Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Το 6% είναι πολύ, Αλέξη…

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες 

Του Κώστα Στούπα 
Κανένας δεν έχει καταλάβει γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έκανε και τις βουλευτικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές. Θα είχε υποστεί τη συντριβή αντί σε τρία μέτωπα σε τέσσερα και θα μπορούσε και αυτός και η χώρα να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα.

Τώρα ρισκάρει η συντριβή να εξελιχθεί σε καταποντισμό με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά κάτι που συνεπάγεται ολοκληρωτικό αφανισμό.

Ενδεχομένως στην κυβέρνηση έχουν τη ψευδαίσθηση πως αν προλάβουν να καλύψουν κρίσιμα υψηλά πόστα στη δικαιοσύνη θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ασυλία για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης που συνιστούν εξώφθαλμες παραβάσεις του νόμου.

Για πολλοστή φορά συμπεριφέρονται σαν αδαείς σε σχέση με τη φύση των ανθρώπων, τα διδάγματα της ιστορίας και τα ήθη της εξουσίας.

Αν γνώριζαν κάτι από τα παραπάνω θα ήξεραν πως όταν αλλάζουν τα καθεστώτα οι "αυλικοί" των απερχόμενων εξελίσσονται και στους φανατικότερους διώκτες τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοια των επερχόμενων.

Ας δεχτούμε πως ιστορία δεν γνωρίζουν. Από τη συμπεριφορά όλων αυτών των "μεταστάντων" από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. στον κορμό τους δεν διδάχτηκαν κάτι;

Διάφοροι τύποι που μετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα και τα κόμματά τους, πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορούσαν τα παλαιά κόμματα για τη χρεοκοπία με οξύτερους χαρακτηρισμούς από τους "αυτόχθονες" της "παλαβής" αριστεράς...

Αν μη τι άλλο ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε προβληματιστεί από το αρχαίο ρητό  που επαναλάμβαναν συχνά τόσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου: "Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος"... Τώρα τα πολιτικά παράσιτα ετοιμάζονται εκ νέου με αντίστροφη φορά να αναζητήσουν νέο ξενιστή. Έτσι κάπως εξεδιώχθη ο Βενιζέλος...

Μέχρι το βράδυ της 26ης Μαΐου σε μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ο κ. Τσίπρας είχε τη φήμη του πολιτικού με στρατηγική οξύνοια και τακτική ευελιξία, ο οποίος δεν χάνει εύκολα.

Τούτο δεν ήταν αληθές και αν μη τι άλλο ο ίδιος όφειλε να το γνωρίζει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατηγικών επιλογών και των τακτικών ελιγμών του κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν "εκτός τόπου και χρόνου" και συνετρίβησαν μόλις ήρθαν σε επαφή με την πραγματικότητα.

Η μεγαλύτερη στρατηγική επιλογή η οποία τον έφερε και στην εξουσία ήταν η περίφημη περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 η οποία επιβάρυνε τη χώρα με δεκάδες δισ. ευρώ και την δέσμευσε υπό το καθεστώς των μνημονιακών υποχρεώσεων  για πολλές δεκαετίες έναντι λίγων ετών που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι.

Κανείς πολιτικός στην πελατοκρατούμενη κομματοκρατία της πολιτικής μας ιστορίας δεν τόλμησε να πει τόσα ψέματα τα οποία αποκαλύπτονταν σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που επέτρεπε ακόμη και στους έχοντες αδύνατη μνήμη, να τα θυμούνται και να τα ταυτοποιούν  εύκολα.

Το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου απέδειξε πως ο "βασιλιάς είναι γυμνός" και η αποκαθήλωση στην κοινή συνείδηση έχει ξεκινήσει.

Συνήθως η διαδικασία της αποκαθήλωσης κρατάει μερικούς μήνες αλλά τώρα επειδή σε έναν μήνα έχουμε βουλευτικές εκλογές θα επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν από το 4% στο 35% λόγω του θυμού της κοινωνίας για τα παλαιά κόμματα που για δεκαετίες τους έκλεβαν τις ψήφους έναντι μισθών και συντάξεων που δεν άντεχε να πληρώνει η οικονομία.

Ως εραστής (θηλυκός ή αρσενικός δεν έχει σημασία) που αντελήφθη πως ο (η) σύντροφος τον απατά, η κοινή γνώμη αναζήτησε να εκδικηθεί πηγαίνοντας με τον πρώτο τυχόντα.

Σπάνια ο πρώτος τυχόντας αποδεικνύεται καλύτερος και ειλικρινέστερος  με αποτέλεσμα η απογοήτευση να προκύπτει δριμύτερη.

Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι οι παλαιοί που όντως είχαν αποτύχει να αποδειχτούν καλύτεροι μπροστά στο χειρότερο.

Η συγκυρία προσέφερε στον κ. Τσίπρα ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, ο οποίος το μεταχειρίστηκε σαν αυτούς που κερδίζουν στο λαχείο εύκολα χρήματα που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς.

Συνήθως στο τέλος χάνουν και τα λίγα που είχαν...

Αυτός είναι και ο λόγος που η στήλη θεωρεί υπεραισιόδοξη την εκτίμηση του "γκουρού" των ελληνικών εκλογών τα τελευταία 40 χρόνια  κ. Ανδρέα Δρυμιώτη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 6%.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τό έξι του πάει του Αλέξη !

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ,ισως, από τον τρόπο που κρίνουμε έναν μ λ κα να φανερώνεται
και το πόσο μ λ κες είμαστε εμείς.

Στέλιος είπε...

Θέλαμε να φύγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα χαιρόμαστε που καταποντίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται η ΝΔ. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι να φύγει ο δόλιος και πανύβλαξ Τσιπρας ,εάν αυτό δεν το καταλαβαίνεις φοβόμαστε πως είσαι η περίπτωσης που ανέβασε τον ηλίθιο και ανθέλληνα στη εξουσία …Για τον Μητσοτάκη θα ασχοληθούμε μετά,σε κανέναν δε δίνουμε λευκή επιταγή !

Στέλιος είπε...

Τρελογιάννη αυτό κατάλαβες; Ψηφίζω Ελεύθερη Πατρίδα, με κριτήριο το πρόγραμμά της. Και συμφωνώ να φύγουν οι πανύβλακες.