Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Γίνεται το καρότο, γρανίτα; Γίνεται, γίνεται

Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που να έχουν τη δική τους πρωτεΐνη, πρωτεΐνη που να έχει πάρει το όνομά τους από αυτά. Για να μην βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά, απλά θα πούμε πως το καρότο είναι σίγουρα - αν όχι το μόνο - ένα από αυτά. Μιλάμε φυσικά για την β-καροτίνη που δίνει το πορτοκαλί της χρώμα στο καρότο, αλλά και σε άλλα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες ή οι γλυκιές κολοκύθες.
Η β-καροτίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα και την ακεραιότητά τους.
Το καρότο έχει συνδεθεί στην Ελλάδα με λαδερά, όσπρια και μια δροσερή σαλάτα λάχανο-καρότο. Ανακαλύψαμε ωστόσο, πως μπορεί να μπει σε παρασκευές που ούτε θα φανταζόσουν. Τι θα έλεγες για... γρανίτα ξυλάκι. Έχουμε τη συνταγή.

Υλικά

  • 5 μεγάλα καρότα
  • Το χυμό από 3 μεγάλα πορτοκάλια, ξύσμα από 1
  • 2 μανταρίνια καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια

Προετοιμασία

  1. Τρίβουμε στο ψιλό τα καρότα πάνω από μπολ, σκεπασμένο με αραιό μούλι - τουλπάνι ή μια αραιή πετσέτα. Πιάνουμε τις άκρες της και κλείνουμε το καρότο στο εσωτερικό της. Πιέζουμε με τα χέρια σου να πάρουμε το χυμό.
  2. Αναμειγνύουμε το χυμό καρότου με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό ώστε να έχουμε ποσότητα 360ml. Προσθέτουμε το μανταρίνι και ανακατεύουμε.
  3. Γυρίζουμε το μείγμα σε φόρμες για ξυλάκι παγωτό και βάζουμε στην κατάψυξη

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: