες στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Γεωργίας θα διεξαχθούν κανονικά, αλλά με βάση με τα μέτρα και τις συστάσεις των αρχών.
Το Πατριαρχείο Γεωργίας σημειώνει: “Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακούμε τις συστάστεις και να τις τηρήσουμε”.
Επίσης απευθύνει έκκληση προς τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ όσοι έρχονται στην Εκκλησία να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πατριαρχείο εκφράζει την δυσαρέσκειά του, για τα μέτρα κατά του εκκλησιασμού, την ώρα που καθημερινά λειτουργούν λεωφορεία, το Μετρό, φαρμακεία και παντοπωλεία.
“Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της αγάπης και της ενότητας του λαού με τον Χριστό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο, όποιος αρνείται αυτό, αρνείται τον ίδιο τον Σωτήρα” τονίζει και καταλήγει: «Η απαγόρευση να λειτουργηθούν οι πιστοί είναι αδικαιολόγητη και έγκλημα κατά του Θεού».


Η ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης του Πατριαρχείου Γεωργίας, υπό την προεδρία του Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία, για το ζήτημα της πανδημίας, μοσχοβολά Ορθοδοξία. 

Απόλυτα απαράδεκτη χαρακτήρισε στην ανακοίνωσή του ο Πατριάρχης  Ηλίας, την αμφιβολία στην ουσία του Μυστηρίου και την εν πράξει έκφραση, για παράδειγμα να αρνηθούν την κοινή λαβίδα θεωρούσα ως πηγή της μετάδοσης της μόλυνσης. 
Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, καλεί ασφαλώς τους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τα μέτρα προστασίας που συστήνουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές, όμως τονίζει ότι οι Ιερές Ακολουθίες θα συνεχιστούν κανονικά όπως ορίζουν οι τυπικές διατάξεις της Εκκλησίας. Όπως δηλαδή θα έπρεπε να τονίζεται από τις ανακοινώσεις όλων των Εκκλησιών ανά την Οικουμένη. 
Αντί αυτού, βιώνουμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί, νέους διωγμούς, ενώ ζούμε σε ορθόδοξη Χώρα.

 Για να μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα, βιώνουμε την ταπείνωση και τον εξευτελισμό, στερούμενοι από την Κυβέρνηση τον εκκλησιασμό μας. Είναι φανερό ότι αγάλλεται η ψυχή μας με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μιας άλλης Χώρας, της Γεωργίας! Πόσο θα θέλαμε να είναι αυτά που διαβάζουμε, η απόφαση της δικής μας Ιεράς Συνόδου. Πόσο μακριά βρίσκεται η Ιεραρχία μας από αυτό το δρόμο; Ο λαός στην Γεωργία δεν κινδυνεύει όσοι εμείς από τον ιό;
Να η εξήγηση: Η Ιερά Σύνοδος εκεί ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος για να πάρει τη σωστή απόφαση, κατανοώντας ότι ο κύριος λόγος της πανδημίας είναι η αποστασία από τον Θεό. Η Ιερά Σύνοδος εδώ, μέτρησε πρώτα τον πυρετό των μελών, μετά ζήτησε τη γνώμη ειδικού επιστήμονα και στο τέλος υπάκουσε στις αντιδημοκρατικές εντολές του Πρωθυπουργού. 
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου εκεί, μοσχοβολάει Ορθοδοξία και Ορθοπραξία. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου εδώ, έχει την ίδια μπόχα με τις αποφάσεις της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου.
Διαβάζοντας ολόκληρη την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Γεωργίας, προκύπτουν ερωτήματα όπως, γιατί να έχουμε εμείς ως πιστός λαός διαφορετική μεταχείριση; Η χριστιανική ζωή εκεί μένει η ίδια, εδώ γιατί αλλάζει;
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Γεωργίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρώτον, πρέπει να κατανοήσουμε τις πνευματικές αιτίες αυτού του γεγονότος. Ο κύριος λόγος είναι η απόσταση του συγχρόνου ανθρώπου από τον Θεό. Οι δοκιμασίες του Θεού δεν είναι τυχαίες, αλλά αυτές γίνονται σύμφωνα με την βούληση του Θεού να γνωρίσουν τον εαυτό τους οι άνθρωποι, να μετανοήσουν και με εκκλησιαστική ζωή, να αποτάσσουνε τις αμαρτίες που καταστρέφουν την πνευματική και σωματική ζωή. Εμείς, τα μέλη της Εκκλησίας, δεν φοβόμαστε και δεν αποφεύγουμε τις δοκιμασίες, αλλά ταπεινά τις αποδεχόμαστε και αναζητούμε τους τρόπους να τις ξεπεράσουμε. Οι πιστοί σε τέτοιες εποχές, ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αύξαναν τις νηστείες και προσευχές. …Όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος, κατά τα οποία γίνεται θεϊκό θαύμα, το οποίο θεώνει και δίνει την αιώνια ζωή στους ανθρώπου. Ειδικός τόπος της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος είναι ο ναός Έχουμε υποστεί πολλές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια των αιώνων: φυσικές καταστροφές, πολέμους, διάφορες επιδημίες. Πιστεύουμε βαθιά ότι με την χάρη Θεού και την βοήθεια της Παναγίας της Θεοτόκου, εμείς – ως λαός και κλήρος θα αντέξουμε αυτή τη δοκιμασία και θα απολαύσουμε τον ένδοξο εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού.»
Η μοναδική απαίτηση του Πρωθυπουργού της Γεωργίας, ήταν να τηρηθούν εντός των ιερών ναών, οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών, στα πλαίσια των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του ιού σε κλειστούς χώρους. Η μοναδική. 
Η Ιερά Σύνοδος, την έλαβε υπ’ όψιν, έκανε τις απαραίτητες συστάσεις στο ποίμνιο, μερίμνησε για τις ευπαθείς ομάδες δίνοντας ειδικές οδηγίες στους ιερείς, και ήταν απόλυτη στη κανονική συνέχιση των Ιερών Ακολουθιών.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σταμάτησε την εκκλησιαστική μας ζωή και επέτρεψε στον Πρωθυπουργό να υποτιμά το έργο του Αγίου Πνεύματος στην πιο κατανυκτική περίοδο της χριστιανοσύνης· να κλείσει τις εκκλησιές μας και να αρχίσει μια νέα περίοδος διωγμών των χριστιανών.
Προφανώς και είμαστε δυσαρεστημένοι, συγκρίνοντας τις δύο ανακοινώσεις, ζητούμε κι εμείς την ίδια στάση από την Ιεραρχία μας. Ζητούμε απαντήσεις: Εμάς, τους απλούς πιστούς, δεν μας είναι δύσκολο να δεχτούμε τις δοκιμασίες του Θεού και να τις αποδεχτούμε ταπεινά, να αναζητήσουμε τρόπους να τις ξεπεράσουμε. Εσείς, που ανήκετε στην Ιεραρχία γιατί κρύβεστε σαν πνευματικά αρχάριοι πίσω από κοσμικές αντιλήψεις και δεν κάνετε ότι οι αδελφοί σας στη Γεωργία;
Εμάς δεν μας ενοχλεί να κοινωνήσουμε από την ίδια Αγία Λαβίδα. Εσείς γιατί ντρέπεστε να υπερασπιστείτε με απόλυτο τρόπο το θεϊκό αυτό θαύμα, όπως οι αδελφοί σας στη Γεωργία;
Για εμάς δεν θα ήταν πρόβλημα να τηρούμε τις αποστάσεις και όσα ο νόμος θα όριζε για την αποτροπή της γρήγορης εξάπλωσης του ιού σε κλειστούς χώρους. Εσάς τι σας δυσκολεύει και δεν μένετε στην ίδια γραμμή; 
Στη Γεωργία, σε όλες τις εκκλησίες της και τα μοναστήρια της θα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες σε πλήρη τήρηση του τυπικού της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το διάταγμα της Εκκλησίας. 
Εδώ, μετά το Κολυμπάρι και το Ουκρανικό, μας στερείτε τον εκκλησιασμό. Η ανακοίνωση για λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας, μάλλον δείχνει ότι σας τελείωσε το αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και δανειστήκατε από αυτό των αιρετικών που συναθροίζονται για μια ωρίτσα τις Κυριακές, λένε τραγουδάκια και φεύγουν.
 Ζητούμε από την Ιερά Σύνοδο, ως λαός του Θεού, να τελούνται πλήρως οι Ιερές Ακολουθίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια μας, για να έχουμε τη δυνατότητα να μεταλάβουμε όλοι τον Υιό, που θα εξαλείψει κάθε ασθένεια ψυχής και σώματος. Ζητούμε να αλλάξετε την απαράδεκτη ανακοίνωσή σας προς αυτή την κατεύθυνση, να δείξετε, εάν θέλετε να μείνετε στην Ιστορία ως Ιεράρχες επόμενοι των Αγίων Πατέρων ή ως μακρινοί συγγενείς της Ορθοδοξίας και εν τέλει εχθροί της.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: