Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Δὲν ξέρεις πῶς νὰ τὸν ἀποκαλέσῃς…



Να τον πείς «γύφτο»; Κινδυνεύεις να πέσεις σε ρατσιστικό ολίσθημα έναντι των απανταχού Ρομά, τσιγγάνων και γύφτων.
Να τον πείς «μ@λάκα»; Υπάρχει φόβος να χαρακτηρισθείς ασεβής έναντι των πιστών του «Μεγάλου Αυνάν».
Να τον πείς γελοίο «θεατρίνο»; Συνιστά μεγάλη προσβολή η παρομοίωση, τόσον προς αυτούς που λειώνουν στο θεατρικό σανίδι όσον και προς εκείνους που προσφέρουν, με το υποκριτικό τους ταλέντο, γέλιο και αναψυχή.
Να τον πείς «π@υστόφατσα»; Μπορεί, με το πρώτο συνθετικό της λέξεως να χαρακτηρισθείς …ομοφοβικός.
Να τον πείς «κωλόβλαχο»; Θα κατηγορηθείς για ρατσισμό έναντι της, απανταχού της χώρας, αρχοντικής τάξεως των Βλάχων.
Να τον πείς «Καραγκιόζη»; Θα τρίξουν επικίνδυνα τα κόκκαλα του Σπαθάρη.
Να τον πείς «μ@υνόπανο»; Θα πέσουν να σε φάν οι γυναίκες, καθόσον τα μ@υνόπανα είχαν, στην εποχή τους, μεγάλη και επωφελή χρησιμότητα.
…κάπως, όμως, πρέπει να τον πούμε, δεν είναι έτσι;
Έλα μωρέ, είναι πλούσια η ελληνική αργκό. Με ένα «τι να κλ@σεις κι εσύ ρε Αλεξάκο», καθάρισες!!!
Ῥούσσης Νῖκος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μου απαντήσει κάποιος αν ξέρει από πού κι ως πού, οι γύφτοι πήραν την ονομασία "Ρομά" που παραπέμπει στο Ρωμαίος , Ρωμιός, σε ένα όνομα δηλαδή, με τόσο ένδοξη ιστορία; Πώς το σκέφτηκαν και ζήτησαν να στολιστούν με αυτή την αίγλη τέτοιου ονόματος; ή δόθηκε στους γύφτους αυτό το όνομα ΕΠΙΤΗΔΕΣ από τους Φράγκους που αιώνες τώρα μισούν κάθε τι που παραπέμπει στην Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία της Ανατολής; Αν γνωρίζει κάποιος ας με ενημερώσει. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι και δική μου απορία ! Επι πλέον διεθνώς οι γύφτοι ονομάζονται Gipsy και δεν είναι καθόλου απαξιωτικό . Μήπως το " βλάχος " δεν είναι απαξιωτικό ; Γιατί δεν τό αλλάζουμε νά το πούμε μπουρζουά ;

Ανώνυμος είπε...

To Gipsy πάει να πει ότι είναι Αιγύπτιοι, Αιγύφτιοι, γύφτοι ίσως...Το τσιγγάνος από το α-στερητικο και θιγγάνω στα αρχαία σημαίνει πλησιάζω, αυτοι που ΔΕΝ θέλουμε να μας ακουμπάνε... ΔΕΝ κατάλαβα ΠΟΤΕ ΠΩΣ το κατέβηκε να ζητήσουν ως επίσημο ονομά τους, το Ρομά που παραπέμπει σε ΕΝΔΟΞΗ αυτοκρατορία. Το Βλάχοι με κεφαλαίο Β ΔΕΝ είναι υποτιμητικό.