Σάββατο 12 Μαΐου 2018

"Στέφανος Ληναίος"


Στέφανος Ληναίος - Έλλη Φωτίου (2014)
Μονόγραμμα

Ιδιαίτερη προσωπικότητα της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας αποτελεί στο θεατρικό χώρο, αλλά και γενικότερα στον πνευματικό, η παρουσία του θεατράνθρωπου Στέφανου Ληναίου. Πολύπλευρη και πολυδιάστατη παρουσία ως πολίτης, ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και θιασάρχης.

Γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Σχολή Θεάτρου του Σωκράτη Καραντινού και το Μορφωτικό Σύλλογο Αθήναιον. Παράλληλα φοίτησε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και το 1969 φοίτησε στο Λονδίνο, στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Royal Academy of Dramatic Art - RADA).Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη το 1954 και από τότε, μέχρι το 1967, έπαιξε σε όλα σχεδόν τα Αθηναϊκά Θέατρα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοποριακής κίνησης «Δωδέκατη Αυλαία» και του πρώτου Εταιρικού Θιάσου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Αυτοεξόριστος στο Λονδίνο (1967-1970), εκπρόσωπος του εργατικού Π.Α.Μ. στην Ευρώπη, μέλος της αντιδικτατορικής κίνησης «Committee Against Diktatoship» και επίτιμο μέλος του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών μέχρι και σήμερα. Εργάστηκε στο B.B.C. (ερμηνεία, σκηνοθεσία, συγγραφή και παραγωγή -Greek Section). 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε με τη σύζυγό του Έλλη Φωτίου το «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» και στο Θέατρο ΑΛΦΑ παρουσίασαν με τεράστια επιτυχία και απήχηση πάνω από 40 σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. 

Η πνευματική παρουσία του Στέφανου Ληναίου ως συγγραφέα είναι τα διηγήματα και μελέτες που έγραψε και έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του. 

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ήχος: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης

σχόλιο:Ευχόμαστε βρε Στεφανε να ανακαλύψεις όσο υπάρχει καιρός για την άλλη ζωή !

Δεν υπάρχουν σχόλια: