Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

Παιδεία είναι η αισθητική, όχι τα πτυχία

Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας.
Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ.

Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά.

Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο στο οποίο βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, την κοπέλα στο ταμείο.

Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας, το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας.
Παιδεία είναι το να προστατεύουν τα χέρια μας τον αδύναμο, να τα βάζουνε με το θηρίο.
Παιδεία είναι το πόσο μπορούμε να έρθουμε απέναντι στο σύστημα και στους συστημικούς, παιδεία είναι η γενναιότητα και η ευθύνη.

Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται το μέσα σου για το κοινό καλό.
Για το ωραίο και τη σωτηρία του.


Δώρα Μαργέλη είναι Φιλόλογος, Εκπαιδεύτρια Ρητορικής. Σχεδιάζει και εμψυχώνει εργαστήρια Δημιουργικού Λόγου & Σκέψης.

4 σχόλια:

Della Vita Della Morte είπε...

Χεχε καλό καί αυτό. "Να καίγεται το μέσα σου γιά το κοινό καλό"!! 😂😂

Μα το κοινό καλό έχει εχθρούς, και ποδοπατείται από την "αριστεία" εν Αγιω Πνεύματι.

Μα πού τα βρισκουν τα συστημικά πιόνια;
Παιδεία είναι η επιστήμη της ψυχής μόνο εν Αγιω Πνεύματι.

Οι δυτικόφρονες γραβαταρισμένες συμπεριφορές, πού πολλοί τις έχουν για παιδεία, μπορεί να είναι και τάλαντο Του Θεού, μπορεί και ψεύτικο προσωπείο, της υποκρισίας η κυρίαρχη εκμετάλλευση ως εργαλείο τού εποικισμού.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, συμφωνώ απόλυτα..

Ανώνυμος είπε...

Έ ! Καλά ! Μήν τα λέμε και τόσο τραγικά ! Όταν δεν έχουμε μία φυσική αγωγή ούτε ο Χριστός μπορεί νά κάνει πολλά πράγματα ! Ο Χριστός ενεργοποιεί αυτό που ήδη υπάρχει ! Τώρα τελευταία διάβασα ένα πολύ ωραίο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου εδώ στο ιντερνετ .Αν το βρώ θα το γράψω .

Ανώνυμος είπε...

Πώς μπορείς νά μήν ποτίσεις την βοκαμβύλια του γείτονά σου , που λείπει σε διακοπές και την βλέπεις νά γέρνει , νά σου λέει πότισέ με , διψώ ! Τί κοστίζει άραγε νά διακινδυνεύσεις την " αγένεια " νά ξεπεράσεις το διαχωριστικό του μπαλκονιού !

Αν τα παιδιά του απο πάνω θέλουν νά σε περιπαίξουν , νά κρεμάσουν χάρτινα καραβάκια σε σχοινάκια και νά τα ρίξουν στο παράθυρό σου και πάλι νά τα τραβήξουν επάνω , νά σπάσουν λίγο πλάκα , βγές έξω και πές τους μία καλή κουβέντα ! Μην είσαι στρίγγλα ! Θα σε περιπαίξουν , που θα σε περιπαίξουν ! Ύστερα θα αρχίσουν νά σου ρίχνουν μπογιές !