Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Η σμυρναίικη βασιλόπιτα

Μερίδες:Για ταψί με διάμετρο 32 εκ.

Χρόνος προετοιμασίας:15'

Χρόνος μαγειρέματος:25'

Έτοιμο σε:40' 

Υλικά

  • 320γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο) παγωμένο
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • χυμό ½ λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • χυμό 1 μανταρινιού
  • 1/4 φλιτζανιού μπράντι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 7-8 φλιτζάνια περίπου αλεύρι σκληρό
  • 1 αβγό (για άλειμμα)

    Διαδικασία

    Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το λάδι για 10 λεπτά. Προσθέτετε και τη ζάχαρη, συνεχίζετε το χτύπημα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε τους χυμούς πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, το μπράντι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.

    Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε λίγο λίγο στο μίγμα, μέχρι να ενσωματωθεί και να έχετε μια μαλακή ζύμη. Δεν πρέπει να την παραζυμώσετε στο μίξερ. Καλύτερα να γίνει αυτή η φάση ζυμώματος με τα χέρια.

    Απλώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταρτιέρα. Το ύψος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 εκ. Βάζετε το νόμισμα, στρώνετε την επιφάνεια και χαράζετε έναν σταυρό με τα δόντια του πιρουνιού. Και αν έχετε την ξύλινη σφραγίδα με τον δικέφαλο, την πιέζετε στα κενά του σταυρού. Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό ελαφρά χτυπημένο και αραιωμένο με λίγο γάλα.

    Ψήνετε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Η σμυρναίικη βασιλόπιτα δεν φουσκώνει. Πρέπει να είναι αρκετά λεπτή, σαν χοντρό μπισκότο.


    Φωτογραφίες: Σωτήρης Παπανικολάου Food styling: Αντωνία Κάτη
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: