Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Πίτα της Κικίτσας ή τεμπελόπιτα!

Η αλευρόπιτα (ή κατ’ άλλους ζυμαρόπιτα ή κουρκουτόπιτα – από το «κουρκούτι») ήταν πάντα χαρακτηριστικό έδεσμα της λαϊκής ηπειρωτικής οικογένειας. Φτιάχνονταν εύκολα και σε λίγο χρόνο.

 

Είναι αμέτρητα τα μέρη που αξίζει να φας σε όλη την περιοχή των Ζαγοροχωρίων, αλλά υπάρχει ένα πολύ ξεχωριστό μαγαζί-σημείο αναφοράς, στο Μονοδένδρι, που με τον τρόπο του συνέβαλλε ώστε να γίνουν τα Ζαγοροχώρια ο προορισμός που είναι σήμερα. Πρόκειται για την Πίτα της Κικίτσας, που κουβαλάει στα πιάτα του μαγαζιού μια μεγάλη ιστορία: Δεκαετίες πριν η ίδια η Κικίτσα έτυχε να ταΐσει ένα γκρουπ Γάλλων τουριστών και χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα υλικά που είχε στη διάθεσή της έφτιαξε την περίφημη και ξακουστή μέχρι σήμερα τεμπελόπιτα με αβγά, αλεύρι, φέτα και ελαιόλαδο! Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη, είναι το πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε, μια και κλείνει σε κάθε του μπουκιά όλη τη γεύση της περιοχής. Επίσης, θα απολαύσετε σουβλιστά κρέατα, μαγειρευτά και πιάτα της ώρας, όλα συνοδευμένα με εξαιρετικό τσίπουρο.




 
 
  3 χούφτες αλεύρι
2 αβγά
αλάτι
νερό
βούτυρο
200 γραμμ τυρί φέτα
 
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και νερό 1 φλυτζάνι τσαγιού περίπου.(Oσο πάρει κατά τη κυρία Κικίτσα)Aνακατεύουμε καλα με το χέρι και ρίχνουμε ενα -ενα τα δύο αβγά. Ανακατεύουμε το μίγμα καλά για να ενσωματωθούν τ΄ αβγά. Το μίγμα πρέπει να γίνει σαν χυλός.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί καλά. Ριχνουμε το μίγμα στο ταψί και το απλώνουμε να πάει παντού.
Πάνω ση επιφάνεια του μίγματος βάζουμε κυβάκια βουτύρου, σκορπιστά.
Θρυμματιζουμε με το χέρι μας το τυρί και το σκορπάμε στην επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πανεύκολη.. Θα την κάνω.. Ευχαριστούμε Τρελογιάννη..!

Ανώνυμος είπε...

Σου αρέσει ;

Ανώνυμος είπε...

Μμμμμμμμμμ! Τό απολαμβάνεις έ!