Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τι σχέση έχουν το τυρί, το κρασί και η μοριακή βιολογία;

Αποτέλεσμα εικόνας για κρασι 
Πώς μπορεί ένα «βαρύ» επιστημονικό λογισμικό μοριακής βιολογίας να βρει το κατάλληλο κρασί για το τυρί μας;

Την απάντηση έδωσε ο Gary Bader, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ή μάλλον η σύζυγός του!
Ο Bader και η διεθνής επιστημονική ομάδα στην οποία μετέχει σχεδίασαν ένα διαδραστικό χάρτη που αποτυπώνει τις συνδέσεις μεταξύ γονιδίων μορίων.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή βασίζεται σε ειδικό λογισμικό και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, από γενετιστές και μοριακούς βιολόγους προκειμένου αυτοί να οπτικοποιούν πληροφορίες που σχετίζονται με διάφορα γονίδια και το ρόλο αυτών σε ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ο αυτισμός. Μέσω της χαρτογράφησης και οπτικοποίησης των γονιδιακών και μοριακών συνδέσεων ερευνώνται και νέες θεραπείες.
Η κυρία Bader δεν είναι ειδικός στη Γενετική, σκέφτηκε όμως πως με την ίδια εφαρμογή μπορεί να βρίσκει τον κατάλληλο συνδυασμό τυριού και κρασιού για τους καλεσμένους της! Το είπε στο σύζυγό της και ο καθηγητής δεν της χάλασε χατίρι: Βασίστηκε στο αρχικό πρόγραμμα και ανέπτυξε την εφαρμογή που βρίσκει το καταλληλότερο κρασί ανά τύπο τυριού!
Έτσι, δημιουργήθηκε το www.wineandcheesemap.com, ένας διαδραστικός χάρτης, που «ζευγαρώνει» κρασιά και τυριά από διάφορες χώρες του κόσμου, με πρωταγωνίστριες βέβαια τις χώρες που κατέχουν ηγετικές θέσεις στην παραγωγή των δύο αυτών προϊόντων, όπως η Γαλλία.
epistimi2 cheeselovers
Μέσω αυτού του χάρτη μπορεί κανείς να βρει καλούς συνδυασμούς κρασιών και τυριών αλλά και να αναζητήσει το ιδανικό «ταίρι» για το τυρί που θέλει να σερβίρει. Μπορεί επίσης να εισάγει κριτήρια αναζήτησης, που περιλαμβάνουν τον τύπο τυριού, τη χώρα προέλευσης και φυσικά το χρώμα του κρασιού.
Η βάση δεδομένων συνεχώς εμπλουτίζεται και ήδη περιλαμβάνει πάνω από 100 κρασιά και τουλάχιστον 270 είδη τυριού, τα οποία συνθέτουν πάνω από 1000 ιδανικά «ζευγάρια» για το τραπέζι.
«Με μερικά κλικ μπορεί κανείς να βρει συνδυασμούς που θα ήταν πολύ δύσκολο να αναζητήσει με άλλους τρόπους», δηλώνει στο BBC ο καθηγητής Bader.
Σύμφωνα με το χάρτη, η παρμεζάνα συνδυάζεται ιδανικά με τρία κόκκινα και ένα λευκό κρασί ενώ το ελβετικό gruyere μπορεί να ταιριάξει με syrah ή λευκό sauvignon.
Η αναζήτηση συνδυασμών για το camembert εμφανίζει 6 συνδυασμούς με κόκκινα κρασιά και έναν με λευκό chardonnay.
Η αναζήτηση μπορεί βέβαια να γίνει και αντίστροφα δηλαδή με το είδος κρασιού ώστε να δημιουργηθούν τα ζευγάρια με τα κατάλληλα τυριά.
Δυστυχώς, ο χάρτης αυτός δεν περιλαμβάνει προς το παρόν ελληνικά τυριά, αλλά ποιος ξέρει, αν αρχίσουν να βλέπουν «επισκέψεις» με αιτήματα για Ελληνικά τυριά, ίσως προβούν πιο γρήγορα στον εμπλουτισμό του. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: