Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου Γέροντας Γρηγόριος



Εκοιμήθη λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο Γέροντας Γρηγοριος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Ορους, , σε ηλικία 76 ετών. Το τελευταίο διάστημα ο Αγιορείτης γέροντας ταλαιπωρούνταν ιδιαιτέρως με την υγεία του. Η είδηση έχει σκορπίσει θλίψη και οδύνη στα πνευματικά του παιδιά και στους προσκυνητές του μοναστηριού του που υπηρέτησε επί τέσσερις δεκαετίες . Ο κατά κόσμος Γρηγόριος κατάγεται από την Πάρο και είναι απόφοιτος τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν από την Εγκαταβίωσή του στο Άγιον Όρος, μόνασε στην Πάρο και την Πάτμο, «παρά τούς πόδας» των άγιων Πατέρων Φιλόθεου Ζερβάκου καί Αμφιλόχιου Μακρή. Διετέλεσε Ηγούμενος τής Μονής Μυρτιάς και τής Μονής Προυσού στο Καρπενήσι. Μετά, ενθρονίστηκε Ηγούμενος τής αγιορείτικης Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, την οποία αναστήλωσε και επάνδρωσε .

Θα μας λείψει ο καυστικός ,πατερικός του λόγος ,που μπορεί κάποιες φορές να ξίνιζε η ωμότητα του , παρέμενε όμως ένας γνήσιος αγιορείτης σταράτος και ευθύς παράδειγμα δε για πολλούς Ηγούμενους που έχουν μες στο «Θαβώρειο φως» χάσει τη λαλιά τους, διέσωζε για λογαριασμό τους , έστω και έτσι λίγη απ την αγιορείτικη αρχοντιά που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. 
Την ευχή σου παππούλη...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυθεντικός Κυκλαδίτης άφησε το στίγμα του στο Άγιον Όρος και όχι μόνον.
Αφήνει μεγάλο έργο πίσω του,την ευχή του να έχουμε.
Θα λείψει πολύ ο λόγος του στα επερχόμενα γεγονότα....

Ιννοκέντιος

Ανώνυμος είπε...


Ο Θεός ας κατατάξει την ψυχή του μεταξύ των αγίων !

Είχε την καλή ανθρώπινη μαρτυρία όσων τον είχαν γνωρίσει ως ένα ενάρετο , εργατικό ταις ιδίαις χερσί και
ασκητικό αγιορείτη γέροντα μέ ολίγην τινά δόσιν σαλότητος ή ιδιορρυθμίας ή πρωτοτυπίας ! Δυστυχώς μόνο τελευταία εμείς στον κόσμο ακούσαμε τον αφυπνιστικό και χαριτωμένο λόγο του ! Περιμέναμε κάθε φορά ένα νέο του κείμενο , νά καυτηριάσει , νά εποικοδομήσει , νά αφυπνίσει ή έστω νά γελάσουμε μέ τον χαριτωμένο τρόπο που μαστίγωνε τις ενδημούσες παραδοξότητες ! Πολύ μας λυπεί η
είδηση της αποδημίας του . Ο Θεός τον άρπαξε και τον γλύτωσε απο τα λυπηρά που και εκείνον ιδιαίτερα τον έθλιβαν . Καλή Ανάπαυση μέσα στην Θεία αγκαλιά !

Τριατατικός είπε...

Καλό Παράδεισο.
Και αυτός από την Πάρο ;
Και παρά τους πόδας Φιλοθέου και Αμφιλοχίου ;
Έτσι εξηγείται ο ζήλος του.

Ανώνυμος είπε...

Καλό Παράδεισο Γέροντα.
Κρατάμε την ομολογιακή σου επιμονή στην Ορθόδοξη ακρίβεια.
Η τελευταία ανασκευή των όσων θεολογικών ατόπων του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού με προεξάρχουσες τις κακοδοξίες του για τις εκτρώσεις και για την δήθεν ανωτερότητα του νου έναντι της Θείας Χάριτος, απέδειξε το ομολογιακό θάρρος σου. Καλό Παράδεισο. Ένα πράγμα θα θυμόμαστε ότι η ιδιοτέλεια δεν είχε θέση στη ζωή σου. Πάνω από όλα ήταν για σένα η Πίστη στον Χριστό. Καλό Παράδεισο.
Β.Χαραλάμπους

Διονύσιος είπε...

Τέτοιοι αληθινοί άνθρωποι με τόση λεβεντιά και αυθεντικότητα μία φορά στα 1000 χρόνια βγαίνουν.
Είθε Το Πανάγιον Πνεύμα μέσα από της Εκκλησίας το αγιοεργαστήριο να αναδείξει ομοίους Αγίους σαν τον Μακαριστό και αγαπημένο μας Πατέρα Γρηγόριο!

π.Διονύσιος Ταμπάκης

Αργύρης μυλωνας είπε...

Παιρνει ο θεος τους δικους Του και μενουμε εμεις με τα τσουτσεκια

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Βοηθησε πολυ ο γεροντας με τις νουθεσιες και τις εμπειριες του ,ο Αρχιπελαγιτης αγιορειτης γεροντας.
Καλο Παραδεισο να εχει!!!
Ευχαριστουμε!