Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΑΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ

-Προστάτης για τις ασθένειες των Νεφρών-

Γεννήθηκε στην Σμύρνη το έτος 1846. και αποφοίτησε αριστούχος από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης,
Είκοσι χρονών εκάρη μοναχός στην Ελληνική τότε  Μονή του  Αγίου Παντελεήμονος στον Άθωνα απολαμβάνοντας μεγάλη αγάπη και εκτίμηση από τον Έλληνα ηγούμενο της Μονής και τους άλλους, κατά πλειοψηφία Έλληνες μοναχούς.
Η περίοδος όμως εκείνη χαρακτηρίζεται από τα ρωσικά σχέδια του Πανσλαβισμού. Ο Πανσλαβισμός αποτέλεσε εργαλείο του Ρωσικού επεκτατισμού.
Ειδικότερα, την περίοδο 1874-1875 οι Ρώσοι μοναχοί προσπαθούσαν να ελέγξουν τη διοίκηση της Μονής Αγίου Παντελεήμονος με αποτέλεσμα να ανακύψουν φιλονικίες και εντάσεις. Έτσι οι ελληνικής καταγωγής μοναχοί αποχώρησαν, ανάμεσα σε αυτούς και ο μοναχός Δανιήλ που μετέβη ύστερα στη Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Επιστρέφοντας στο Άγιο Όρος παρέμεινε για πέντε περίπου έτη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου συνέβη και η θαυματουργική θεραπεία του από τον κολικό νεφρού που τον ταλαιπωρούσε συχνά.
Εστάλη από τη Μονή Βατοπαιδίου στην πατρίδα του, τη Σμύρνη, για να διευθετήσει υποθέσεις του εκεί μετοχίου της Μονής. Παρέμεινε στη Σμύρνη εννέα μήνες και τόσο πολύ εκτιμήθηκε από τον τότε μητροπολίτη Σμύρνης Μελέτιο, ώστε του έγινε η πρόταση να μείνει εκεί και να χειροτονηθεί επίσκοπος βοηθός του. Ο Δανιήλ όμως αρνήθηκε την Αρχιερατεία και προτίμησε να  επιστρέψει ως απλός Μοναχός στην αφάνεια και σκληραγωγία  των Κατουνακίων  του Αγίου Όρους, στην καλύβη του, η οποία υπήρξε το θεμέλιο για το σημερινό ησυχαστήριο της αδελφότητας των Δανιηλαίων.
Ο Γέρων Δανιήλ, συνδεόταν πνευματικά με τον Άγιο Νεκτάριο, με τον όσιο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο, τη Γερόντισσα Θεοδοσία, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου της Τήνου, με τον λογοτέχνη Αλέξανδρο Μωραϊτίδη (αργότερα Μοναχό Ανδρόνικο) και με πολλές άλλες πνευματικές μορφές της εποχής του.
Εκοιμήθη οσιακά στις 8 Σεπτεμβρίου του 1929, εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας μας.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. δ'

ν σο Πτερ κριβς, διεσθη τ κατ' εκνα· λαβν γρ τν Σταυρν, κολοθησας τ Χριστ, κα πρττων δδασκες, περορν μν σαρκς· παρρχεται γρ, πιμελεσθαι δ ψυχς, πργματος θαντου· δι κα μετ γγλων συναγλλεται, σιε Δανιήλ  τ πνεμ σου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έγραψε και το σχετικό φοβερό βιβλίο:Το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.
Τα γράφει όλα εκεί ο όσιος Δανιήλ.Για τον απίστευτο ιμπεριαλισμό της Τσαρικής Ρωσίας
αλλά και τον ρόλο του Φαναρίου στην εκδίωξη των Ελλήνων μοναχών της Μονής.
Υπάρχει το βιβλίο στις βιβλιοθήκες των Μονών και των Σκήτεων του Αγίου Όρους αλλά
δεν το επανεκδίδει ουδείς...Το γιατί;


Ιννοκέντιος
ΥΓ:Όσιε Δανιήλ πρέσβευε και υπέρ ημών των αμαρτωλών...