Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018


Φωτογραφία του Nikolaos Tsiapos.Όταν παρουσιάστηκε ο
αιχμάλωτος Ρωμανός Δ' μπροστά
στον Αλπ Αρσλάν, ο δεύτερος δεν πίστευε
ότι αυτός ο γεμάτος αίματα και
σακατεμένος άνδρας, ήταν πράγματι ο
παντοδύναμος Βυζαντινός Αυτοκράτορας.
Μετά την επαλήθευση των στοιχείων του
αυτοκράτορα, ένας διάλογος έγινε ο
οποίος έμεινε στην ιστορία:
Αλπ Αρσλάν: "Τι θα έκανες, αν ήμουν εγώ
δικός σου αιχμάλωτος;"
Ρωμανός: "Θα σε σκότωνα, ή μάλλον θα
σε εξέθετα στους δρόμους της
Κωνσταντινούπολης."
Αλπ Αρσλάν: "Η τιμωρία μου είναι πολύ
χειρότερη... Σε αφήνω ελεύθερο..."

• Ο αυτοκράτορας απελευθερώθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την καταβολή λύτρων και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τυφλώθηκε από το μανιασμένο πλήθος, υποκινούμενο από τον επόμενο αυτοκράτορα Μιχαήλ Δούκα, πολιτικό αντίπαλο του Ρωμανού. Στην
συνέχεια εξορίσθηκε στην νήσο Πρώτη της Προποντίδας, όπου και πέθανε το 1072 μ.Χ., από τα τραύματά του, σε ηλικία 49 ετών.

1 σχόλιο:

Λωρίτου Ελένη είπε...

Η αλήθεια είναι οτι η μάχη του Μανζικέρτ χάθηκε από προδοσία του παλατιού , όπου ραδιουργούσε η γυναίκα του Ρωμανού μέ τον εραστή της -- ίσως ο επόμενος Μιχαήλ Δούκας δεν τό θυμάμαι-- και κυρίως ο πολύς και μέγας και ξακουστός, τό κάθαρμα της ιστορίας ο Μιχαήλ Ψελλός Η αυτοκρατορία κινδύνευε και αυτοί έγραφαν ποιήματα ! Αυτοί ευθύνονται για την αποτυχία στη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 που ήταν η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας Αυτοί τύφλωσαν τόν Ρωμανό και αφού τον εξόρισαν τυφλό μέ μολυσμένες τις πληγές, το κάθαρμα ο Μιχαήλ Ψελλός του έστελλε και παρηγορητικές επιστολές Πολύ ωραίο και απολαυστικό ιστορικό μυθιστόρημα του Κώστα Κυριαζή απο την Εστία : Ρωμανός ο Δ ο Διογένης Αξίζει νά διαβαστεί !