Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Μερβέ Τανρίκουλου: «Θέλω τα παιδιά να κοιμούνται ακούγοντας ποντιακά»

H Μερβέ Τανρίκουλου στη διάρκεια των γυρισμάτων

Στις 22 Ιουνίου ένα ιδιαίτερο τραγούδι κυκλοφόρησε στην Τουρκία με τίτλο «Romeika Ninni». Πρόκειται για ένα νανούρισμα στην ποντιακή διάλεκτο, τους στίχους του οποίου έγραψε και ερμηνεύει η Μερβέ Τανρίκουλου, ενώ την επιμέλεια της διόρθωσης έχει ο Βαχίτ Τουρσούν.
Για πρώτη φορά στην Τουρκία τραγουδιέται ένα νανούρισμα στα ποντιακά! Υποδυόμενη το ρόλο της μητέρας, ντυμένη με παραδοσιακή ποντιακή, χωρέτικη φορεσιά, τραγουδά στο μωρό της στην οφίτικη διάλεκτο (η οποία διακρίνεται για τον τσιτακισμό) λόγια τρυφερά, όπως μόνο μια μάνα ξέρει να λέει στο βλαστάρι της: «Εσύ τ' εμόν πουλίν είσαι. Εγώ πα λουρίζω σεν. Όμον ήλον, όμον φέγγος λάμπεις. Να ίνουμαι 'ς σο ψόπο σ'».


Το πόσο σημαντικό είναι το να κοιμίζεται ένα βρέφος με ένα χαλαρό τραγούδι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η παράδοση έχει διασώσει ουκ ολίγα νανουρίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση της πολιτιστικής γνώσης. Εν προκειμένω ένα νανούρισμα στα ποντιακά έχει διπλή αξία, καθότι μέσα από το τραγούδισμα στη ρωμαίικη ένα μωρό δύναται να μάθει μια γλώσσα που αργοπεθαίνει.
Μην ξεχνούμε ότι το νανούρισμα είναι ένα είδος υπνοπαιδείας. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο εγκέφαλός μας μπορεί να επεξεργάζεται πληροφορίες ακόμα κι αν το σώμα μας κοιμάται. Συν τοις άλλοις πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την παγίωση της γνώσης και της μνήμης.
Η Κατοχωρίτισσα Μερβέ είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Εκτός του ότι είναι πολύ ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε αισθητή την παρουσία της το 2017 με το ποίημα στα ρωμαίικα «Εχάσα την αγάπη μ'».


Η 27χρονη, που σπουδάζει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul üniversitesi) μίλησε στο pontos-news για το νανούρισμα: «Είναι το πρώτο μου επαγγελματικό τραγούδι και πολύ χαίρομαι γι' αυτό! Τραβήξαμε το βίντεο κλιπ στα βουνά της Τραπεζούντας», αναφέρει, και επισημαίνει: «Με αυτό το νανούρισμα θέλω τα παιδιά να κοιμούνται ακούγοντας ποντιακά. Τα ποντιακά μ' ανασπάλλετε».
Χρήστος Κωνσταντινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: