Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πεμπτουσία... η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τιμία!

simposio-1.jpg
Ο δρόμος προς την κόλαση είναι λένε στρωμένος με καλές προθέσεις. Αντί να στήνουν περιττά Συμπόσια πολυτελείας και να πανηγυρίζουν 18 χρόνια πορείας της Βατοπαιδινής Πεμπτουσίας, μήπως θα έπρεπε να συλλογιστούν το ρόλο του μέσου, για το θέμα του Οικουμενισμού και της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου; 

 Φυσικά είναι συνένοχη η Πεμπτουσία στην επιχειρούμενη βίαιη επιβολή του Οικουμενισμού στην Ορθοδοξία.

 Είναι δε ένοχη και η σιωπή της, για τις διώξεις των κληρικών και μοναχών, που διέκοψαν τη μνημόνευση του Επισκόπου τους, για τις παράνομες διακοπές μισθοδοσίας και τα Επισκοπικά δικαστήρια "παρωδία" που στήθηκαν με έπαθλο μητροπολιτικό θώκο. 

Αν σε όλο αυτό προσθέσει κανείς τις δηλώσεις του ηγουμένου της μονής Βατοπαιδίου, περί "ομολογίας" στην εποχή μας, τότε ο ακριβέστερος σχολιασμός θα ήταν: ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
η συνέχεια εδώ

44 σχόλια:

amethystos είπε...

Γιά τά σημερινά κατορθώματα τής "Κατάνυξης" αγαπητέ ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗ τί έχεις νά πείς;
"Δηλώνω υπεύθυνα, απερίφραστα και δημόσια το ομόδοξο, το ομόφρονο και το ομόθυμο μετά των αποτειχισμένων από την αίρεση Πατέρων, π. Θεοδώρου Ζήση, και π . Νικολάου Μανώλη, και θέτω εμαυτόν ενώπιον οιουδήποτε αρμοδίου «επισκοπικού» δικαστηρίου, επιθυμώ δε την αυτή «καταδικαστική» απόφαση μετά των ειρημένων Πατέρων"

Πρὶν 60 ἀκριβῶς ἔτη τὴν Κυριακὴν 12ην Νοεμβρίου 1967 ἔλαβε χώραν εἰς τὸν ὀρθόδοξον ναὸν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας συλλείτουργον εἰς τὸ ὁποῖον προεξῆρχον ὁ Πατριάρχης Ἀθηναγόρας καὶ ὁ αἱρετικὸς Ἀρχιεπίσκοπος Καντουαρίας Λόρδος Michael Ramsey. Παρὼν καὶ συμμετέχων εἰς τὴν τοιαύτην μιαρᾶν καὶ θεομίσητον τελετὴν ἦτο καὶ «ὁ Ἡγούμενος τῆς Σταυροπηγιακῆς Μονῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου τοῦ Ἐσσεξ
Καλοῦμεν ὅλους τούς ἁγιορείταις ἡγουμένους, τὴν Ἱερὰν Κοινότητα τοὺς ὀσιολ. μοναχοὺς πατέρας Λουκᾶν, Γεράσιμον, Πατάπιον νὰ ἀπαντήσουν εὐθαρσῶς ἐὰν ὁ Σωφρόνιος τοῦ Ἐσσεξ ἔπρεπε νὰ καθαιρεθῆ καὶ νὰ ἀφορισθῆ διὰ τὴν ἐν γνῶσιν τοῦ φρικτάν παράβασιν τῶν Θεοπνεύστων Ἱερῶν Κανόνων;

Γεωργιος είπε...

Τι να πει βρε αδελφε. Μονοι εναντιον ολων. Με και κατα των Ρωσσων. Με κσι κατα των Αντιοχειανων. Με και κατα του Αγιου Ορους και παει λεγοντας. Και δεν εχουν και Δεσποτη οπως πριν 100 χρονια.

Μαρία Π. είπε...

Αγαπητοί αδελφοί έχω πει πολλές φορές για τον γ. Σωφρόνιο και καταλαβαίνω ότι μπορεί να γίνομαι βαρετή. Καμιά φορά όταν έχεις μιλήσει πολύ για κάτι μπορεί αυτό να λειτουργεί αρνητικά, και να έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αναγκάζομαι όμως να το κάνω γιατί δεν βλέπω άλλους να αντιδρούν (ίσως ο κόσμος μέσα στον αγώνα του, δεν έχει το χρόνο να διαβάσει τα βιβλία του, και δεν τα γνωρίζει.)
Αρκεί όμως να δούμε τι έχει πει ο Άγιος Πορφύριος για τον Γέροντα όπως και ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.
Ο Γ.Σωφρόνιος έζησε σε μια ταραγμένη εποχή της κομμουνιστικής επανάστασης και του φοβερού εμφυλίου στη Ρωσία όπως και των 2 Παγκοσμίων Πολέμων με τα εκατομμύρια θύματα και τη φριχτή κατάληξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα που εγκαινίασε την πυρηνική εποχή και τη μόνιμη απειλή της ολικής καταστροφής του κόσμου, και λειτούργησε σαν ένα "παγκόσμιο σοκ".
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα και την απεγνωσμένη αίτηση των ανθρώπων για ειρήνη και καταλλαγή, ξεκίνησαν οι προσπάθειες προσέγγισης, και οι οικουμενιστικοί διάλογοι.
Αφού ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Αγγλία φυσικά κάλεσε και τον Γέροντα Σωφρόνιο. Η υπακοή (έστω και αν ήταν λάθος) δεν σημαίνει αποδοχή αυτής της πράξης. Αν συμφωνούσε θα συνέχιζε να το κάνει!Τι πιο απλό!
Το ότι παραβρέθηκε μία φορά κάτω από αυτές τις συνθήκες της συγκεκριμένης εποχής (ίσως και να θεωρούσε τότε στο ξεκίνημα ότι θα μεταδοθεί η αλήθεια της Ορθοδοξίας στους αιρετικούς), δεν σημαίνει ότι συμφωνεί. Η ίδια η Κατάνυξη έχει δημοσιεύσει αυτό:
http://www.katanixis.gr/2017/04/blog-post_948.html

Σχετικά με το θέμα της "Καθαρής Ενέργειας" έχει απομονωθεί μία φράση που ίσως δεν αποδίδεται σωστά (και λόγω των μεταφράσεων ή λόγω κακής περιγραφής).
Όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία του Γέροντα ξέρει επακριβώς τι γράφει, και μάλιστα ΜΕ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ακριβώς γιατί φοβόταν πολύ την πλάνη, και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ,(λόγω του ότι κάποιοι φίλοι του του είχαν δώσει βιβλία βουδιστικά στα 20 του χρόνια μέσα στην φοβερή κατάστασης στη Ρωσία και τον προέτρεπαν να κάνει διαλογισμό για να ανακουφιστεί ψυχικά από τα γεγονότα).
Μπορώ να σας παραθέσω όσα αποσπάσματα θέλετε για τον ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στον Θεό από τα βιβλία του. Και όχι μόνο αυτό αλλά όλη του η Θεολογία αναφέρεται στον ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΟ, τον Τριαδικό Θεό, με ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΟΥΣΙΑ και Τρείς Υποστάσεις, ΜΕ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ και συνεχώς συγκρίνει την Ορθοδοξία με τα δαιμονικά ψεύδη. Επίσης συνεχώς αναφέρεται στην άκτιστη Θεία Χάρη.

Εξάλλου αυτός που έγραψε το άρθρο, δεν γνωρίζει τη θεολογική κατάρτιση του μ. Ναυπάκτου και του κυρίου Τσελεγγίδη πάνω στους Πατέρες της Εκκλησίας;;
Γιατί εγκωμιάζουν και οι δύο τον θεολογικό λόγο του Γέροντος Σωφρονίου (που ήταν άλλωστε καρπός του Αγίου Σιλουανού!), (Ο μ.Ναυπάκτου μάλιστα τον θεωρεί Άγιο!) αν υπάρχουν λάθη στα βιβλία του, και μάλιστα τόσο σοβαρά όπως το θέμα της σύγχυσης Ουσίας και Ενέργειας στον Θεό (θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει σοβαρότερο);;
Μήπως ο αρθρογράφος θεωρεί τον εαυτό του πιο καταρτισμένο θεολογικά από τον μ.Ιερόθεο, και τον κ.Τσελεγγίδη που έχουν μελετήσει τα βιβλία του Γέροντα;;
Η μήπως νομίζει ότι απομονώνοντας μία πρόταση μπορεί να καταρρίψει το θεολογικό του έργο;;
Αυτό που έχω να πω είναι ότι έχει γίνει η κατάκριση το αγαπημένο άθλημα. Σχεδόν τρέφει κάποιους ανθρώπους. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν και όταν δεν βρίσκουν κάτι, εφευρίσκουν.
Μάλιστα, δεν μιλούν έστω για λάθη αν σε κάτι δεν συμφωνούν, ( ακόμα και αν πρόκειται για ανθρώπους με άγια ζωή και ακραία άσκηση και θεοπτία), αλλά μιλούν για σκοπιμότητες.. Λυπάμαι πραγματικά με όσα βλέπω. Κατά τ΄άλλα θέλουν να "διαφωτίσουν" τον κόσμο. Ο κόσμος όμως μόνο που ακούει αυτό το λόγο φεύγει..
(συγγνώμη Τρελογιάννη για την έκταση)

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Την θέση μας για τον ευλαβή γέροντα Σωφρόνιο την κάναμε γνωστή με την αναίρεση των κακοδοξιών του Διώχτη:http://trelogiannis.blogspot.gr/2015/11/blog-post_568.html Σαφέστατα δεν συμμεριζόμαστε την βλακεία του κάθε Παλαβάκη …εε ακόμη και συμπαθούντες έχουν «δικαίωμα» στο λαθος .

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Γεώργιε ή είσαι πολύ αφελής ή εισαι βλάκας ...δεν πιστεύουμε ότι εισαι βλάκας παντος !

Ανώνυμος είπε...

''Επρεπε να καθαιρεθη ο γ.Σοφρωνιος δια την παραβασιν των Ι.Κ...''..γιατι πρωτιστως ποιος επρεπε να καθαιρεθη κ συνεχισαν τρεις πατριαρχειες το εργο του Οικουμενισμου;Τρεις πατριαρχειες! Ποσες ψυχες επεσαν στο βαραθρο της απωλειας ;Για τον γ Σοφρωνιο πολλα μπορουν να υποθουν και εχουν υποθη κυριως οι Εσφιγμενιτες ,δεν ξερω,μονο το οψομεθα Τον Θεον καθως εστι ''εχω μελετησει και εκει μεσα καταγραφει καθαρα την πατερικη του γνωμη ,αλλα οπως οι αγιοι εχουν εναν δικο καταδικο τους τροπο να εκφραζουν οχι μονο την μοναχικη εμπειρια αλλα και την ορθοδοξη πιστη,ετσι και αυτος πιο συγχρονος εξεφρασε πως ''οποιος εχει σωας τας φρενας θα ακολουθησει την πεπατημενη οδο των αγιων Πατερων με εναν μοναδικο τροπο ετσι ωστε να γινεται αντιληπτον απο τις εκαστοτε γενιες.
Η αληθεια ,ο τροπος που ερμηνευσε το θειον,με τρομαξε,καθησα ωρες να το διαβαζω κ ξανα .Ο αγιος Γρηγοριος ο Παλαμας εχει ξεκαθαρισει ολα αυτα αλλα και αλλοι αγιοι μας.
1

Ανώνυμος είπε...

2
Το θειον μπορει να ονομασθει καθαρα ενεργεια,Αυτο φανερωνει την ουσια κ συνεπως ειναι ομοια με αυτην.
Γερ Σοφρωνιος
*******

Εχουμε μαθει πως
Ο Θεος εχει μια ουσια και πολλες ενεργειες,,,,,ειναι μια Ουσια εις τρεις Υποστασεις
-----------------------------------------------------------
Τουτο δεν σημαινει πως Ο Θεος ειναι συνθετος...
Και νομιζω πανω εκει ο γερων θελει να πατησει ωστε να δωσει να καταλαβει κ ο αλλος τι σημαινει ουσια και ενεργειαμιας και γιατι οταν λεμε Θεος εννοουμε αναλογως,,,,
Ποτε τη θεια Ουσια
Αλλοτε τις Υποστασεις κ
Ποτε τις κοινες ενεργειες των Υποστασεων

Και μιας και ο αγ.Γρηγοριος ο Παλαμας εχει θεμελιωσει μια για πανατα και αμετακινητως τη διακριση δια της οποιας,
Διασωζεται το απροσιτον,το αμεθεκτον και το απλουν της ουσιας Του Θεου ενω
Βεβαιουται το προσιτον και μεθεκτον της ουσιωδους ενεργειας του.
Διοτι και αυτοι που μετεχουν της θειας ενεργειας,,,,μετεχουν ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,,,,
ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ;

Μαρία Π. είπε...

8.40 Έχουν απομονώσει δύο προτάσεις:
« Τὸ θεῖον Ὄν, ἐξ ὁλοκλήρου ’’-πραγματοποιημένο-’’, δηλαδὴ μὴ περιέχοντας μέσα Του δυνατότητα ποὺ δὲν ἔχει ἀναπτυχθεῖ, μπορεῖ νὰ ὀνομασθεῖ «Καθαρὰ Ἐνέργεια».. Αὐτὴ φανερώνει πλήρως τὴν Οὐσία καὶ εἶναι συνεπῶς, ὅμοια μὲ Αὐτήν»].
για να χτυπήσουν τον Γέροντα, ο οποίος σαφώς δεν εννοεί ότι ο Θεός είναι "καθαρά ενέργεια" όπως λέει ο βουδισμός (φαίνεται από πλήθος άλλων αποσπασμάτων).
Δείτε εδώ τι εννοεί (από το βιβλίο "Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί", σελ 316):

"Διακρίνοντες εν τη αποκαλυφθείση ημίν Θεότητι Υποστατικήν αρχήν, Ουσίαν, και Ενέργειαν, ουδόλως εννοούμεν ότι η Θεότης συνίσταται εκ διαφόρων στοιχείων.
Το Θείον Όν είναι ο Ζων Θεός και ουχί η αφηρημένη φιλοσοφική έννοια του «καθαρού είναι».
Είναι ο Ζων Θεός διότι είναι Υποστατικός. Και κατ ουσίαν ζη η Αρχή αύτη,τουτέστιν η Υπόστασις.
Αύτη δεν είναι αφηρημένη τις ιδέα.Ουχί.Έχει δε Ιδίαν Φύσιν και Ιδίαν Ενέργειαν.
Και τούτο είναι το όντως Όν.
Την Ουσίαν ή Φύσιν δεν εκλαμβάνομεν ως αντικειμενικόν παράγοντα εν τη Θεότητι.
Εάν ενίοτε ομιλώμεν περί αυτής της πλευράς του Θείου Είναι, ως να επρόκειτο περί αντικειμενικής πραγματικότητος, πράττομεν τούτο κυρίως υπό την έννοιαν ότι η Ουσία και η Ενέργεια, ως Θεία Ζωή εν τη απολυτω πληρότητι αυτής είναι το περιεχόμενον ουχί μιας μόνον Υποστάσεως της Τριάδος, αλλά και των Τριών κατά το αυτό μέτρον.
Εν τω Θεώ μεταξύ της Υποστατικής Αρχής και της Ουσίας υπάρχει τελεία ταύτισις.
Η Ουσία εγκλείεται, εν ταις Υποστάσεσιν.Ουδεμίαν έχει ύπαρξιν «κεχωρισμένην» εκ των Υποστάσεων ή εκτός Αυτών.
Εν τω Θείω Είναι άκρως υποστατικώ ο αυτοπροσδιορισμός των Θείων Υποστάσεων προέρχεται εξ αυτών των ιδίων των Υποστάσεων και κατ΄ουδένα τρόπον προκαθορίζεται ή επιβάλλεται υπό της Ουσίας."

Και ένα απόσπασμα για την διάκριση Ουσίας και Ενέργειας στον Θεό (από "Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί" σελ. 316):
"Η Ουσία είναι αμέθεκτος υπό των κτισμάτων, και ως εκ τούτου παραμένει αιωνίως άγνωστος.Παν ότι δεν κοινωνείται, δεν γνωρίζεται υπό των λογικών κτισμάτων.Η ενέργεια όμως της Θείας Αγάπης εκχέεται εις τα κατ εικόνα κτίσματα και η απόκτησις αυτής εδόθη εις ημάς ως εντολή.Εν τω Θείω Είναι, ο παράγων ο αποκαλύπτων την Ουσίαν ονομάζεται Ενέργεια.Η μετοχή εις την άκτιστον Ενέργειαν πραγματοποιεί την ομοίωσιν ημών προς τον Δημιουργόν θεοποιεί ημάς.
Το Θείον Όν είναι ο Ζων Θεός και ουχί η αφηρημένη φιλοσοφική έννοια του
«καθαρού είναι».
Είναι ο Ζων Θεός, διότι είναι Υποστατικός. Και κατ ουσίαν ζη η Αρχή αύτη, τουτέστιν η Υπόστασις.Αύτη δεν είναι αφηρημένη τις ιδέα.Ουχί Έχει δε Ιδίαν Φύσιν και Ιδίαν Ενέργειαν.Και τούτο είναι το όντως Όν.Η Ουσία εγκλείεται εν ταις Υποστάσεσιν. Ουδεμίαν έχει ύπαρξιν «κεχωρισμένην» εκ των Υποστάσεων ή εκτός Αυτών. Εν τω Θείω Είναι άκρως υποστατικώ ο αυτοπροσδιορισμός των Θείων Υποστάσεων προέρχεται εξ αυτών των ιδίων των Υποστάσεων και κατ ουδένα τρόπον προκαθορίζεται ή επιβάλλεται υπό της Ουσίας.."

Λωρίτου Ελένη είπε...



O αγαπητός ΄΄αμέθυστος ΄΄ διαρρηγνύει τά ιμάτιά του για την κριτική σε μία εκκλησιαστική παραβατικότητα oλκής του αγαπημένου γέροντος Σωφρονίου του Εσσεξ Πολλές ενέργειες του συγκεκριμένου γέροντος και της κληροδοτημένης Μονής έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής ,όπως η δημιουργία σχεδόν μικτής αδελφότητος , και η συμμετοχή των μοναχών στα οικουμενιστικά συνέδρια του Bose Γίνεται επίσης κριτική σε μία κακή διατύπωση περί ταυτίσεως της θείας ενέργειας με την θεία ουσία Δηλαδή και τι θέλει ο αγαπητός αμέθυστος να μην γίνει αυτή η κριτική ; Η κριτική διαφέρει της συνολικής απορρίψεως και καταδίκης και μάλιστα της εκκλησιαστικής δηλαδη της συνοδικής Είναι πάγια η θέση της εκκλησίας ότι κάποιος καθαιρείται , όταν εμμένει στην πλάνη του και όχι με κάποια λάθη , που αν ελεγχόταν ο παραβάτης εν ζωή ών , θα δεχόταν με ταπείνωση το λάθος του Μπορεί ακόμα η εκκλησία να δεχόταν την οικονομία σε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες , όπως είναι η επιβίωση της Μονής σε ένα αντίξοο περιβάλλον Οσο και αν αγαπούμε τον γέροντα Σωφρόνιο , τι θα περίμενε κανείς η εκκλησία να δικαιολογήσει το συλλείτουργο , αν έγινε , υπο οποιεσδήποτε συνθήκες ; Ποιο είναι το άτοπο για το οποίο ο αγαπητός αμέθυστος διαρρηγνύει τά ιμάτιά του ;

Λωρίτου Ελένη είπε...


Θα είχαμε αδελφικώς να του συστήσουμε να προσέξει πάρα πολύ τά καθ’εαυτόν Μήπως θα είχε την καλωσύνη να μας πεί σε ποια εκκλησία ανήκει ο ίδιος , αν ανήκει σε κάποια ; Μήπως μπορεί να μας πεί με ποιόν είναι ΄΄ομόφρονος και ομόδοξος και ομόθυμος ΄΄ και δεν τρώγεται με τά ρούχα του; Βεβαίως είμαστε ΄΄ομόφρονοι και ομόδοξοι και ομόθυμοι ΄΄ με τους πατέρες που ομολογούν την ορθόδοξη Αλήθεια και γι αυτό διώκονται Ανήκουμε στους συναγωνιστάς των και όχι στους διώκτες τους Ποιο το παράξενο ; Είσαι σε επικίνδυνο βαθμό μεθυσμένος , όταν καθαιρείς τους αγίους της εκκλησίας και τις οικουμενικές Συνόδους που θέσπισαν τους Θεοπνεύστους , ναι ! καλά το άκουσες τους θεοπνεύστους Ιερούς Κανόνες ! Ποιος είσαι ρέ που θα καθαιρέσεις αυτά τά μεγέθη ; Και θές να ονομάζεσαι και ορθόδοξος ; Ενας κρυπτοοικουμενιστής και προτεστάντης είσαι που πιστεύεις σε μία εκκλησία στο φλού για να κάνει ο καθένας ό, τι θέλει Θεωρείς ότι οι Καππαδόκες πατέρες μόλυναν την εκκλησία γιατί εισήγαγαν την οργάνωσή της Μήπως νομίζεις ότι ο Παΐσιος ίδρυσε κάποια δική του εκκλησια ; Πάψε να ασελγείς πάνω στην απλότητα του αγίου Και προ πάντων θυμίσου , εγώ μόνο απ ‘έξω περασα από γωνία Αλεξάνδρας και Κοραή και όταν περνάω κάνω και κανένα Σταυρό να με φυλάει ο Θεός από τέτοια χαμηλοβλεψιά Εσένα σε μπούκωσε η μαμά και τώρα τά ξερνάς στην μούρη μας Αντε παρα κεί σε παρακαλώ !

amethystos είπε...

Τό θείον δέν είναι η Αγία Τριάς. Δέν είναι ο Θεός. Απλώς στήν ονείρωξή μας υποδυόμαστε τόν θεολόγο. Τί λέει ο ειδικός επί τού θέματος, πρ. Ζήσης; Πήραμε ευλογία; Μία κατάκριση τήν ημέρα τόν θεό τόν κάνει πέρα, δεσποινίς. Είμαι παντρεμένος.

amethystos είπε...

Τό θείο δέν είναι ο Θεός. Είναι οι κοινές άκτιστες τής Αγίας Τριάδος Ούτε η φύσις τού θεού ταυτίζεται μέ τήν ουσία. Ο Κύριος ένωσε τήν θεία καί τήν ανθρώπινη φύση στήν Υπόστασή Του. Δέν υπάρχει όμως ουσία ανυπόστατη ούτε υπόσταση ανούσιος. Δέν πρόσθεσε δηλ. ουσία στήν ουσία. Ούτε μάς ένωσε κατ'ουσίαν μαζί Του. Αλλά κατά χάριν.

Μαρία Π. είπε...

10.11 Ελένη, οι ίδιοι άνθρωποι που διασύρουν τον Γ.Σωφρόνιο, κατηγορούν επίσης ως "οικουμενιστές" και "καθαιρετέους" τον π.Ι.Ρωμανίδη, επειδή συμμετείχε (αν δεν κάνω λάθος) στο "τσίρκο" της Ασίζης, τον Άγιο Παϊσιο επειδή ξαναμνημόνευσε τον Πατριάρχη, τον Άγιο Πορφύριο επειδή δεν έκανε αποτείχιση, και γενικά όλους όσους δεν ανήκουν στο δικό τους χώρο.
Και μάλιστα όχι μόνο κατηγορούν αλλά αναθεματίζουν (αποχωρίζουν από το Σώμα του Χριστού) λες και είναι δική τους δικαιοδοσία(!!!) η Κρίση του μόνου Κριτή!
Σχετικά με τον Γ.Σωφρόνιο έχουμε πει πολλά. Ήταν ειδικές οι συνθήκες της δημιουργίας της Μονής Έσσεξ.
Επαναλαμβάνω (φορτικά) ότι ο Γέροντας ήταν πρώτα απ΄όλα ΑΣΚΗΤΗΣ πατέρας. Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Είναι ένα ακόμα πνευματικό βήμα, μια νέα κατάκτηση πνευματικών εδαφών, ολόκληρου του Σώματος της Εκκλησίας.Ένα ζωντανό βίωμα που μεταδίδεται ΚΑΙ Σ΄ΕΜΑΣ (και όχι μόνο μέσω της μελέτης των βιβλίων του).
Οι ασκητές είναι κάποια ΛΙΓΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, που δεν "χαίρονται" καμιά κοσμική χαρά αλλά γίνονται μια ζωντανή θυσία, τα δίνουν ΟΛΑ στον Θεό προς όφελος ΟΛΟΥ του Σώματος της Εκκλησίας.
Είτε λοιπόν μας αρέσει είτε όχι, είτε τους συμπαθούμε είτε τους αντιπαθούμε, αυτή είναι η αλήθεια.
Μετά τα χρόνια κοντά στον Άγιο Σιλουανό πήγε στην έρημο του Αγίου Όρους και έζησε σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, νηστείας και προσευχής, όπου βίωσε ακραίες καταστάσεις ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ (όχι επιφανειακής μεταμέλειας), που σημαίνει οδυνηρό ΞΕΜΕΘΕΛΙΩΜΑ όλης της ύπαρξης.
Υπαρξιακές καταστάσεις που περνούν μόνο εκλεκτές ψυχές, αποκομμένες απ΄τον κόσμο, που φτάνουν το καθ΄ομοίωσιν.(Δεν αναφέρομαι σε "οράσεις" και "οπτασίες" αλλά σε συνειδητοποίηση και επίγνωση των ακρότατων ορίων, της πτώσης και του Άδη ("μνήμη θανάτου"), αλλά και βίωμα του Θεού και της αιώνιας Βασιλείας Του.)
Από την ακραία κακουχία για αρκετά χρόνια μέσα στην σπηλιά με το νερό να φτάνει το "στρώμα" του, και την ακραία νηστεία, αρρώστησε βαριά, έπαθε μόνιμες βλάβες ενώ ήταν ακόμα νέος, (γι΄αυτό αναγκάστηκε να φύγει), του έκαναν ολική αφαίρεση στο στομάχι, έχασε οριστικά την υγεία του και υπέφερε (ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ) μέχρι το θάνατό του.
Ενώ ήταν σε αυτή την κατάσταση στη Γαλλία (που πήγε για να εκδόσει το βίο του Αγίου Σιλουανού), τα πνευματικά του παιδιά τον "ανάγκασαν" να ξεκινήσει την δημιουργία ενός Μοναστηριού, που έγινε κάτω από συνθήκες ένδειας, και μετά από μεγάλη προσπάθεια αγοράστηκε κάποια έκταση ώστε να μην είναι μικτό αλλά να είναι σε διαφορετικό κτίριο οι μοναχοί από τις μοναχές.
Αυτό έγινε για το μόνο λόγο ότι ο Γέροντας ήταν βαριά άρρωστος επί χρόνια και δεν μπορούσε να μετακινηθεί. ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΤΩΝ Η ΔΙΠΛΩΝ ΜΟΝΩΝ.

Έχω ξαναπεί ότι μετά το θάνατό του, δεν είχε νόημα να παραμένει διπλή η Μονή. Θα έπρεπε να γίνει αμιγώς γυναικεία ή ανδρική, γιατί εκτός των άλλων δίνονται δικαιώματα να διασύρεται ο Γέροντας.
Και επιπλέον ΣΥΜΦΩΝΩ ότι η Μονή (χωρίς ευθύνη του Γέροντα), τα τελευταία χρόνια, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, έχει αρχίσει τα "οικουμενιστικά ολισθήματα" (όπως βλέπουμε και με τη συμμετοχή στο Bose).

Μαρία Π. είπε...

Σχετικά με το συλλείτουργο, δεν το διοργάνωσε αυτός ούτε και ευθύνεται, αλλά ο Πατριάρχης. Αυτός έκανε υπακοή ίσως και γιατί θεωρούσε ότι η προσέγγιση που ξεκινούσε εκείνη την εποχή θα εξάπλωνε την Αλήθεια της Ορθοδοξίας και θα έσβηνε τα σκοτάδια των αιρέσεων.
Σε όλα τα βιβλία του μιλάει για το Μεγαλείο της Πίστης μας και τα βιώματα των ασκητών Πατέρων.
Με το ίδιο σκεπτικό συμμετείχε προφανώς και ο π.Ι.Ρωμανίδης στα "οικουμενιστικά καρναβάλια" παρόλο που γνώριζε επακριβώς την διαφορά Ορθοδοξίας και αιρέσεων.
Τι έχουμε να πούμε;; Μήπως να καθαιρεθεί και ο π.Ρωμανίδης;;
Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να δούμε καλοπροαίρετα κάποια πράγματα και να αφορίζουμε έτσι τέτοιους ανθρώπους για ένα λάθος που εντάσσεται μέσα στο κλίμα συγκεκριμένων εποχών και συνθηκών και έγινε με καλές προθέσεις.
[ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν ήταν μια ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ των Ι.Κανόνων.]

Στο Σώμα της Εκκλησίας, καθένας επιτελεί κάποιο έργο. Κάποιοι είναι "τα μαντρόσκυλα", που είναι φύλακες, κάποιοι άλλοι είναι "στο αγιαστήριο" με προσευχή, άλλοι διακονούν κτλ.. και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Καθένας κατανοεί περισσότερο κάποια επιμερους πράγματα και βοηθάει και τους άλλους, άλλος τα δογματικά, άλλος όσα έχουν να κάνουν με τη μετάνοια και τον αγιασμό αλλά όλα δένουν τελικά μεταξύ τους και όλοι γινόμαστε ΕΝΑ [πάντες εσείς ΕΙΣ (ΕΝΑΣ) εστε εν Χριστώ (Απ.Παύλος)]
Ο άγιος Πορφύριος επιφανειακά ¨φαινόταν" ότι διαφωνούσε με τον άγιο Παίσιο, αλλά επί της ουσίας ΟΧΙ. Έτσι είναι η Εκκλησία. Δεν καταργεί τον άνθρωπο ούτε τον κάνει "στρατιωτάκι". Τον αγιάζει, τον κάνει νέο κτίσμα. Και ο ένας αναπληρώνει την έλλειψη του άλλου όχι μόνο στα υλικά αλλά και στα πνευματικά, και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ.

Θεωρώ ΛΑΘΟΣ την έκφραση "παραβατικότητα ολκής" για τους λόγους που είπα.Έκανε κάποια λάθη όπως έκαναν και άλλοι, ιδιαίτερα εκείνη την εποχή που δεν φαινόταν ακόμα ξεκάθαρα κάποια πράγματα. Είναι ΚΡΙΜΑ όμως να διασύρεται. Πίσω απ΄αυτό βρίσκεται ο διάβολος για να διασύρεται γενικότερα η ασκητικότητα και η μετάνοια, και για να μην οδηγείται ο άνθρωπος στο δρόμο αυτό των Αγίων.

Σχετικά με την κακή διατύπωση παρέθεσα αναλυτικά άλλο απόσπασμα που φαίνεται το νόημα των εννοιών.
ΤΟ ΑΤΟΠΟ όμως για το οποίο αναρωτιέσαι στην ανακοίνωση του Συλλόγου, είναι η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ!
Παρόλο που μόνη σου λες ότι:
"Η κριτική διαφέρει της συνολικής απορρίψεως και καταδίκης και μάλιστα της εκκλησιαστικής δηλαδη της συνοδικής Είναι πάγια η θέση της εκκλησίας ότι κάποιος καθαιρείται , όταν εμμένει στην πλάνη του και όχι με κάποια λάθη , που αν ελεγχόταν ο παραβάτης εν ζωή ών , θα δεχόταν με ταπείνωση το λάθος του"
Την κριτική τη δέχομαι, όπως και το λάθος, αλλά όχι αυτό το μένος που βγάζουν κάποιοι ευκαίρως-ακαίρως, όχι τα αναθέματα και την καταδίκη για την αιώνια κόλαση αγίων ανθρώπων, αλλά και όλων που δεν ανήκουν στον ίδιο χώρο με αυτούς.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Καλά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από κάθε φαντασία ! Ονείρωξη ,δεσποινίς , είμαι παντρεμένος ..... Λέξεις κλειδιά σέ υποτιθέμενη πρόταση γάμου Φαντάστηκες καμμία πρόταση γάμου παιδάκι μου ; Σέ ρώτησα εγώ άν είσαι παντρεμένος ; Τι ασυναρτησίες είναι αυτές ; Ο Γιανναράς ,ο Θερμός, ο Φάρος θα μπορούσαν να βοηθήσουν μέ τήν ψυχολογία περί Οιδιπόδειων και προοιδιπόδειων Είστε άλλωστε από την ίδια μήτρα των καταπιεσμένων κατηχητόπουλων που έχουν επιδοθεί σέ μία ρεβάνς Τί σας έκαναν , σάς έψησαν σέ φούρνους ; Εσείς κάνετε φόνο μέ 14 μαχαιριές !

Λωρίτου Ελένη είπε...

Μαρία , δέν άκουσα και δέν διάβασα πουθενά τους αποτειχισμένους πατέρες με΄τους οποίους αισθανόμαστε ΄΄ομόφρονες και ομόδοξοι και ομόθυμοι΄΄ νά διασύρουν τον Γ.Σωφρόνιο, να κατηγορούν επίσης ως "οικουμενιστές" και "καθαιρετέους" τον π.Ι.Ρωμανίδη, επειδή συμμετείχε (αν δεν κάνω λάθος) στο "τσίρκο" της Ασίζης, τον Άγιο Παϊσιο επειδή ξαναμνημόνευσε τον Πατριάρχη, τον Άγιο Πορφύριο επειδή δεν έκανε αποτείχιση, και γενικά όλους όσους δεν ανήκουν στο δικό τους χώρο.

Αντίθετα διάβασα πολλάκις να λοιδορούνται από τον αμέθυστο ως οικουμενιστές (!) , ως αρχηγοί καί αρχομανείς , οτι δέν μπορεί ο π. Θεόδωρος Ζήσης να πολεμήσει την αίρεση γιατί συμμετέχει σέ αυτήν , γιατί συμμετείχε στο περιβάλλον του πατριαρχείου ως νέος θεολόγος και προσέφερε τις υπηρεσίες του σέ αυτό και όταν κατάλαβε πού οδηγούνταν οι διάλογοι είχε το θάρρος να εξέλθει εκ μέσου αυτών Κάτω από την γλώσσα του υπάρχει μονίμως μία βρισιά για την αποτείχιση και τους αποτειχισμένους Μαζί μέ όλους τους οικουμενιστές που τον πολεμούν τον πολεμά και ο αμέθυστος Δέν κάνω καθόλου πλάκα , με κάθε σοβαρότητα τον ρωτώ , μήπως μπορεί να μας πεί σέ ποιά εκκλησία ανήκει και ποιά τά ορατά της σημεία; Τού έκανα αυτή την ερώτηση --ποιός είναι αυτός ο χριστιανός που δέν θα απαντούσε σέ μία τέτοια ερώτηση -- και αυτός μου απαντά οτι είναι παντρεμένος ????? λές και εγώ τον παρενόχλησα ! Έ! Αφού είναι παντρεμένος φιλιά στα παιδιά ! Τι άλλο να του πείς !

Λωρίτου Ελένη είπε...

Αμέθυστε δέν αφήνεις βρέ παιδάκι μου όλη αυτή την διανοητική ενασχόληση μέ την ουσία του Θεού ,την φύση , την ενέργεια , τις υποστάσεις ..... Αφού δέν τά καταφέρνουμε και κάνουμε οφθαλμοφανή λάθη .... Κοίτα ,να γίνεις λίγο πιό απλός , πιό σαφής και κατανοητός, και να τακτοποιήσεις τά καθεαυτόν.......Άντε να χαίρεσαι το στεφάνι σου !

amethystos είπε...

Ρίξε μιά ματιά στόν Αγιο Γρηγόριο Παλαμά. Δέν μάς τά άφησε γιά νά μήν τά καταφέρνουμε. Αντε νά χαίρεσαι τήν παρθενία σου.

Μαρία Π. είπε...

4.47 Eλένη, κατηγόρησα εγώ τους αποτειχισμένους πατέρες Θ.Ζήση και Ν.Μανώλη ότι διασύρουν κανένα;; Γενικότερα, τους έχω κατηγορήσει ποτέ; Δόξα τω Θεώ τα γραπτά μένουν.
Δεν είδες τι έγραψα;;
Το μεταφέρω λοιπόν:
" ΤΟ ΑΤΟΠΟ όμως για το οποίο αναρωτιέσαι στην ανακοίνωση του Συλλόγου, είναι η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ!"

O Σύλλογος "Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός" έγραψε αυτό το κείμενο με τις κατηγορίες και την προτροπή καθαίρεσης.
Σε αυτούς τους ανθρώπους ΚΑΙ ΜΟΝΟ αναφέρομαι.
Η Κατάνυξη έχει δημοσιεύσει και αυτό το κείμενο, που είναι τελείως αντίθετου περιεχομένου, και υποστηρικτικό του Γέροντα:
http://www.katanixis.gr/2017/04/blog-post_948.html

Ευελπιστώ ότι παρέθεσε το κείμενο του Συλλόγου προς κριτική (όπως και άλλα). Αν συμφωνεί λυπάμαι.
Όσα έγραψα πάντως (ότι διασύρουν τον Γ.Σωφρόνιο, κατηγορούν ως "οικουμενιστές" και "καθαιρετέους" τον π.Ι.Ρωμανίδη, επειδή συμμετείχε στο "τσίρκο" της Ασίζης, τον Άγιο Παϊσιο επειδή ξαναμνημόνευσε τον Πατριάρχη, τον Άγιο Πορφύριο επειδή δεν έκανε αποτείχιση, και γενικά όλους όσους δεν ανήκουν στο δικό τους χώρο)
είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρονται σε κάποιους ανθρώπους από το χώρο του παλαιού ημερολογίου (ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ).
Δεν είδες τα ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ενός σχολιαστή από αυτό το χώρο, στην Κατάνυξη και στις 2 αναρτήσεις για τον νεκρό μητροπολίτη Μάνης;;
Γι αυτό έγραψα:
"Την κριτική τη δέχομαι, όπως και το λάθος, αλλά όχι αυτό το μένος που βγάζουν κάποιοι ευκαίρως-ακαίρως, όχι τα αναθέματα και την καταδίκη για την αιώνια κόλαση αγίων ανθρώπων, αλλά και όλων που δεν ανήκουν στον ίδιο χώρο με αυτούς."

Μαρία Π. είπε...

Το ιστολόγιο του Κέντρου Μελετών "Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός", διασύρει επίσης και τον μ. Ναυπάκτου. Όποιος θέλει ας το δει.

Ανώνυμος είπε...

Ο αγιομάχος και κανονομάχος "αμέθυστος" δεν δικαιούται διά να ομιλεί για να θημηθούμε και το μακαρίτη Μένιο Κουτσόγιωργα!

amethystos είπε...

Ο ΖΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΙΘΜΗΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ.
Καί ξεγλίστρησε από τό αδιανόητο μέ τό γνωστό θρασύδειλο ύφος του. Είναι καταχωρημένο καί σέ βίντεο. Δέν μπορεί νά κοροιδεύει ότι είναι καί θεολόγος. Ελεος. Κόκκαλο γλείφει όπως όλοι μας.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Άντε στην υγειά μας ό,τι επιθυμείς !

Λωρίτου Ελένη είπε...

Και πού κολλάνε Μαρία , ΄΄οι ομόφρονες ,οι ομόδοξοι και οι ομόθυμοι ΄΄ πατέρες ; Δέν αναφέρομαι σέ εσένα , αλλά στον αγαπητό αμέθυστο τον παντρεμένο !

Μαρία Π. είπε...

4.47 Nα συμπληρώσω στην πρόταση:"Oσα έγραψα (...)είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρονται σε κάποιους ανθρώπους από το χώρο του παλαιού ημερολογίου (ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ)"
ότι κατηγορίες έχουν ακουστεί και μάλιστα με μεγάλη ένταση ΚΑΙ στο χώρο της αποτείχισης.
Το γνωρίζεις, γι αυτό μην εξαιρείς εντελώς και αυτό το χώρο.

Οι επιλογές της Κατάνυξης δεν είναι ούτε του π.Ζήση ούτε του π. Ν.Μανώλη.
Υπάρχουν κάποιοι διαχειριστές. Μέσα σε όλα αυτά που ζούμε ένα κείμενο για συλλείτουργα θεωρείται ίσως σκόπιμο να δημοσιεύεται. Ίσως να μπήκε επειδή τους το έστειλαν για να το κρίνει ο κόσμος. Ας προσέχει όμως καθένας τι δημοσιεύει.Το προηγούμενο κείμενο ήταν υποστηρικτικό.
Αν τώρα άλλαξαν και συμφωνούν με τον κάθε.. Παλαβάκη, ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Πρός αμέθυστο : Δέν βγάζεις και τά δικά σου τά μούτρα στη φόρα να δούμε τί σόι είναι ; Δέν ξέρεις τίποτα από θεολογία και θές να κρίνεις τους πάντες και τά πάντα θεωρείς αρίθμηση στην Αγία Τριάδα την πατερική θέση οτι στην Παλαιά Διαθήκη ενεργεί ο Θεός Πατήρ , στην Καινή Διαθήκη ενεργεί ο Υιός και στήν εκκλησία ούτε να ακούσεις οτι ενεργεί το Αγιο Πνεύμα ,γιατί είσαι πνευματομάχος Ασ'το δέν τά καταφέρνεις στή θεολογία

amethystos είπε...

Πάψε να ασελγείς πάνω στην απλότητα του αγίου, έγραψες. Είμαι παντρεμένος δεσποινίς μου, γιατί νά ασελγήσω στό Αγιο; Εγραψα. Αλλά... Κάποια φορά είχες νομίσει ότι ο όρος όν σημαίνει ζώον. Αλλά.. συνεχίζεις τήν αργολογία σου.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Αγαπητή Μαρία είσαι θαμών στο ιστολόγιο του αμέθυστου και δέν φρίττεις μέ όσα δημοσιεύει εναντίον των πάντων, ως η εκκλησία να κατελύθη και τώρα δείχνεις τόσο μεγάλη ευθιξία γιατί η κατάνυξη δημοσίευσε ένα κείμενο πού αναφέρεται σέ πραγματικά γεγονότα που αφορούν τον γέροντα Σωφρόνιο ; Δεν θα πάθει τίποτα ο γέροντας Σωφρονιος μήν ανησυχείς Επειδή δημοσιεύτηκε ένα κείμενο του τάδε καί του δείνα δέν σημαίνει οτι η γνώμη του υιοθετείται και δέν θα κάνω εγώ τον αμύντορα του Ας γίνει η κριτική στον οικείο χώρο και στά αρμόδια πρόσωπα που οπωσδήποτε δέν είναι οι ΄΄ομόφρονες και ομόδοξοι και ομόθυμοι ΄΄ πατέρες

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Μαρια,μηπως αυτο που ειπες δεν συμβαινει μονον στην κατανυξη αλλα κ σε πολλα ιστιολογια κ δεν ξερεις τι ρολο παιζουν;
Οι εχθροι του σωματος της ορθ.εκκλησιας ειναι πολλοι και απο τη μια κ απο την αλλη.
Παρακολουθω τον διαλογο.σε πολλα απο αυτα που ειπατε κ ειπες πολυ συμφωνω.
Ολοι να ανεβαινουμε...κ ο ενας να συμπληρωνει τον αλλον.
Εδω ειμαστε να τα λεμε.
Η Ελλαδα ειναι αλυσοδεμενη απο τους ετερους οι οποιοι θελουν να την ευτελισουν κ δικαιως.
Επειδη ουτε τα νοτα της εφυλαξε ουτε την πιστη των Πατερων.
Και αν δεν προσεξουμε θα κανει πιο βαριες τις αυσιδες....
Ειναι καλη η ελευθερια του λογου υπο προυποθεσεις αγαθες ομως κ οχι απο κινητρα αλλοτρια.

Μαρία Π. είπε...

Eλένη ανοίγεις κι άλλο τη συζήτηση αλλά δεν έχω πρόβλημα.Θα σου απαντήσω σε όλα.
Κριτική ΕΚΑΝΑ στον "οικείο χώρο" και μάλιστα αμέσως.Εδώ μίλησα σαν απάντηση σε άλλα σχόλια.
Μη μου λες λοιπόν ότι "κάνω αλλού κριτική και όχι στον οικείο χώρο".
Το πρόβλημα δεν είναι "αν θα πάθει κάτι ο Γ.Σωφρόνιος", αλλά η διαστροφή που έχουμε υποστεί ΕΜΕΙΣ.
Ο "καθαρόαιμος ομολογητής Χριστιανός", κατάντησε να είναι ένας.. κ. Παλαβάκης που έχει το θράσος να διασύρει άγιους ασκητές και με πονηριά να λέει ότι ο Γ.Σωφρόνιος "ησκήθη μετά ωραιοτάτων παρθένων"..(μιλάει για τις τρεις ηλικιωμένες γερόντισσες που διακονούσαν στο γηροκομείο στη Γαλλία, με τις οποίες ξεκίνησε το Μοναστήρι, μαζί με λίγους νέους Μοναχούς).
Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο λασπολογίας και (ελληνικού) καφενείου..
Αλλά και όλοι εμείς, μόνο που διαβάζουμε με "κανιβαλική ευχαρίστηση" τους διασυρμούς, θεωρώντας ότι ΑΥΤΟ είναι το "ομολογιακό" και "χριστιανικό", φτάνει.
Κατάντησε αυτό το πράγμα μια ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ Χριστιανισμού, μια δαιμονική (εκ δεξιών) κατάσταση.
Απέναντι στα ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ για τον νεκρό μητροπολίτη, δεν αντέδρασε κανείς!
Αυτό είναι ΦΟΒΕΡΟ!Κάτι δείχνει! Ηδονιζόμαστε πλέον με τα αναθέματα!
Ή στην καλύτερη περίπτωση δεν μας κάνουν εντύπωση.
Έχουμε πωρωθεί στον κανιβαλισμό με την πρόφαση ότι κάνουμε αγώνα!
Το χριστιανικό top είναι πλέον ποιος θα είναι τόσο έξυπνος (μάλλον πονηρός, ή κουτοπόνηρος), ώστε να ανακαλύψει τα ΚΡΥΦΑ ΚΙΝΗΤΡΑ, ή τον "κρυπτο-οικουμενισμό" του άλλου.
Και μη μου πεις ότι "μαχόμαστε τους εχθρούς της Εκκλησίας".

Άλλο η θεολογική αντιμετώπιση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ και ΑΝΘΡΩΠΩΝ (γνωστών και μη εξαιρετέων), την οποία όχι μόνο ΕΠΙΚΡΟΤΩ, αλλά θεωρώ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ εδώ που φτάσαμε, και άλλο αυτό το (ευκαίρως-ακαίρως) ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟΥ και ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ.
(Ξαναλέω δες την αντιμετώπιση του μ.Μάνης.)
Με τρόπο μάλιστα λες και μας αρέσει, λες και μας τρέφει αυτή η κατάσταση..
Δηλαδή πιστεύω ότι αν στερήσεις από ορισμένους αυτή τη λασπολογία δεν θα μπορούν να ισορροπήσουν. Αν υποθετικά άλλαζαν όλα και δεν υπήρχαν σκάνδαλα, για κάποιους ανθρώπους δεν θα είχε νόημα η ζωή τους!
Γιατί το λέω αυτό;; Γιατί πολύ απλά βλέπω με πόση ΧΑΡΑ υποδέχονται κάθε νέο σκάνδαλο μόνο και μόνο για τον λόγο ότι "ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ".Πανηγυρίζουν!
Δεν είδα θλίψη και αδελφική προτροπή. Και να σου εξομολογηθώ κάτι; Βλέπω και τον εαυτό μου πολλές φορές να παρασύρεται απ΄αυτό.Δηλαδή μου κάνει κακό αυτή η συναναστροφή.
Για δες τους Αγίους (και πρώτα απ΄όλους τον Απ.Παύλο, πως μιλάει για τους ψευδαδέλφους, με πόσο πόνο, και πόση ταπείνωση λέει ακόμα και τα σκληρότερα λόγια με ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑ).

Μαρία Π. είπε...

Σχετικά με τον Αμέθυστο.Διαβάζω και σχολιάζω όσες αναρτήσεις μου αρέσουν. Μου άρεσε πολύ "Το παιχνίδι της ζωής". Το θεωρώ "έτη φωτός" μπροστά από οτιδήποτε αντίστοιχο.
Επίσης πολλές άλλες αναρτήσεις όπως πατερικά κείμενα, όπως η μεταπτυχιακή εργασία του "Χαλάρωσε", η "Ουφολογία" κ.α.Σε κάποια πράγματα έχει πιάσει το βάθος τους, και δεν μπορώ να μην το πω γιατί θα είμαι άδικη, όπως στα θέματα της μεταπατερικής (ζηζιούλιας) θεολογίας, της σύγχρονης Ψυχολογίας κ.α.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με κάποιες κριτικές του. Το έχω γράψει KAI σε σχόλια.
Δες π.χ. τα σχόλια για τον μ.Σεραφείμ σε αυτή την ανάρτηση: https://amethystosbooks.blogspot.gr/2017/02/binteo.html

Παλαιότερα είχα γράψει και για τον π.Ζήση, ότι θεωρώ λάθος (ιδιαίτερα λόγω συγκυρίας), τον πόλεμο ενάντια σε αυτούς τους πατέρες (ακόμα και αν κάνουν λάθη), βλέποντας δηλαδή σφαιρικά τα πράγματα.
Από κει και πέρα δεν μπορώ να αλλάξω τη γνώμη και την τακτική κανενός ιστολογίου και κανενός ανθρώπου.
Ο "Παιδαγωγός" (με τον οποίο ΔΙΑΦΩΝΩ σε πολλά αλλά εσύ συμφωνείς όπως ξέρω, και γι αυτό τον αναφέρω) έγραψε:
Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...
Κάθε ιστολόγιο έχει το στυλ και την "φυσιογνωμία" του. Σε γενικές γραμμές το εκτιμούμε ως ιστολόγιο. Κάποιος αφιερώνει χρόνο για να εκφράσει τις απόψεις του. Άξιο επαίνου.
Σε αρκετά θέματα όμως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Όλοι κάνουμε λάθη.
Γιατί όχι και ο Αμέθυστος;
10 Νοεμβρίου 2017 - 2:15 μ.μ.
Λοιπόν δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συμβολή κανενός σε κάποια πράγματα, ΑΛΛΑ ούτε φυσικά και να μην κάνουμε κριτική..

Μαρία Π. είπε...

Ως προς τα θεολογικά ζητήματα, δεν ήθελα να το ανοίξω γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη. Με άλλο πνεύμα μιλάει αυτός με άλλο εσύ.
[Αν συζητούσατε ωραία, ίσως κάπου θα καταλήγατε.Τουλάχιστον να εντοπιστούν οι διαφωνίες. Για δες όμως πως ξεκίνησες κι εσύ τη συζήτηση. Με αφορισμούς.]
Εγώ από την άλλη έχω πολλές θεολογικές ελλείψεις γιατί δεν έχω χρόνο να διαβάσω όπως θέλω. Και τώρα που γράφω έχω σταματήσει 10 φορές γιατί κάνω ταυτόχρονα και άλλα πράγματα (στη δουλειά μου).
Όμως αυτό που καταλαβαίνω (μπορεί να κάνω και λάθος) είναι ότι όταν ο Αμέθυστος λέει ότι "ο π.Ζήσης συμμετέχει στην αίρεση" δεν εννοεί ότι "είναι κρυφός φίλος του Πατριάρχη" όπως είπες αλλά ότι θεωρεί και αυτός ότι ο αγιασμός έρχεται από μια τελετουργία (των Μυστηρίων) και ότι η Θεία Χάρη διανέμεται από τους ιερείς που την έλαβαν από τη χειρότονία (μάλλον αυτό του καταλογίζει). Αυτό θεωρείται παπικής προέλευσης (τα έχουμε ξαναπεί). Γενικότερα το πρόβλημα εντοπίζεται στις λεπτομέρειες.
Τα Μυστήρια ενεργούν όχι με παθητικό τρόπο επειδή "υπάρχει ο κληρικός που μας μεταδίδει τη θεία Χάρη" έτσι "μηχανικά", αλλά μέσω της πίστης μας και της ενέργειας του ίδιου του Κυρίου (αυτό θέλει να πει ο Αμέθυστος).
ΦΥΣΙΚΑ γίνονται όμως, από κληρικό. Και γίνονται με τον παραδεδομένο τρόπο από τους Πατέρες.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.Το ότι είναι υποχρεωτικό να γίνουν με κάποιο τρόπο (για να διασφαλίζεται και η εγκυρότητά τους) δεν σημαίνει ότι η αξία τους έγκειται στην ακρίβεια του "τυπικού", ΑΛΛΑ θα ενεργήσουν εφόσον υπάρχει η πίστη σ΄εμάς, και η μετάνοια.

Σε κάποια θέματα ο Αμέθυστος λέει κάποια πράγματα στηριζόμενος σε συγκεκριμένα κείμενα (όπως του Αγίου Συμεών), π.χ. ότι δεν συγχωρούνται οι αμαρτίες μας στην εξομολόγηση παρά μόνο αν βρούμε συγκεκριμένους "ιερουργούς". Του έχω πει "πως μπορεί να γίνει σήμερα αυτό;Ο Κύριος δίνει την άφεση αν υπάρχει ειλικρινής μετάνοια, όποιος και αν είναι ο "εξομολόγος". Δεν γίνεται να έχουμε την αμφιβολία αν πήραμε ή όχι την άφεση." Διαφωνώ λοιπόν σε αυτό.

Δες τώρα απ΄την άλλη, τι λένε (ίσως το πιστεύεις και εσύ) για το βάπτισμα; Ότι αν δεν μας έχουν βουτήξει ολόκληρους στο νερό 3 φορές είμαστε ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΙ!! Έλεος δηλαδή.
Θα μου μπει τώρα και η αμφιβολία αν ο παπάς το έκανε επακριβώς όταν με βάπτισε σε βρεφική ηλικία;; Αυτά είναι επικίνδυνα. Άλλο να λες τι πρέπει να γίνει (ΣΥΜΦΩΝΩ) και άλλο να λες (το βλέπω σε κάποια ιστολόγια) στους ανθρώπους ότι είναι ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΙ.
Την Χάρη τη δίνει ο Κύριος και όχι η ακρίβεια. ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει η ακρίβεια αλλά όταν εσύ δεν φταις γι αυτό ο Κύριος αναπληρώνει τα πάντα. Η Θεία Χάρη, η τα ασθενη θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα.

Κουραστήκαμε με όλα αυτά, αλλά ελπίζω να βγήκε κάτι. Δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω τα πάντα αρκεί να μπορώ. Να έχει νόημα δηλαδή και να γίνεται πάνω στη βάση να διαφωτιστούν (τουλάχιστον) οι διαφωνίες μας, και όχι ποιος θα υπερισχύσει πάνω στον άλλο.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Αγαπητή Μαρία , ίσως είναι η κατάλληλη περίσταση νά σέ ευχαριστήσω , γιατί κάποτε εκφράστηκες απαξιωτικά σέ μία χυδαία -- πιό χυδαία δέν γίνεται -- επίθεση του κυρ αμέθυστου καί των θαμώνων του προς εμένα Θεωρώ ως αυτονόητη υποχρέωσή μας , όταν βρισκόμαστε σέ έναν χώρο έστω καί ιστότοπο , η κάθε αήθης προσβολή και ασέβεια πρός κάποιον νά είναι καί δική μας , για νά μήν θεωρηθεί οτι συμποσούμεθα στούς παθητικούς χειροκροτητές του κακοήθους --αυτός έτσι τό εκλαμβάνει -- ωστε η κακοήθεια νά παίρνει χαρακτηριστικά μπούλινγκ , όπου υπάρχει ο αρχηγός που ασκεί εξουσία σέ μία ομάδα παθητικών υποστηρικτών του Αγαπητή Μαρία είναι αυτός ο λόγος που πολλές φορές έχω πεί καί προσωπικά σέ εσένα , οτι δέν είμαστε κότες στό κοτέτσι κανενός Δέν ξέρω , κάνω μήπως λάθος , μήπως λέω υπερβολές ; Η δημόσια παρουσία μας πρέπει νά διέπεται απο κάποιους κανόνες δεοντολογίας Συνέχεια......

Λωρίτου Ελένη είπε...

Ο κυρ Αμέθυστος του έχει γίνει η βρισιά μία έξη Κάτι δέν του πάει καλά άν δέν βρίσει Δέν βρισκόμαστε εδώ για νά σχολιάσουμε " τό θρασύδειλο ύφος " κανενός και πρό πάντων του ρηξικέλευθου ομολογητού της πίστεως του π.Θεοδώρου Ζήση Προσωπικώς δέν έχω συναντήσει καί πολλούς ανθρώπους μέ την παρρησία του π.Θεοδώρου Ποιός είναι αυτός που μέ πιό μεγάλη παρρησία ομολογεί την πίστη καί ελέγχει την κακοδοξία απο τον συγκεκριμένο πατέρα Πόσο θρασύδειλος είναι αυτός που τον ονομάζει θρασύδειλο Οτι γλείφει κόκκαλο ....προσωπικώς δεν τον είδα ποτε νά γλείφει κόκκαλο Δεν είμαστε εδώ νά σχολιάσουμε άν γουστάρουμε τά μούτρα κάποιου ή άν τρώει πολιτισμένα μέ μαχαίρι καί πηρούνι ή μέ τα χέρια Σέ έναν πολιτισμένο χώρο δέν αμολάμε π...στόν αέρα , αλλά αναφερόμαστε σέ γεγονότα , πράξεις , λόγια

Λωρίτου Ελένη είπε...

Αγαπητή Μαρία αν σου έγραψα όλα αυτά είναι γιατί βλέπω νά διυλίζεις τον κώνωπα και νά καταπίνεις την κάμηλο , νά συμμετέχεις σέ ένα περιβάλλον άκρως άηθες παθητικώς , ενώ καταγγέλλεις τον κώνωπα Δέν θά μπώ στους δαιδαλώδεις συλλογισμούς που μου παραθέτεις , διευκρινιστικούς του αμέθυστου που μοιάζουν περισσότερο μέ ασυναρτησίες μεθυσμένου Η ουσία είναι οτι είναι αγιομάχος κανονομάχος , πνευματομάχος καί εκκλησιομάχος Δέν μπορεί νά κρίνει κανέναν για την πίστη του , γιατί δέν έχει ορθά κριτήρια πίστεως Τώρα μέ πληροφορείς οτι δέν ξέφυγε απο τό στόχαστρό του και ο μοναχός Σεραφείμ , που είναι ένας φέρελπις επιστήμων της θεολογίας Ολα μάς πείθουν οτι θέλει νά μας πείσει οτι δέν υπάρχει εκκλησία Οπωσδήποτε δεν νοιώθει καμμία αγάπη γι αυτήν και αγωνίζεται μαζί μέ τους οικουμενιστές για την κατεδάφησί της Αυτή είναι η αλήθεια αγαπητη Μαρία Αν βρήκες μερικά ψίγματα αληθείας , αυτά υπάρχουν σέ όλους τους αιρετικούς

Λωρίτου Ελένη είπε...

Είδα Μαρία οτι αναφερόσουν στον Πειραιώς Σεραφείμ καί όχι στον μοναχό Σεραφείμ Καί αφου καί ο ένας Σεραφείμ καί ο άλλος δεν είναι άγιοι γιατί δέν γίνεσαι εσύ ρέ φίλε άγιος ; Ή μήπως θεωρεί οτι είναι ! Ας κάνει ό,τι θέλει δέν μας ενδιαφέρει ο τύπος , μόνο νά ξέρουμε οτι είναι ένας μηδενιστής , οτι αποστρέφεται την εκκλησία και τους εργάτες της καί οι κρίσεις του γιά τά εκκλησιαστικά πρόσωπα είναι διαποτισμένες από αυτή του την νοσηρά εμπάθεια Η στην καλύτερη περίπτωση είναι ένας ανισόρροπος μέ πολλά εσωτερικά προβλήματα , που έχει την ανάγκη της συμπάθειάς μας για τό ακαταλόγιστον

Μαρία Π. είπε...

Ελένη εγώ μίλησα με την καρδιά μου, σπατάλησα (δυσεύρετο) χρόνο μήπως συζητήσουμε ανθρώπινα και διαφωτιστούν κάποια σημεία.Απ΄ότι βλέπω δεν σε άγγιξε το σχ. 9.25 (τα θεωρείς αυτά μηδαμινά), και το μόνο που βρήκες να πεις είναι ότι "διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλο".
Επαναλαμβάνω λοιπόν (σχετικά με την "κάμηλο"), ότι ΔΙΑΦΩΝΩ σε ΠΟΛΛΑ, με ΠΟΛΛΟΥΣ!
Δεν θα "ΑΠΟΛΟΓΗΘΩ" όμως για ΚΑΝΕΝΑ.
Όσα γράφω σε διάφορα ιστολόγια είναι καθαρά.
Θα μιλήσω λοιπόν σχετικά με όσα γράφω εγώ.
Το να σχολιάσω κάτι, δεν σημαίνει ότι "συμμετέχω" ΣΥΝΟΛΙΚΑ σε κανένα ιστολόγιο, ούτε έχω και την ευθύνη ΓΙΑ ΟΛΑ όσα γράφονται.
Εξάλλου κάποια σχόλια μπορεί να είναι διαφωνίες.
Όσο για τη "χυδαία επίθεση" σαφώς ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ και γι αυτό το είπα, (με κίνδυνο μάλιστα να την πληρώσω εγώ, έτσι όπως ήταν τεταμένα τα πράγματα) ΑΛΛΑ τα λες όλα μισά. Δεν λες ότι είχε προηγηθεί δική σου υβριστική επίθεση, και μάλιστα σε άλλο ιστολόγιο (στον Παιδαγωγό).
Λες ότι "Η δημόσια παρουσία μας πρέπει νά διέπεται απο κάποιους κανόνες δεοντολογίας".
Γιατί λοιπόν αυτό το προχθεσινό σχόλιο προς τον κ. Παπαδόπουλο;
[Tί να δεί ο Θεός και να μας λυπηθεί ....μήπως την δική σου αγριόφατσα ; Καλά ρέ αυτή η αγριόφατσα δική σου είναι ή κανενός στάρ ;]
http://trelogiannis.blogspot.gr/2017/11/blog-post_55.html
Αν μη τι άλλο ο άνθρωπος αυτός δεν ενόχλησε.
Λοιπόν ας τελειώσει η συζήτηση. Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανένα.
ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ πολύ καλά ότι σε κάποια πράγματα ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ!
ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ, γιατί ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΔΕΙΧΝΑ, αν όχι με τη διαμαρτυρία μου (αν δεν μπορούσα), ΕΣΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΟΥ!
Μη με εγκαλείς λοιπόν για πράγματα για τα οποία ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ!
Βρέθηκα πολλές φορές σε δύσκολη θέση ανάμεσα ΣΕ ΔΥΟ ΠΥΡΑ, όπου μπλεκόταν δογματικές με προσωπικές διαμάχες.ΤΕΛΟΣ ΟΜΩΣ.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να ξανασυζητήσω για τρίτο άτομο.
Ας πιστεύει καθένας ότι θέλει, και ας προχωρήσει πνευματικά όπως νομίζει καλύτερα.
Καθένας πληροφορείται εσωτερικά σχετικά με ότι τον ωφελεί και ότι τον ζημιώνει.
Καλή μετάνοια και καλή φώτιση σε όλους μας.

amethystos είπε...

Περί τών θείων ενεργειών, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

5. Δεν λέγουμε λοιπόν δια τούτο ταυτόν την θεία ουσία και ενέργεια, επειδή είναι εντελώς εν το υπό εκατέρου σημαινόμενο, αλλά δια το ότι πλην του ότι έχουν τον ίδιον λόγον, όπως ελέχθη, έχουν και το υπερφυώς μόνιμο και αχώριστο της ενεργείας, πράγμα το όποιον βεβαίως είναι ίδιον μόνον του Θεού· διότι μόνον αυτός κατ’ απόρρητο τρόπον είναι παντοτινά ενεργής αναλλοιώτως. (Δεν λέγομε λοιπόν αυτές το ίδιον) όχι διότι η ενέργεια δεν προέρχεται από την ουσία, αλλά διότι ο Θεός, έχοντας τα πάντα συγκεντρωμένα και ενιαία, ενεργεί έκα­στον τούτων αμερίστως, και συνεστραμμένος ων εις εαυτόν πάντοτε και μη εγκαταλείπων ποτέ εαυτόν, δια τής προ­όδου εις έκαστον υποσημαίνεται μόνον αυτός και μάλιστα όλος, ως αμέριστος εις μεριστά.

Εάν δε επιστήμη και voυς είναι το ίδιον -μολονότι (ο νους) υπάρχει προηγουμέ­νως δυνάμει και έπειτα προχωρεί εις τα ενεργεία και ωσάν να έχει επίκτητο το φρονείν βεβαίως και αληθώς- πόσον μάλλον τούτο συμβαίνει επί του Θεού, παρά τω οποίω δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο, αφού καθόλου δεν επιγίνεται και απογίνεται σε αυτόν τίποτε.

Ο νους λοι­πόν είναι ταυτόν (το ίδιον) με την επιστήμη. Άλλα επιστήμες μεν είναι πολλές, καθ’ όσον τα επιστητά είναι πολλά, ο δε voυς ο επενεργών σε όλα αυτά είναι εις. Και εκάστης επιστή­μης αίτιος είναι αυτός, αλλ' όχι εκείνες τούτου, και κατ’ επιστήμην μέν ο νους των επιστημόνων είναι μεθεκτός από τους μανθάνοντες κατ' ουσίαν δέ είναι αμέθεκτος και αμετάβατος. Βλέπεις πάλι πώς διαφέρει; Εάν δε η επιστήμη και ο νους είναι έν και όχι έν, πώς επί του Θεού δεν θα είναι ταυτόν και μη ταυτόν η ουσία και ενέργεια, ως προς το όποιον και τα αντιτιθέμενα εγκαταλείπουν την μεταξύ τους πάλη κατά τούς πατέρες;

Τήν διδασκαλία αυτή επανέλαβε μέ συντομία ο Γέροντας Σωφρόνιος.

Λωρίτου Ελένη είπε...


Μαρία, το συγκεκριμένο ιστολόγιο δηλαδή η ΄΄κατάνυξη΄΄ δέν νομίζω οτι είναι σκανδαλοθηρικό Νομίζω οτι έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να στηρίξει και να προβάλει το εκκλησιαστικό έργο πατέρων που είναι το κύριο έργο τους Όμως ως ειθισται τά ιστολόγια δημοσιεύουν και αναρτήσεις που τους στέλλουν προς δημοσίευση , χωρίς αυτό να σημαίνει υιοθέτηση Προσωπικώς ούτε που έκανα τον κόπο να διαβάσω κατι για τον εκλιπόντα μητροπολίτη Δεν είμαστε κανίβαλοι και δεν νομίζω ότι κανείς χαίρεται με τις πτώσεις κληρικών , πατριαρχών , θεολόγων Αν είναι δυνατόν να γίνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα στο συγκεκριμένο ιστολόγιο Αντίθετα αυτό που σου επεσήμανα είναι η πάγια τακτική του αμέθυστου να κρίνει τά κρύφια των καρδιών , να κάνει την δίκη των προθέσεων , να κρίνει το ΄΄θρασύδειλο ύφος ΄΄ κάποιου δημοσίου εκκλησιαστικού προσώπου Με ποιο δικαίωμα , μήπως είναι καρδιογνώστης ; Κρίνουμε πράξεις και τίποτα άλλο Αυτά που λές για εμένα , τον αμέθυστο και το ιστολόγιο του παιδαγωγου είναι τελείως λάθος Καμμία υβριστική επίθεση δεν έκανα εγώ στον αμέθυστο στον παιδαγωγό Απλά δημοσίευσα σχόλια δοθείσης καποιας αφορμής από κάποια ανάρτηση του αμέθυστού -- δεν θυμάμαι ποιάς-- και μάλιστα το θέμα των σχολίων ήταν περί του Αγίου Πνεύματος , αν στην εκκλησία εγκαταβιοί το Αγιο Πνεύμα , ένα θέμα κόκκινο πανί για τον αμέθυστο ως γνωστόν Και πάλι ο σκόπός μου ήταν να αναδείξω ότι οι τραγικές κρίσεις του για πρόσωπα είναι τελείως αναξιόπιστες , γιατί δεν έχει σωστά δογματικά κριτήρια , όπως κάνει παραπάνω για τον π. Θεόδωρο Ζήση Ο λόγος που τά δημοσίευσα στον παιδαγωγό ήταν , ότι με τον αμέθυστο δεν μπορείς να κάνεις διάλογο Σε αρχίζει στις βρισιές , οργανωσιακή , θεούσα, αποτειχισμένη μέχρι και τέτοιες που δεν λέγονται , εμπλέκει Ζήση , ειρωνεύεται αν πήρα ευλογία και δεν συμμαζεύεται Συνέχεια .....

Λωρίτου Ελένη είπε...


Ποτέ ο αμέθυστος δεν κάνει ένα σοβαρό διάλογο με΄ επιχειρήματα Ολους τους έχει βάλει σε κάποια κουτάκια στο μυαλό του και με βάση αυτά μιλάει Δές πρόσφατα πώς αντιμετώπισε τον Νάνη και όχι μόνο , τους πάντες Και από πάνω μιλάει για κατάκριση Κάποια φορά που τον ρώτησα από πού βγάζει το συμπέρασμα ότι ο Ζήσης ελαύνεται από αρχομανία η απάντησή του ήταν και ποιος δεν ελαύνεται ! Τόσο εμπεριστατωμένη απάντηση ! Στην συγκεκριμένη ανάρτηση με΄ τις χυδαιότητες , άρχισε να με περιγράφει εξωτερικά , και να μου αποδίδει σεξουαλική στέρηση Δεν είναι δυνατόν με έναν τέτοιο θρασύ άνθρωπο να κάνεις διάλογο Αυτός ήταν ο λόγος που έγραψα τά σχόλια στον παιδαγωγό , που επαναλαμβάνω δεν ήταν υβριστικά , ήταν περί του Αγίου Πνεύματος , στα οποία αν θυμάμαι καλά συνέχεε την πρόνοια του Θεού για τά ΄΄ όντα ΄΄ με την συμμετοχή του ανθρώπου στις άκτιστες ενέργειες του Θεού Είναι ο λόγος μάλλον που παραπάνω σε κάποιο σχόλιό του μου λέει ότι θεωρώ ότι το ΄΄ όν΄΄ σημαίνει ζώον Ναι , η λέξη ΄΄όν΄΄ σημαίνει την δημιουργία , στην οποία συμμετέχει και ο άνθρωπος , αλλά ποτέ ή σπανίως ο άνθρωπος ονομάζεται ΄΄ όν ΄΄ , αλλά εξειδικεύεται ως ΄΄άνθρωπος΄΄ Τά ΄΄ όντα ΄΄ είναι η δημιουργία τα όποία μετέχουν της προνοίας του Θεού , αλλά όχι και των ακτίστων ενεργειών του Αγίου Πνεύματος Ο αμέθυστος ενώ καταλύει τους πάντες και τά πάντα , αγίους , Ιερούς Κανόνες , συγχρονες εκκλησιαστικές προσωπικότητες , δείχνει μόνο μία ευαισθησία στον άγιο Παΐσιο , στον γέροντα Σωφρόνιο , άντε και στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά , λές και ότι αυτοί ίδρυσαν κάποια δική τους εκκλησία Από τά εκατό πράγματα που λέει η εκκλησία περί της χάριτος των Αγίων Μυστηρίων πήγε και βρήκε μία θέση του αγίου Συμεών και την έκανε νόμο Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο , δεν τον εχθρεύομαι , όμως δεν μπορούμε να τον αφήσουμε σε μία τέτοια δραστηριότητα που βλάπτει την έννοια της εκκλησίας Συνέχεια .....

Λωρίτου Ελένη είπε...

Η εκκλησία υπάρχει , είναι εδώ με τα ορατά και τά αόρατα χαρισματικά σημεία της και προσπαθούμε να την οικοδομήσουμε και όχι να την αποδομήσουμε Βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι έστω με΄ τις ατέλειές τους που προθυμοποιήθηκαν να θέσουν τον εαυτόν τους ανιδιοτελώς στην υπηρεσία της , πρέπει να τους φάμε ; Αυτός που συμπεριφέρεται έτσι δεν αγαπά την εκκλησία και μας δίνει το δικαίωμα να διερωτόμαστε πού ανήκει Τον ρωτάμε πού ανήκει και δεν απαντά

Το σχόλιο για τον Παπαδόπουλο αν και ανώνυμο , ναι είναι δικό μου Είναι όμως διατυπωμένο με΄ μία διάθεση χιούμορ χρησιμοποιώντας λέξεις που χρησιμοποίησε εκείνος για ΄΄αγριοχρίστιανους ΄΄ Δεν παρακολούθησα αν εξέφρασε κάποια ενόχληση , αν ενοχλήθηκε ζητώ συγγνώμην

Ανώνυμος είπε...

Να παρακολουθείτε τα σχόλιά σας. Έχω την εντύπωση πως άθελά σας ή όχι, αυτό δεν μπόρεσα να το καταλάβω, μόνο ενοχλήσεις μπορούν να προκαλέσουν! Ζητώ συγγνώμην επίσης, σε περίπτωση που πέφτω έξω..αλλά μπα.

Μαρία Π. είπε...

Ελένη, δεν είπα την Κατάνυξη σκανδαλοθηρικό ιστολόγιο. Ξαναδές τι έγραψα. Είναι ξεκάθαρο ότι μίλησα για το ιστολόγιο "Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός", και για την γενική κακή πνευματική κατάσταση, που φαίνεται είτε από κάποια σχόλια, είτε από την έλλειψη αντίδρασης σε αυτά.
Λες:"Δεν είμαστε κανίβαλοι και δεν νομίζω ότι κανείς χαίρεται με τις πτώσεις κληρικών , πατριαρχών , θεολόγων Αν είναι δυνατόν να γίνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα στο συγκεκριμένο ιστολόγιο ".
Όταν όμως διασύρεται ένας γέροντας της Ορθοδοξίας, ή όταν αναθεματίζεται ένας νεκρός (παραδοσιακός) μητροπολίτης, και εμείς όλοι κοιτάζουμε "απ΄τις κερκίδες του Κολοσσαίου", χωρίς να αντιδρούμε, αυτό είναι ένα είδος κανιβαλισμού, είναι μια πώρωση της καρδιάς, που έχει χάσει τα αντανακλαστικά της απέναντι στην κακοήθεια.
Και η Κατάνυξη ΚΑΚΩΣ δημοσίευσε το συγκεκριμένο κείμενο του Πηλαβάκη [του άσχετου (εκτός των άλλων), που επειδή βρήκε μια φράση του Γέροντα με τη λέξη "καθαρή ενέργεια", νόμισε ότι θα καταρρίψει το θεολογικό του έργο].
Ας δει η Κατάνυξη τι έχει γράψει για τον Γ.Σωφρόνιο ο μ. Ναυπάκτου. Και ας συγκρίνει τη θεολογική γνώση αυτών των δύο, του μ.Ιερόθεου, και του Μ.Πηλαβάκη.
Ας δει το συγκεκριμένο κείμενο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Σχετικά με τα υπόλοιπα δεν θα πω ΤΙΠΟΤΑ. Σε παρακάλεσα να μην γίνει ξανά αυτή η συζήτηση. Δεν είμαι ούτε εισαγγελέας ούτε δικηγόρος.Κάντε μεταξύ σας συζήτηση αν θέλετε.
Από που κι ως που θα μπλέκομαι εγώ συνέχεια σε διαμάχες χωρίς να φταίω;
Σε τελική ανάλυση καθένας ξέρει τι πιστεύει, τι λέει, πως και γιατί το λέει, και τι εννοεί, αν θέλετε λοιπόν να μιλήσετε, (καθένας για τον εαυτό του), ας το κάνετε.
Δεν είναι λογικό να απαιτείς από έναν άνθρωπο να σου δίνει εξηγήσεις για άλλον άνθρωπο.
Λοιπόν επειδή κουραστήκαμε με όλα αυτά, εγώ κάπου εδώ σας χαιρετώ..
Συγγνώμη απ΄όλους αν πρόσβαλα ή είπα κάτι που δεν έπρεπε.
Να ευχαριστήσω και την φίλη "ORTHODOXIA ORTHO". Καληνύχτα σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Δυστηχως καποιοι δεν δυνανται ἠ δεν θελουν ή δεν μπορουν να προσεγγισουν τα κειμενα που κυκλοφορουν σαν μεταφρασεις των εργων του π. Σοφρωνιου Σαχαρωφ.

Ειτε με ευθυνη του μεταφραστου ειτε με ευθυνη αυτου του ιδιου του π. Σοφρωνιου Σαχαραρωφ, απο τα κειμενα αυτα ομολογειται ειδωλολατρεια.

Η αρνησι της θεοτητος αυτης της ιδιας της θειας ουσιας, αποληγει σε ομολογια ειδωλου του οντως οντος Θεου.

Οταν λοιπον εχουμε τετοιες αναφωρες απο των κειμενων της σχεδον ανδρογυνου μονης του Εσσεξ,

“Την Ουσίαν ή Φύσιν δεν εκλαμβάνομεν ως αντικειμενικόν παράγοντα εν τη Θεότητι.” Οψομεθα Τον Θεον Καθως Εστι, Εκδ. Ιερα Μονη Τιμιου Προδρομου Εσσεξ Αγγλιασ 1992. σελ 316

τοτε τι εχει να πει ο Ορθοδξος που γνωριζει απο της θεολογουσης καρδιας του αγιου Γρηγοριου του θεολογου, οτι

«Θεὸς μέν ἐστιν οὐσία, πρῶτον καλόν» ΕΠΕ ,αγιου Γρηγοριου του θεολογου, απαντα τα εργα, (9) Επη Ηθικα, σελ 430

και απο τον θεοσοφο αγιο Ιωαννη τον Δαμασκηνο,

“Θεός ἐστιν ἀΐδιος οὐσία καὶ ἀπαράλλακτος, δημιουργικὴ τῶν ὄντων, εὐσεβεῖ συνειδήσει προσκυνουμένη.” PG 94,856B


Πως ειναι δυνατο να συγχωρει εντος της χωρας της Ορθοδοξου θεολογιας, η Σοφρωνειος(??????) αρλουμπα

“Την Ουσίαν ή Φύσιν δεν εκλαμβάνομεν ως αντικειμενικόν παράγοντα εν τη Θεότητι.” Οψομεθα Τον Θεον Καθως Εστι, Εκδ. Ιερα Μονη Τιμιου Προδρομου Εσσεξ Αγγλιασ 1992. σελ 316

Εαν δεν ειχε πλανηθει ο γ. Σοφρωνιος Σαχαρωφ, τοτε η ενοχη κειται επι του μεταφραστου.