Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αναφορά όχι μόνο στους ΗΡΩΕΣ, Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους, αλλά και στους προδότες.

  
Πολλά τα λάθη και οι παραλείψεις κατά τη διάρκεια των δύο τουρκικών εισβολών του 1974. Υπήρχαν όμως και πράξεις που άγγιξαν τα όρια της προδοσίας, τόσο από Ελλαδίτες αξιωματικούς, όσο και από Ελληνοκύπριους. Για παράδειγμα ο Διοικητής της Αμμοχώστου Συνταγματάρχης Κ. Ζαρκάδας, πού όχι μόνο εγκατέλειψε τους στρατιώτες του στο έλεος του Θεού, αλλά φεύγοντας τους πήρε και τα αποθέματα της βενζίνης. Σκατά στον τάφο του!
 

Ο νομικός Πάνος Ιωαννίδης, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και πρόεδρος της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, κάνει μίαν από καρδιάς αφήγηση για τα γεγονότα της κατάληψης της Αμμοχώστου. Η κατάθεσή του αποτελεί μαρτυρία μιας προδοσίας, αποτελεί τροφή για προβληματισμό και υπενθύμιση για όσους τείνουν να ξεχνούν. Ο Ελλαδίτης Διοικητής Συνταγματάρχης Κ. Ζαρκάδας, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες εθεάθη να περιφέρεται μονολογώντας: «ότι είναι να γίνει, θα γίνει … δε χρειάζεται να είμαστε προκλητικοί…»
Ο ίδιος ο Διοικητής Συνταγματάρχης Κ. Ζαρκάδας διέταξε «Άμεση υποχώρηση, η κατάληψη της παλαιάς Αμμοχώστου δεν είναι δική σας δουλειά…»!
Τόλμησαν οι έφεδροι να ρωτήσουν «τίνος δουλειά είναι, άραγε, η απελευθέρωση της Αμμοχώστου, εάν όχι των Αμμοχωστιανών υπερασπιστών της…», για να πάρουν την ίδια παγερή απάντηση: «Σας διατάζω να υποχωρήσετε αμέσως». Με αυτήν τη διαταγή, η ευκαιρία για κατάληψη της εντός των Τειχών Αμμοχώστου χάθηκε οριστικά... Ο Διοικητής Αμμοχώστου Συν/χης Κ.Ζαρκάδας, φρόντισε έγκαιρα να ολοκληρώσει το δικό του μέρος της προδοσίας: Πρόδωσε την Αμμόχωστο από τις πρώτες ώρες, της πρώτης ημέρας, της πρώτης φάσης της Εισβολής, εκτελώντας με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές που είχε πάρει και που μόνο εκείνος γνώριζε...Το γεγονός ότι ο ρόλος του Συν/χη Κ.Ζαρκάδα και των ανθρώπων του είχε τελειώσει από την πρώτη μέρα, αποδείχθηκε μόλις ανακοινώθηκε η προσωρινή κατάπαυση πυρός, χάριν των δήθεν «συνομιλιών της Γενεύης». Με το πρόσχημα ότι «όφειλαν να επισκεφθούν το ΓΕΕΦ», ο Διοικητής Κ.Ζαρκάδας και το επιτελείο του εξαφανίστηκαν οριστικά, εγκαταλείποντας όλα τα Τμήματα και την Αμμόχωστο χωρίς Στρατιωτική Διοίκηση...
Τη βενζίνη που ψάχναμε, για την κατασκευή τών -ίσως σωτήριων- βομβών Μολότοφ, την είχε πάρει μαζί του ο Συν/χης Κ.Ζαρκάδας .Ο επίλογος της 15ης Αυγούστου 1974 γράφτηκε στη Δερύνεια, όπου δεχθήκαμε την ανακούφιση του Λοχαγού Κάτσιου, που μας είδε ζωντανούς, αλλά και στο Φρέναρος, όπου είχαμε κακό συναπάντημα με τον ατιμώρητο προδότη Συν/χη Κ.Ζαρκάδα, για να ακούσουμε τη σαρκαστική απορία του: «Μπα, κύριε Ανθυπολοχαγέ, σωθήκατε όλοι!». Ειλικρινά, θα ήθελα να μου είχε περισσέψει μια τελευταία σφαίρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: