Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
 


  Εμίλ Ζολά ο Γάλλος συγγραφέας ένας σπουδαίος στοχαστής που πίστευε πως "Τίποτε δεν τελειώνει ποτέ, αρκεί λίγη ευτυχία για να ξαναρχίσουν όλα.." Γεννήθηκε στο Παρίσι και είχε ενεργό Αποτέλεσμα εικόνας για Εμίλ Ζολάσυμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της Γαλλίας. Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι θέσεις του κατά του Ναπολέοντα και του ιερατείου. Έλεγε πως "Μια κοινωνία δεν είναι ισχυρή παρά μόνο όταν βγάζει την αλήθεια στο άπλετο φως του ήλιου.."

Διάσημος για την περίφημη ανοιχτή επιστολή του με τίτλο "Κατηγορώ" που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα Γαλλικής εφημερίδας και αποτελεί την ύψιστη πράξη ανιδιοτέλειας και υποστήριξης σε έναν αθώο που είχε καταδικαστεί σε ισόβια (αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστή της υπεράσπισης του Εβραίου αξιωματικού Ντρέιφους) και που οδήγησε τελικά στην αθώωση του. Ο Ζολά δικαίωσε την πεποίθηση ότι η «πένα είναι δυνατότερη από το ξίφος». Ωστόσο δεν έμεινε σε αυτές τις σπουδαίες πράξεις. Έγραψε κλασικά μυθιστορήματα για φτωχούς, εργάτες, μικροαστούς, ανθρακωρύχους και μίλησε και για την τέχνη και τους καλλιτέχνες:
"Ο καλλιτέχνης δεν είναι τίποτα χωρίς το ταλέντο, αλλά το ταλέντο δεν είναι τίποτα χωρίς τη δουλειά.."
Για τον Ζολά η πρωτοτυπία είναι προϋπόθεση για τη ζωή της Τέχνης. Έργο Τέχνης σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα κομμάτι του σύμπαντος, ιδωμένο μέσα από μια ιδιοσυγκρασία. "Είμαι καλλιτέχνης και σου δίνω τη σάρκα και το αίμα μου, το νου και την καρδιά μου. Σου παραδίδω τον εαυτό μου γυμνό, καλό ή κακό, όπως είναι. Αν θέλεις να μάθεις κάτι, κοίταξέ με, χειροκρότησε ή αποδοκίμασέ με, δέξου με ως παράδειγμα, ως ερέθισμα, ως μάθημα... Κατάλαβέ το επιτέλους: τέχνη σημαίνει ελευθερία της σκέψης και των αισθημάτων και η πιο μεγάλη τέχνη είναι η πιο προσωπική.. Σου λέω λοιπόν: είσαι ξεχωριστός! Γι' αυτό μείνε μακριά από το πλήθος, μείνε στον προσωπικό σου χώρο και δημιούργησε χωρίς την σκέψη ότι κάποιος θα θαυμάσει το έργο σου. Ο θαυμασμός του πλήθους, είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογος με την ατομική ιδιοφυία. Να θυμάσαι πως όσο πιο συνηθισμένος είσαι, τόσο περισσότερο σε θαυμάζουν.."
Και για την ζωή έλεγε: "Η ερώτηση είναι η εξής: Από πού έρχεται ο άνθρωπος; Πού πηγαίνει ο άνθρωπος; Μπορώ να δηλώσω με ευχαρίστηση πως ο άνθρωπος έρχεται και φεύγει μέσα στη νύχτα. Μόνο η γη μένει αθάνατη. Η γη απ’ όπου βγαίνουμε και όπου επιστρέφουμε.."

Μουσική: Σπύρος Παπαβασιλείου
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου
Τραγούδι: Δημήτρης Μητροπάνος


Αφιερωμένο στον Ινοκένντιο..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό καλοκαίρι αδελφέ...

Ιννοκέντιος