Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Γιατί δεν σταματάμε να τρώμε τσιπς μέχρι να τελειώσουν

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΗΔΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ

Οταν ανοίξει ένα σακουλάκι με τσιπς είναι αδιανόητο για πολλούς να σταματήσουν μέχρι και το τελευταίο πατατάκι να κάνει... φτερά.
Την αδυναμία των ανθρώπων να σταματήσουν την κατανάλωση τσιπς αλλά και άλλων τροφών, το φαινόμενο της λεγόμενης «ηδονιστικής υπερφαγίας» εξηγούν επιστήμονες από τη Βαυαρία οι οποίοι έχουν ήδη κάνει διεξοδικά πειράματα σε αρουραίους.
Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle σημειώνεται ότι οι επιστήμονες από το  Ερλάνγκεν της Βαυαρίας που ερευνούν εδώ και αρκετό διάστημα το φαινόμενο διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη αναλογία λίπους και υδατανθράκων κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά ορισμένα τρόφιμα.
 Τι κάνει τα πατατάκια εθιστικά εξηγούν οι επιστήμονες/Φωτογραφία: Pixabay

Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου
Οι ερευνητές διενήργησαν στη συνέχεια πρόσθετα πειράματα και με ανθρώπους. Μεταξύ άλλων, συμπέραναν ότι όσο υψηλότερος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) -με απλά λόγια, όσο πιο υπέρβαρος είναι κανείς- τόσο περισσότερο ενεργοποιείται κατά την κατανάλωση τσιπς το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Ορισμένοι ερευνητές συγκρίνουν την επίδραση της κατανάλωσης φαγητού στον εγκέφαλο με την αντίστοιχη που προκαλούν τα ναρκωτικά/Φωτογραφία: PixabayΟρισμένοι ερευνητές συγκρίνουν την επίδραση της κατανάλωσης φαγητού στον εγκέφαλο με την αντίστοιχη που προκαλούν τα ναρκωτικά/Φωτογραφία: Pixabay
Οι ερευνητές έδωσαν σε μια 20μελή ομάδα ανδρών και γυναικών αρχικά τσιπς και τρεις μέρες αργότερα κολοκυθάκια. Πριν και μετά παρακολούθησαν πως επηρεάστηκε η εγκεφαλική τους λειτουργία από τις τροφές.
Οπως φάνηκε, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων στο πείραμα, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα μετά την κατανάλωση τσιπς, και μάλιστα με παρόμοιο τρόπο που είχε αντιδράσει στα προηγούμενα πειράματα ο εγκέφαλος των αρουραίων.
«Το ενδιαφέρον για εμάς ήταν το γεγονός ότι ανάλογα με τον ΔΜΣ του εκάστοτε ατόμου, άλλαζε στους ανθρώπους ακριβώς η ίδια δομή στον εγκέφαλο που άλλαζε και στους αρουραίους – ο Nucleus accumbens», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Αντρέας Χες.
Πρόκειται για μια περιοχή που εμπλέκεται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Το τι ακριβώς προκαλεί τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν το γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν ωστόσο τις έρευνές τους.
Το φαγητό σαν… ναρκωτικό
Ορισμένοι ερευνητές συγκρίνουν την επίδραση της κατανάλωσης φαγητού στον εγκέφαλο με την αντίστοιχη που προκαλούν τα ναρκωτικά. Η ντοπαμίνη, ο λεγόμενος νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας, παίζει μεγάλο σε αυτή τη διαδικασία.
Οι συμμμετέχοντες στο πείραμα καταναλώσαν αρχικά τσιπς και τρεις μέρες αργότερα κολοκυθάκια και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος αντέδρασε έντονα όταν έτρωγαν τσιπς /Φωτογραφία: PixabayΟι συμμμετέχοντες στο πείραμα καταναλώσαν αρχικά τσιπς και τρεις μέρες αργότερα κολοκυθάκια και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος αντέδρασε έντονα όταν έτρωγαν τσιπς /Φωτογραφία: Pixabay
Ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή να χρειάζεται κανείς ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες μιας συγκεκριμένης ουσίας προκειμένου να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση ευφορίας, να έχει το ίδιο αίσθημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο – κι έτσι να προκαλείται εθισμός.
Δεν είναι το αλάτι που τα κάνει ελκυστικά
Στην επιστήμη γίνονται πολλές συγκρουσιακές συζητήσεις με αντικείμενο το ζήτημα του διατροφικού εθισμού, επισημαίνει η Ίζα Μακ από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Τύμπινγκεν. Όπως εξηγεί, η διατροφή και το σύστημα ανταμοιβής είναι αλληλένδετα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι μόνο η υψηλή περιεκτικότητα και τα μπαχαρικά που κάνουν τα πατατάκια τόσο αγαπητά/Φωτογραφία: PixabayΣύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι μόνο η υψηλή περιεκτικότητα και τα μπαχαρικά που κάνουν τα πατατάκια τόσο αγαπητά/Φωτογραφία: Pixabay
«Για οτιδήποτε είναι σημαντικό για την αυτοσυντήρηση και την αναπαραγωγή πρέπει να ανταποκριθεί το σύστημα ανταμοιβής». Το γεγονός ότι το σύστημα αυτό αντιδρά ιδιαίτερα στα γλυκά και τα λιπαρά είναι «εξελικτική κληρονομιά» των ανθρώπων, επισημαίνει η Ίζα Μακ.
Οι ερευνητές στο Ερλάνγκεν απέκλεισαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι σημαντικός παράγοντας που κάνει τα πατατάκια τόσο αγαπητά. Ωστόσο, η Ίζα Μακ θεωρεί ότι δεν είναι αμελητέος. «Εάν δεν είχαν τα τσίπς αλάτι και μπαχαρικά, τότε δεν θα τα τρώγαμε σε τόσο μεγάλες ποσότητες».

Συνειδητή διατροφή
Η Ίζα Μακ επισημαίνει ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει ήδη εντατικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσει ποιο μείγμα συστατικών αρέσει περισσότερο στους καταναλωτές.
Ο ερευνητής Αντρέας Χες έχει πάντως μια πρακτική συμβουλή για όλους όσους τείνουν να αδειάζουν τη σακούλα με τα πατατάκια: «Να τρώνε συνειδητά. Να μην παίρνουν ολόκληρη τη σακούλα μπροστά στην τηλεόραση, αλλά ένα μικρό μπολάκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: