Σε απόσταση 90 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Καισαρείας και 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νίγδης, στο κεντρικότερο μέρος του οροπεδίου Μπουντάκ- Οβά, βρίσκεται η Αξός. Το χωριό αυτό, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές ήταν η παλιά κωμόπολη των Σασίμων, όπου έγινε επίσκοπος ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός.
Οι Αξενοί εκκλησιάζονταν στην πανέμορφη και φημισμένη εκκλησία της Αγίας Μακρίνας, η οποία βρισκόταν στον Πάνω Μαχαλά και εγκαινιάστηκε το 1843 από το Μητροπολίτη Ικονίου Νεόφυτο. Στην εκκλησία αυτή λένε ότι υπήρχαν τα ιερά λείψανα της Αγίας Μακρίνας και δίπλα σ’ αυτά ένα κειμήλιο του Γρηγορίου του Θεολόγου. Έξω από την εκκλησία υπήρχε ένα βαθύ πηγάδι με αγίασμα. Στον Κάτω Μαχαλά, ήταν η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στο Μεσαίο Μαχαλά η αρχαία εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είχαν επίσης τα παρεκκλήσια της Αναλήψεως, της Αγίας Αικατερίνης, των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής και του προφήτη Ηλία. Εκκλησιαστικά οι Αξενοί ανήκαν στη Μητρόπολη Ικονίου.
φωτογραφίες από εκδρομή προσφύγγων στην Αξό της Καπαδοκίας το 1950 |
Η Αξός βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον Ν.Μυλότοπο πολύ κοντά στα Γιαννιτσά. Πριν ονομαστεί Αξός λεγόταν Παλαιό και αναγνωρίστηκε ως κοινότητα το 1933 όταν αποσπάστηκε από την κοινότητα Μυλοτόπου. Η κοινότητα Παλαιού μετονομάστηκε σε κοινότητα Αξού το 1956. ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται με το χρόνο σήμερα έχει 1500 περίπου κατοίκους. Η Αξός κατοικείται από πρόσφυγες της Μ.Ασίας- περιοχή της Καππαδοκίας- που προέρχονται μάλιστα από δυο γειτονικά χωριά Αξό και Τροχο.
Οι Αξώτες ήταν και είναι ακόμη άνθρωποι κατά βάση του εμπορίου. Αυτό ξεκίνησε από τις δραστηριότητες τους στην «πατρίδα», όπως την αποκαλούν. Αγωγιάτες, αραμπατζήδες, κυρατζήδες ήταν τα κύρια επαγγέλματα. Φορτώνανε εμπορεύματα, σιτηρά, καλαμπόκια και τα μεταφέρανε σε όλη την περιοχή.
Είναι το πρώτο χωριό στην Ελλάδα σε φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών σε σχέση με τον πληθυσμό 550 σπίτια-250 φορτηγά αυτοκίνητα.
Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι αφιερωμένη στους Αγίους προστάτες των δύο χωριών της Μ.Ασίας Γρηγόριο και Γεώργιο.
Το χωριό έχει έξι πηγάδια. Όσοι δεν ασχολούνται με τις διεθνείς μεταφορές ασχολούνται με την γεωργία και καλλιεργούν ροδάκινα, καπνά, βαμβάκια και σιτάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου