Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Το να διακόπτωμεν την ευχαριστιακήν κοινωνίαν είναι απαράδεκτο»

METOCHI5«Και μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων ως προς διάφορα προβλήματα που απασχολούν σύνολον την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, αυτό είναι ανθρώπινον και είναι δημοκρατικόν, αλλά το να διακόπτωμεν την ευχαριστιακήν κοινωνίαν ως μοχλόν πιέσεως και ως εξαναγκασμόν για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις απόψεις μας, αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της».
 περισσότερα εδώ
Τέτοιου είδους δηλώσεις βλάπτουν το Πατριαρχείο, γιατί στερούνται αντικειμενικότητας και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Θα έπρεπε να προηγηθεί μια αντικειμενική παράθεση των απόψεων της Μόσχας. Για παράδειγμα: «Η Μόσχα διέκοψε την κοινωνία μαζί μας γιατί θεωρεί ότι γίναμε σχισματικοί, συμμαχώντας με σχισματικούς στην Ουκρανία, και εισάγουμε αίρεση, διεκδικώντας οιωνεί παπική εξουσία επί της εκκλησίας, πράγμα που η Μόσχα θεωρεί βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Όμως η Μόσχα δεν έχει δίκιο. Eμείς απλά ασκήσαμε τα κανονικά μας δικαιώματα για να ξεπεραστεί το σχίσμα [η όποια άλλη εξήγηση έχει η Κων/πολη για την παρέμβαση της στην Ουκρανία, ιδίως διαρκούσης της εμφύλιας πολιτικής διαμάχης]». 

Ιδίως για την παρέμβαση πριν λήξει η εμφύλια πολιτική διαμάχη, αλλά και για την αιφνίδια αλλαγή γνώμης και άρση της ποινής του σχισματικού Φιλαρέτου και της αναγνώρισης του κανονικού Ονουφρίου, δεν έχω ακούσει ακόμη κάποια πειστική εξήγηση από την Κων/πολη. 

Είναι προφανές πάντως ότι, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, θρησκευτική ένωση χωρίς πολιτική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει. Οπότε καλόν θα ήταν να αναβάλλονταν η «ενωτική σύνοδος» άχρι καιρού, και να παραπέμπονταν η διαφορά Κων/πόλης-Μόσχας σε πανορθόδοξη σύνοδο. Πριν ρεύσει αδελφικό αίμα και το σχίσμα παγιωθεί ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: