Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Γραφές και Σχήματα


Γραφές και Σχήματα



Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση χειρογράφων από την ιστορική Μονή Προυσού δίνει το ερέθισμα για ένα φθινοπωρινό ταξίδι στην ορεινή Ευρυτανία

Μετά από την καλοκαιρινή της παρουσία στις θρησκευτικές αναζητήσεις ντόπιων και επισκεπτών, στα βουνά της Ευρυτανίας, η Έκθεση χειρογράφων από την Ιερά Μονή Προυσού «Γραφές και Σχήματα» την οποία επιμελείται η ιστορικός Λεωνή Θανασούλα, παρατείνει την παρουσία της. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα της ξενάγησης στα πλούτη αυτής της έκθεσης για δυο ακόμη σαββατοκύριακα του φθινοπώρου στις 28/10 και 18/11.

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης με υπεύθυνο τον φιλόλογο – παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα έδωσε στην δημοσιότητα με μία ξεχωριστή έκθεση, αρχεία σε 15 φωτογραφικούς πίνακες με επιλεγμένες σελίδες από τα χειρόγραφα της Μονής Προυσού που χρονολογούνται από τον 15ο έως των 19ο αιώνα.

Σε συνεργασία με το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» με υπεύθυνη την ιστορικό Λεωνή Θανασούλα -η οποία επιμελείται και την φιλολογική επεξήγηση των αρχείων- δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικασία δημιουργίας των εικαστικών διακοσμητικών στοιχείων τα οποία συνοδεύουν τα χειρόγραφα καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας τους.

Μια έκθεση απορρέουσα σημαντικής συνεργασίας δύο φορέων με γνώμονα την ανάδειξη του πνευματικού πλούτου της Ιεράς Μονής Προυσού και την διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου στο ευρύ κοινό με σύγχρονο πνεύμα.

Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη
Προυσός Καρπενησίου - Ευρυτανία
Ξεναγήσεις: 28/29 Οκτωβρίου – 18/19 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: