Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Τι σημαίνει η λέξη «διακοπές» ΙΙ


Αν είναι να χρυσο-πληρώσεις ενοικιαζόμενο και να τη βγάλεις μπροστά από μια οθόνη, καλύτερα μείνε σπίτι σου

Η στήλη χθες έκλεινε το πρώτο μέρος στο αφιέρωμα για τη θερινή ανάπαυλα με τα εξής: «Διακοπές επίσης είναι και η παύση των διάφορων ψυχικών “τικ” που μας καταδυναστεύουν προσποιούμενα τους... φίλους και την παρέα».
Το βασικότερο ψυχολογικό «τικ» είναι ψηφιακό: το να μπαίνεις, να βγαίνεις, να ξαναμπαίνεις, να ξαναβγαίνεις, να αναρτάς και να πατάς like στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς αναπαμό, χωρίς σταματημό, χωρίς έλεος στην προσωπικότητά σου και την υπερπολύτιμη ησυχία του τσερβέλου σου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν πότε πήραν την περιπόθητη άδεια και πότε τους τελείωσε, επειδή δεν άφησαν από τα χέρια τους ούτε λεπτό το ρημάδι το κινητό ή το τάμπλετ.
Κατασκοπεύοντας τις ζωές των άλλων (που δεν τους πολυνοιάζουν μεν, αλλά σπάνε την ανία που οι ίδιοι δημιουργούν δε) και ποστάροντας τα δικά τους «κατορθώματα» (που κανέναν δεν πολυνοιάζουν, επίσης, αλλά όλοι κοιτάζουν, φθονούν ή/και κοροϊδεύουν), δαπανάται ασκόπως χρόνος που δεν ξανάρχεται.
Το σκεπτικό βρίσκεται στα όρια της παράνοιας: «Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ζωή του Μάκη, αλλά, επειδή βαριέμαι στο πεντάστερο στην Πάρο, θα χαζεύω τις διακοπές που κάνει εκείνος στο Παγκράτι για να δω πόσο άσχημα περνάει και να νιώσω καλύτερα με τη ζωή μου». 
Επιλέγει ο άλλος να καθίσει μία εβδομάδα στα Καμμένα Βούρλα όχι για τα ίδια τα Καμμένα τα Βούρλα, αλλά για να ποστάρει ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα στα Καμμένα Βούρλα και να κλικάρουν like από κάτω οι -εντός πολλών εισαγωγικών- «φίλες/οι» και να σχολιάσουν υποκριτικότατα: «Αχ, υπέροχο! Καλά να περνάτε, ζουζουνάκια μου!»
Ταυτόχρονα, ο «φίλος» χρήστης των Instagram, facebook, twitter κ.λπ. θα καγχάζει: «Μα, καλά, στα Καμμένα Βούρλα πήγαν πάλι; Τόσα μέρη έχει η Ελλάδα...»
Κάπου στο φόντο, οι σκιές των μεγαλομετόχων του Ιnstagram, του facebook, του twitter, που μετρούν το δωρεάν περιεχόμενο το οποίο αναρτούν τα κορόιδα οι... χρήστες (μα, πόσο επιτυχημένη η επιλογή της λέξης που μαρτυρά εξάρτηση!) και τους γεμίζουν δισεκατομμύρια...
Καλές διακοπές! Μακριά από τα μπλιμπλίκια! Ζήστε κανονικές, όχι ψηφιακές, αλλά αναλογικές ημέρες.
 Από τον  Παναγιώτη Λιάκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: