Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

 

Η «ΑΣΩΤΗ» ΜΗΤΕΡΑ

ΤΟ «ΣΥΓΝΩΜΗ» είναι μία σύντομη εξομολόγηση με τρεις μόνο συλλαβές που έχει τη δύναμη να αλλάζει όλα τα σύμπαντα.
Τούτη την αγιασμένη λέξη να μπορούσαν να πουν οι δαίμονες θα γινόντουσαν και πάλι Άγγελοι και θα έπαυε το κακό,η κόλαση  και η δυστυχία στον κόσμο.
Γνώρισα πριν λίγες ημέρες μία νέα Μητέρα που κάθε βράδυ είχε τυπικό,  πριν κοιμηθούν τα δύο παιδιά της, να τα σταυρώνει και έπειτα να σκύβει στο προσκέφαλό τους ζητώντας τους ειλικρινά συγνώμη για ό,τι και αν τα στεναχώρησε όλη  την ημέρα , αν τους φώναξε,αν τους παρατήρησε απότομα και στεναχωρήθηκαν…για τα πάντα.
Με τον τρόπο αυτό και τα παιδάκια της ευεργέτησε διδάσκοντάς τα, με το παράδειγμα της, την αρετή της ταπείνωσης, αλλά και πολύ ψηλά κατάφερνε να στεκόταν στην συνείδησή τους αφού  τα ευλογημένα διαπίστωναν συνέχεια πως έχουν μία Μητέρα αρχοντοστολισμένη με την υψοποιό μετάνοια που δεν διστάζει να ταπεινωθεί , να σκύψει και να αναθεωρήσει ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό μπροστά στα παιδιά της.



π.Διονύσιος Ταμπάκης

5 σχόλια:

Θαλασσινός είπε...

Μήτηρ των αρετων δεν είναι το συγγνώμη, είναι η διάκριση. Ναι το συγγνώμη, αλλά και το συνεχές συγγνώμη δίνει στα παιδιά μια εντύπωση ενός ιδιόρυθμου ευάλωτου ατόμου. Η διαπεδαγωγηση των παιδιών είναι εφάμιλλο της Θεολογίας, της απόκτησης Του Αγίου Πνεύματος.
Οστις αγωνίζεται στην αρετή, και βουλιάζει στην εν Χριστώ ταπείνωση, ούτως γεννάται η Θεολογία και η Σοφία, και κάθε περίπτωση είναι διακεκριμένη μοναδική, διότι η μπατσιά η πρωινή, όχι από οργή και θυμό, για την σοφία της διαπεδαγώγησης, ακυρώνεται με το αδιάκριτο βραδινό συγγνώμη.
.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειαζεται καμμια μπατσια ουτε πρωινη ουτε βραδυνη αν σε "εμαθαν" και σε μεγαλωσαν οι δικοι σου ετσι...
περιορισου στα του οικου σου...ΟΚ???

Ανώνυμος είπε...

Η διαπαιδαγώγηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πΕδίο boxing και η σοφία της καταργεί οποιαδήποτε μπατσιά: πρωινή, απογευματινή, λεκτική ή "αγαπητική". Διαφορετικά, δεν είναι σοφία. Όσο για τη συγνώμη, λέγεται κάθε φορά που έχουμε κάνει λάθος. Ακόμα και σ'ένα μικρό παιδάκι.

Ανώνυμος είπε...

Ός φείδεται της βακτηρίας μισεί τον υιόν αυτού !

Δεν είμαι ο 10.22

Πρέπει νά έχει κανείς διαστροφή για νά βγάλει σαδισμό επάνω στό παιδί του . Σίγουρα όμως είναι κανείς κομπλεξικός για νά υπερασπίζεται τέτοιες " άξυλες " μεθόδους , που αφήνουν στο παιδί νά γιγαντώνεται το εγώ του και ύστερα σιγά μήν μπορέσει νά γίνει ένας άνθρωπος ευτυχισμένος μέ σωστές σχέσεις . Ενας παληάνθρωπος ατομιστής θά γίνει είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι . Δεν έχει σημασία άν πηγαίνει την Κυριακή εκκλησία .Και αυτό εγωιστικά θα το κάνει .

Έλεγε η Γαλάτεια Σουρέλη . Προσπαθούσε μία μαμά μέ το καλό νά καθυσηχάσει το παιδί της νά μήν κλαίει και γκρινιάζει . Δεν μπορούσε . Απευθύνθηκε σε έναν μεγάλο παιδαγωγό και αυτός της λέει άσ' το σε μένα ! Το πήγε λίγο παραπέρα κάτι του είπε και αυτό αμέσως κάλμαρε . Τον ρωτά η μαμά μέ θαυμασμό νά μάθει τί του είπε . Του είπα , της λέει , βούλωσ'το μήν φάς καμμιά ανάποδη !

Άλλωστε είναι μία μέθοδος επί αιώνες δοκιμασμένη . Προς Θεού δεν λέμε οτι κανείς χρησιμοποιεί μόνο το ξύλο ! Άν είναι δυνατόν ! Γι αυτό οι γονείς πρέπει νά είναι νέοι , νά είναι και οι ίδιοι παιδιά . Πολλά πράγματα γίνονται επάνω στο παιχνίδι .

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω 9:01 μ.μ.,γιατι να μιλαμε για τ'αυτονοητα???