Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Φθινόπωρο και επίσημα την Κυριακή -Σιγά σιγά μικραίνει η μέρα

Φθινόπωρο (Φωτογραφία: Unsplash)
Λίγο πριν τα χαράματα της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου, στις 04:54 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας.
Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ίση μέρα-ίση νύχτα» θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία». Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» αναμένεται να συμβεί μετά από τέσσερις μέρες.
Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.
Λίγο μετά την φθινοπωρινή ισημερία, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 05:52 ώρα Ελλάδας, θα υπάρξει πανσέληνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Unsplash

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ήμουν παιδί μού άρεσε πάρα πολύ το φθινόπωρο . Η πιό ωραία μου εποχή . Θυμάμαι την μυρωδιά της βροχής πάνω στον χωματόδρομο . Είχε ένα ιδιαίτερο άρωμα . Σηματοδοτούσε το φθινόπωρο την επιστροφή στον εαυτό μου , στά βιβλία μου , στο μικρό γραφειάκι μου , πολυτέλεια και αυτό για την εποχή ! Πρώτη σειρά στη βιβλιοθήκη η εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη , που μας αγόρασε ο πατέρας , δείγμα της φροντίδας του , για νά μάθουν τά παιδιά γράμματα . Ανάμεσά της ένας τόμος μπρούμητα και επάνω του μία χειροποίητη
εικονίτσα από το κατηχητικό . Μία βιβλιοθηκούλα μέ άριστη εργονομία . Τό γραφείο ήταν μία προέκταση της βιβλιοθήκης . Παραπάνω άνοιγε ένα ντουλαπάκι όπου έμπαιναν όλα χύμα για νά μήν φαίνονται ακατάστατα . Το φθινόπωρο ερχόταν νά τερματήσει την πλήξη που ένοιωθα το καλοκαίρι . Μού άρεσε που νύχτωνε νωρίς , αυτό βοηθούσε στην συγκέντρωση . Αυτή η βιβλιοθηκούλα έμεινε όπως ήταν μέ την ίδια εγκυκλοπαίδεια μέ την ίδια εκείνη εικονίτσα , νά μου θυμίζει για πάντα το φθινόπωρο .