Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Με τον «καλό λόγο» στα χείλη του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.



Γράφει ο Μέτοικος
Σε μια φολκλορική, ματαιόδοξη και χωρίς εκκλησιολογική βάση εκδήλωση για τα μπάζα, στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καταφέρθηκε, κατά την όψιμη συνήθειά του, εναντίον όσων τον αμφισβητούν επαναλαμβάνοντας μια κλεμμένη ατάκα του πολιτικού ινδάλματός του: «τα καραβάνια να προχωράνε και από πίσω ας γαυγίζουν τα σκυλιά».

Για την ιστορία, την ατάκα που μιλούσε για «ύαινες που ουρλιάζουν» και όχι για «σκυλιά που γαυγίζουν», αρχικά χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος για «εσχάτη προδοσία» Ν.Κοτζιάς και, από την Ήπειρο επανέλαβε το Δεκέμβριο του 14 το «πνευματικοπαίδι» του κ. Ιερώνυμου.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ακολουθούμενος από τους «καμηλιέριδες» του, ονόμασε και αυτός από την Ήπειρο (Τυχαίο;) «σκυλιά» όσους αμέσως αμφισβητούν το έργο των «καραβανιών» του και εμμέσως το δικό του, εκείνους, δηλαδή, που διαφωνούν τόσο με το γεγονός όσο και με το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών του συνεννοήσεων ερήμην της Ιεραρχίας και σε βάρος των συμφερόντων του Ιερού Κλήρου, αλλά προς όφελος ενός συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και, όσους κρίνουν τις επιλογές του στις προαποφασισμένες χειροτονίες των «χαρισματούχων»  επισκόπων του που, εάν ζούσε ο Αμβρόσιος Ελευθερουπόλεως θα κατακεραύνωνε λέγοντας ότι: «Εις την αρχιεπισκοπικήν παράταξιν συγκαταλέγονται… ιδιοτελείς, συμφερολάτραι και ευγενείς πλιατσικολόγοι… Πρόσωπα της απολύτου προτιμήσεως του Εκκλησιαστικού Κατεστημένου δια την προαγωγήν εις Επισκόπους, κάμνουν διανομήν των Μητροπολιτικών Εδρών κατά τρόπον σατανικόν και θεοκατάρατον…». 

Ο «αρχικαμηλιέρης» των Ιερωνυμικών «καραβανιών», ο Ιωαννίνων Μάξιμος, την ημέρα εγκαινίων του πάρκου ανακυκλώμενων μπάζων, σε μια έξαρση «προοδευτικότητας» στην κενοφωνία του, τόνισε τον κοσμικό χαρακτήρα της πρώτης του Μάη λέγοντας: «Σήμερα είναι Πρωτομαγιά και κάποιοι σκοτώθηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ας τους μνημονεύσουμε και ας βάλουμε όλοι στο νου και στην καρδιά μας ότι θα πρέπει να παλεύουμε, ώστε οι άνθρωποι και κυρίως οι εργαζόμενοι, να ζουν με αξιοπρέπεια, να ζουν έχοντες τα δικαιώματα που αξίζουν στην εργασία τους».

Είναι κρίμα που ο αμετροεπής επίσκοπος, όπως έδειξε με την έως τώρα πολιτεία του, θυμήθηκε μόνο τους εργάτες που σκοτώθηκαν το 1886 στη γενική απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας, και ξέχασε τους 200 Έλληνες που αυτή την ημέρα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής το 1944 εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Πάντως και, για να κλείσει η αναφορά στα ανακυκλώσιμα απόβλητα συσκευασίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η περί αυτόν κουστωδία, δεν κατάφεραν να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες των επί το αυτό συγκεντρωμένων μπάζων.

Πενήντα δυο χρόνια ντυμένος στα μαύρα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έμαθε άριστα τους μηχανισμούς της εκκοσμικευμένης διοικούσας εκκλησίας μα, δυστυχώς χωρίς ράσο, φαίνεται πως δεν κατάλαβε τίποτα από την υπέρβαση του νόμου της ανταποδόσεως, που διδάσκει ο Χριστός με το «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι».
Να! ο «πασχαλιάτικος» ιερωνυμικός λόγος καταλλαγής και αρχιεπισκοπικής αγάπης «σκυλιά»! Όσοι τον κρίνουν!

Μέρες που είναι, αν δεν μπορούσε ο κ. Ιερώνυμος να συγχωρήσει τους εχθρούς του, τουλάχιστον ας κρατούσε τα προσχήματα παίζοντας το ρόλο του «καλού» κληρικού, που δεν βρίζει δημόσια και χυδαία όσους αδικούν αυτόν ή τους «καμηλιέριδές» του.
Αναστάσιμες οι ημέρες! Η Εκκλησία προτρέπει τους χριστιανούς ψάλλοντας το «αλλήλους περιπτυξώμεθα… και τοις μισούσιν ημάς´[να] Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει» με προφανή εξαίρεση τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που, με κρεμασμένο στα χείλη τον «καλό λόγο» αποκαλεί επιεικώς «σκυλιά» όσους κρίνουν και αμφισβητούν αυτόν και τα «καραβάνια» του, για έργα τους υφασμένα στο σκοτάδι.
«Σκυλιά», λοιπόν, οι ευθύδικοι των έργων του κ. Ιερώνυμου, κατά την άκρα αρχιεπισκοπική συγκατάβαση, αφού θα μπορούσε να τους καταραστεί να τρέμουν και να στενοχωριούνται όπως ο Κάιν, να κληρονομήσουν τη λέπρα του Γιεζί και την αγχόνη του Ιούδα. Όμως ο κ. Ιερώνυμος από μακροθυμία δεν έφτασε στα άκρα τον «καλό του λόγο» ίσως και, γιατί είναι η Διακαινήσιμος εβδομάδα και, σίγουρα γνωρίζει από διαβάσματα ότι ο «καλός λόγος» στην Εκκλησία του Χριστού είναι ένας και έχει ειπωθεί στο τροπάριο: «Την Ανάστασίν σου, Χριστέ Σωτήρ, άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία Σε δοξάζειν….».
Πηγή Κατάνυξη

2 σχόλια:

amethystos είπε...

Γατί δέν πήρες θέση στόν διασυρμό τού Αρχιεπισκόπου τού Σινά κ.Δαμιανού; Τί σούκανε;

amethystos είπε...

Σωστός. Αυτή είναι θέση. Μελετημένη καί θαρραλέα.