Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα
«Όταν συναντήσεις κάποιον, ανάγκασε τον εαυτό σου να τον τιμήσει πιο πάνω απ' ότι αξίζει...
...Χαιρέτισε τον θερμά.
Επαίνεσέ τον.
Όταν απομακρυνθεί, πες γι' αυτόν κάθε καλό και τίμιο λόγο.
Με τον τρόπο αυτόν θα τον κάνεις καλύτερον απ' ό,τι είναι.

Πάντοτε ο τρόπος αυτός να σε χαρακτηρίζει.
Να είσαι δηλαδή ευπροσήγορος πάντοτε και να αποδίδεις την τιμή σε όλους».

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

7 σχόλια:

Θαλασσινός είπε...

Στο Ευαγγέλιο έχει και το Φραγγέλιο καί γίνεται ευαγέλιο, εάν οι 20 ηγούμενοι τού Αγίου Όρους υποδέχονταν τον Τσίπρα όπως του αρμόζει. Άθεος δεν επιτρέπεται στο Άγιο Όρος και στο τιμόνι της Χώρας.

Τροφή αυτογνωσίας η παραπάνω μομφή και για τον Ηγούμενο τον Αρχιπελαγίτη. Στα έργα όχι στα λόγια Άγιοι Ηγούμενοι, αν και πεθανατε για τον κόσμο, μην συμπεριφέρεστε όπως ο κόσμος.

dminoglou@gmail.com είπε...

Πολύ σωστό σχόλιο. Από τον κανόνα του αγ. Ισαάκ Σύρου εξαιρούνται οι εχθροί του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω με τα παραπάνω σχόλια. Η διάκριση είναι το σπουδαιότερο. Πότε πώς και γιατί;
Υπάρχει στο γεροντικό ιστορία με έναν γέροντα αγιασμένο που τίμησε έναν ειδωλολάτρη όπως γράφει στο κείμενο ο άγιος Ισαάκ ο σύρος και έγινε χριστιανός.
Όλο κρίνουμε κρίνουμε

Αν πιάναμε την προσευχή όλοι εμείς που σχολιάζουμε τους ηγουμένους τους αρχιερείς από την καρέκλα μας, ΘΑΥΜΑΤΑ θα κάναμε.
Με αυτό τον τρόπο άλλαξαν τον κόσμο οι άγιοι.

Θαλασσινός είπε...

Οι Άγιοι κρυφτηκαν, έφυγαν μακρυά από τον κόσμο δεν άλλαξαν τον κόσμο μην μπερδεύεσαι.
Τριών ειδών ανθρώπων υπάρχουν, οι καλοπροαίρετοι ειδωλολάτρες της πλάνης, της εξουσίας του χρήματος, και της καρέκλας, οι προδότες είδωλολάτρες που έχουν τη γνώση της αλήθειας και προδίδουν για την δοξα και το χρήμα, και οι Χριστιανοί.
Αυτά τα χλιαρογλυκανάλατα πρέπει να σταματήσουν, μόνο με το μαστίγιο πλέον.
Καλύτερα να μας μαστιγωσουν εδώ στην προσωρινή ζωή, παρά να μας μαστιγώνει ο διάβολος στην αιώνια ζωή. Διάλεξε και πάρε.

Ανώνυμος είπε...

οι Άγιοι κρύφτηκαν; Έφυγαν μακρυά από τον κόσμο; Η παγκόσμια ιστορία αποτυπώνεται από όλους μας. Τους ανθρώπους της φθοράς και της διαφθοράς που σέρνουν την ανθρωπότητα στα μονοπάτια της κακίας και της κατάχρησης της ίδιας της ανάγκης για ζωή, και τους ανθρώπους της αρετής και της Αγιότητος που στρώνουν τα μονοπάτια και τις πεζούλες της αλλαγής και των θαυμάτων στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο κόσμος της φθοράς που ζούμε δεν αλλάζει, στην πορεία του όμως οι Άγιοι αλλάζουν πολλά πράγματα. ''Τον πιάνουν σε κάποια σημεία''.
Κι οι Άγιοι που θέλησαν να μείνουν παντελώς απόμακροι από τον κόσμο, σίγουρα είναι παρόντες στα δεδομένα του κόσμου μας με πολύ πιο δυνατό τρόπο από εμάς που ''ζούμε στον κόσμο μας''.

Θαλασσινός είπε...

Οι Άγιοι έφυγαν από τον κόσμο ζώντας μέσα στον κόσμο. Δεν άλλαξαν τόπο, τρόπο ζωής άλλαξαν, και δεν είναι δική μου η πνευματική παρακαταθήκη για τους εχθρούς του ανθρώπου, τη σάρκα, τον κόσμο, και τον διάβολο.
Τα λέει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, και εάν ακόμη πολλοί άλλαξαν και εγκατέλειψαν τον κόσμο, ωστόσο θα υπάρχει πάντοτε ο πολύς κόσμος στη μορφή της άμορφης μάζας, που θα παγιδεύει τις ψυχές στα δόκανα της φιληδονίας και της είδωλολατρείας.
Ο ρόλος και η αποστολή των Αγίων είναι θεραπεία του εαυτού τους όχι η αλλαγή του κόσμου και των άλλων δίπλα των, το όποίο είναι έργο της Χάριτος όχι δικό τους. Εάν πράγματι έχεις συναίσθηση της αποστολής μας εδώ στη Γή, τότε κοιτάς την εσωτερική κάθαρση τιποτε παραπέρα, και αυτή η κάθαρση είναι έργο Θεού,ακόμη και εάν λάμπεις όπως ο Ήλιος πάλι δεν είναι δικό σου, είναι της Χάριτος τα εργαλεία για να φέρουν τον κόσμο σε συναίσθηση της αποστολής και της σωτηρίας.
Καταλήγω, οι Άγιοι ουδέν έπραξαν,μόνο βίασαν τον εαυτόν τους στη σταθερή απόφαση του αυτεξουσίου τους για την εσωτερική κάθαρση και την αγάπη προς Τον Θεόν. Όλη η επιπλέον καρποφορία είτε προσωπική είτε ιστορική ειτε κοινωνική, είναι πάλι έργο τής Χάριτος, καί μην πλανάσαι δεν έχουν κανένα δυνατό τρόπο, ειδικότερα στις μέρες μας που λόγω της ταπεινοσύνης τους παραγκωνίζονται και περιθωριοποιημένοι γίνονται, σημαδεμένοι από την ολική αποστασία των ημερών. Και αυτό πάλι το λέει γιά το σήμερα, ο Μέγας Παχώμιος από τον τρίτο αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό τον τρόπο εννοώ, πως έχουν γίνει ''δοχεία της Χάριτος του Θεού'' και η προσευχή τους για τον κόσμο είναι καταλύτης για πολλές καταστάσεις.
Τις πρεσβείες τους να έχουμε..
Χρόνια Πολλά στους Ευλάμπιο κι Ευλαμπία κι όσους γιορτάζουν σήμερα.