Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Άχ αυτές οι δωρεές...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ 

Μπήκα πρό ημερών σε μία εκκλησία .
Στην πόρτα της εισόδου έγραφε μία μικρή ταμπελίτσα ΔΩΡΕΑ της τάδε οικογένειας . Έκανα τον σταυρό μου και μπήκα . Στο παγκάρι άλλη ταμπελίτσα ΠΡΟΣΦΟΡΑ της τάδε οικογένειας .
Πήγα να προσκυνήσω μία αγιογραφία στον τοίχο και αντί τον Άγιο φίλησα μία επιγραφή που έγραφε ΔΕΗΣΗ της τάδε οικογένειας . Έκατσα για λίγο σε μία καρέκλα που ήταν ΔΩΡΕΑ κάποιου ανθρώπου . Σήκωσα τα μάτια στον ουρανό και διαπύστωσα πως ο τρούλος ήταν ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ κάποιου άλλου . Μία άλλη ταμπέλα με προειδοποιούσε ό,τι τα χαλιά ήταν ΑΦΙΕΡΩΜΑ κάποιας κυρίας .
Όπου και να κοιτούσα με χαιρετούσαν ταμπελίτσες ΔΩΡΕΑ · ΑΦΙΕΡΩΜΑ · ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ · ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ κ.λ.π.
Επειδή είμαι και λίγο αφελής μπερδεύτηκα και αναρωτήθηκα .
Πού βρίσκομαι ;
Σε εκκλησία είμαι ή σε κανένα μουσείο ευεργετών και αγαθοεργίας ;
Έκανα πάλι τον σταυρό μου με θλίψη .
Ζήτησα από τον Θεό να δώσει φώτιση στους ανθρώπους και έφυγα .
Στον δρόμο προσπαθούσα να καταλάβω για ποιόν λόγο άραγε όλοι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τις ευεργεσίες αυτές ;
Το φτωχό μου μυαλό μου απάντησε.
Μα φυσικά γιατί ήθελαν να έχουν την ευλογία του Θεού οι ίδιοι μα και οι αγαπημένοι τους που "έφυγαν" από την πρόσκαιρη αυτή ζωή .
Μα αφού όμως ζητάνε ευλογία από τον Θεό ποιός ο λόγος να το γράψουν και σε ταμπελάκια ; Αυτός που πρέπει να γνωρίζει για την δική τους ΔΩΡΕΑ το ξέρει από την πρώτη στιγμή .
Γιατί θα πρέπει να το ξέρουν και όλοι οι υπόλοιποι στην ενορία τους ;
Η ευεργεσία ή η αγαθοεργία αποκτά αξία και επέρχεται ανταπόδοση από τον Θεό αισθάνομαι όταν συνοδεύεται και από την ανάλογη ταπεινότητα . Εκτός βέβαια και αν δεν γίνεται για τον Θεό αλλά για να το μάθει ο γείτονας .
Ποιόν κοροϊδεύουμε αναρωτιέμαι ;
Τον εαυτό μας ή Αυτόν που μπορεί να δεί κατάβαθα μέσα στην καρδιά μας και το τελευταίο κύτταρο της υποκρισίας μας ;

Θεόκτιστος Δικταπανίδης
μας τόστειλε το mail

4 σχόλια:

Φαίη είπε...

Γνωρίζω περίπτωση που εδόθησαν χρήματα σε Εκκλησία για την αγιογράφηση μίας Αγίας με την ρητή εντολή να μην αναγραφεί το όνομα του δωρητή.
Προς μεγάλη του λύπη το άτομο αυτό διεπίστωσε βδομάδες αργότερα ότι ο αγιογράφος είχε βάλει το όνομα φαρδιά πλατιά στο κάτω μέρος της αγιογραφίας. Μίλησε στον ιερέα και του έκανε παράπονα, μα εγώ σου είπα να μην βάλεις το όνομα, γιατί το έβαλες; Απάντηση της προκοπής δεν πήρε. Δηλαδή και να μην θέλεις να κολαστείς σε κολάζουνε. Να μπαίνεις μέσα στον Ναό και να βλέπεις το όνομά σου σα να είσαι κάποιος. Ευτυχώς η συγκεκριμένη αγιογραφία του ανθρώπου αυτού είναι ψηλά στον Ναό και το όνομα δεν φαίνεται με την πρώτη εκτός φυσικά εάν ο άλλος εστιάσει το μάτι για να το διαβάσει.
Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που βάζουν τα ονόματα, ίσως για να δικαιολογεί ο ιερέας από που βρήκε τα χρήματα ή κάτι άλλο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι που εκκλησιάζονται είναι τόσο ψώνια.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά συγκινούμε τόσοι πολύ όταν βλέπω ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι κόπιασαν και έδωσαν χρήματα γι΄αυτο που απολαμβάνουμε εμείς τώρα. Και διαβάζοντας τα ονόματά τους, εύχομαι γι΄αυτους.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν δύο είδη ας το πω έτσι ανθρώπων αυτής της περίπτωσης. Εκείνοι που θέλουν να φανούν και να επιδειχθούν, κι εκείνοι που εν αγνοία τους το κάνουν καλοπροαίρετα. Και οι δύο κάνουν λάθος, ο Θεός γνωρίζει τη πρόθεση μας και θα έπρεπε να γνωρίζουν που είπε να μη γνωρίζει η δεξιά τη κάνει η αριστερά όταν κάνει μια καλή πράξη. Στη περίπτωση αυτή ο ιερέας δε θα πρέπει να γνωρίζει? Αυτός δε θα πρέπει να τους μιλήσει ή ο πνευματικός τους αν έχουν? Τι λέω θα πει κάποιος, αν ο άλλος επιμένει αρτηριοσκληρωτικά! Όμως από τη στιγμή που αναρτάς το όνομά σου ήδη πήρες κατά κάποιο τρόπο την ικανοποίηση, ικανοποίησες το εγώ, άρα ποιά αμοιβή περιμένεις από το Θεό?

Ανώνυμος είπε...

Το ζητημα ειναι ενα,πως ολοι αυτοι οι δωρητες μνημονευονται και θα μνημονευονται πολλα χρονια,αφου ξοδεψαν ενα σημαντικο ποσον για να γινουν αγιογραφισεις.Δεν σας εχει ερθει ποτε η επιθυμια ,βλεποντας καποιον αγιο,του οποιου μαθατε τον βιο και αγαπησατε τη ζωη του,μαζι με αυτον να συγχωρεσετε και τους δωρητες της αγιογραφιας;Πολλες απο αυτες τις δωρεες εχουν γινει και παρεκλησια διπλα στους Ναους.Θυμηθηκα και εγω μια περιπτωση οπου μαθαμε απο ενα μοναστηρι πως συγγενης ειχε δωσει μια ραβδο χρυσου ,προκειμενου να γινει το παρεκλησιο αγιας και δεν το πιστευαμε.οπως πηγα μια ημερα με αλλη συγγενισσα σε μια εκκλησια και βλεπω μια εικονα σαν ντουλαπα χωρις να αναφερεται το ονομα και εμαθα πως η προγιαγια μου την ειχε φερει απο τη Μ.Ασια και την αφιερωσε στην εκκλησια αυτη,πλην τοσο που συγκινηθηκα που ειναι απεριγραπτο αυτο που αιστανθηκα σαν ειδα την παλαια αυτη εικονα να την εχει δωρισει η προγιαγια μου.Δεν ειναι ολα θεμα εγω.Ποσα θαυματα εχουν γινει με τη Χαρη Του Θεου και βλεπουμε μια Δωρεα αγνωστου οικογενειας να εχει αυτη η εικονα τοσα ταμματα επανω .Δεν ειναι ολα εμποριο.Ας προσευχομαστε λοιπον και για ολες αυτες τις οικογενειες.Μη ξεχναμε πως ,ενω για πολλους οι αγιογραφισεις γινονται με λιστα και τευτερακι[δινεις χρηματα για την αγιογραφηση αλλα οχι ολα μαζι αλλα λιγα λιγα ] για αλλους γινονται ευκολοτερα και τελειωνει το εργο γρηγοροτερα,πλην σαν μια οικογενεια ολοι προσφερουμε το λιγο η το πολυ για την Ε Κ Κ Λ Η Σ Ι Α .