Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Ὑποχρεούμεθα νὰ γνωρίζουμε τρόπους προστασίας μας ἐν ὥρᾳ σεισμοῦ


Εἶναι χρόνια τώρα (Ὀκτώβριος τοῦ 2011) ποὺ καταπιασθήκαμε μὲ μίαν ἄλλην ὀπτικὴ προστασίας μας ἀπὸ σεισμό, κατὰ τὴν διάρκειά του. Μίαν ἄλλην στὴν πραγματικότητα μέθοδο, ποὺ οὐδέποτε μᾶς ἐδίδαξαν καὶ οὐδέποτε καταπιασθήκαμε μὲ τὸ νὰ τὴν πρηλοφορηθοῦμε.
Ἡ μέθοδος αὐτὴ ἀποκαλεῖται: «τὰ τρίγωνα τῆς ζωῆς» καὶ εἰκόνες της, ποὺ ἀποδεικνύουν τὴν σωτήριό τους ἐπίδρασιν, μποροῦμε νὰ δοῦμε παρακάτω.
Πρὶν σᾶς ἀφίσω μὲ τὰ ὅσα ἐν καιρῷ ἔχουμε δημοσιεύσῃ γιὰ τὸ ἐν λόγῳ θέμα, θὰ σᾶς παρακαλοῦσα νὰ μελετήσετε προσεκτικὰ τὶς εἰκόνες καὶ νὰ τὶς διαδόσετε, διότι μόνον ἡ πρόληψις σώζει. Δὲν μᾶς χρειάζεται μία ἀκόμη καταστροφή, ποὺ ἐπὶ πλέον θὰ μετρᾶ (πόσους ἀλήθεια;;;) νεκρούς, λόγῳ λανθασμένης πληροφορήσεως.

Σημείωσις
Μὲ ἀφορμὴ τὸν σεισμὸ στὴν Κῶ, τὸν πρὸ ἡμερῶν σεισμὸ στὴν Νότιο Κρήτη, ἀλλὰ καὶ πολλοὺς ἄλλους, ποὺ ἐνδέχεται νὰ βιώσουμε (ἀνεξαρτήτως τοῦ ἐὰν θὰ εἶναι ἀποτέλεσμα φυσικῶν ἀνακατατάξεων τοῦ φλοιοῦ τῆς Γῆς ἢ ἀποτέλεσμα …«ἄλλων παραγόντων»), ἐμεῖς ὀφείλουμε νὰ ἐνημερωθοῦμε σωστά.
Παιδιά, ἡλικιωμένοι καὶ ἀσθενεῖς πρέπει πρῶτα ἀπὸ ὅλους κι ἀπὸ ὅλα νὰ ἔχουν καταφύγιον ἀσφαλές.
Ἐάν, γιὰ κάποιους λόγους, κάποιοι ἔχουν μεριμνήσῃ σχετικῶς, προμηθευόμενοι σχετικὰ μέσα ἀσφαλείας, τότε ἂς ἀγνοήσουν τὰ παρακάτω, γιὰ τοὺς ἑαυτούς τους, ἀλλὰ ἂς τὰ διαδόσουν ὅπου νομίζουν πὼς πρέπει.
Ἐπαναλαμβάνω.
Ἔχουμε νὰ μετρήσουμε πολλὲς ἀκόμη καταστροφές. Ἂς μὴν μετρήσουμε ἐπὶ πλέον θύματα, λόγῳ ἀγνοίας καὶ μόνον.
Σᾶς εὐχαριστῶ!
 Τὸ τρίγωνον τῆς ζωῆς!

Προσοχὴ μεγάλη παρακαλῶ! 

Ἡ παρακάτω δημοσίευσις σώζει ζωές! 

Διαδόσατέ την! 

Μεγάλωσα μὲ τὴν πεποίθησι πὼς ὅταν συμβαίνῃ κάποιος σεισμός, ἐγὼ θὰ πρέπῃ νὰ χωθῶ κάτω ἀπὸ ἕνα τραπέζι ἢ κάτω ἀπὸ μίαν κάσα πόρτας. 
Μεγάλωσα δῆλα δὴ μὲ μίαν λανθασμένη ἀντίληψιν.
Ὅταν πρὸ μερικῶν ἐτῶν ἔλαβα τὴν πληροφορία τῶν τριγώνων ποὺ σώζουν, κυριολεκτικῶς ἔπεσα ἀπὸ τὰ σύννεφα!
Συνειδητοποίησα πὼς ἀπὸ τύχη (ἢ σύμπτωσιν) εἶχα γλυτώσῃ ἔως σήμερα κάποιο σοβαρὸ ἀτύχημα. 
Διότι ἀπὸ σεισμοὺς στὴν Ἑλλάδα ἔχουμε χορτάσῃ.
Ἐὰν συνυπολογίσουμε φυσικὰ καὶ τὸ ζήτημα τῆς ἐκ τοῦ προχείρου κατασκευῆς πολλῶν κτιρίων, τότε τὸ συμπέρασμα (καὶ φυσικὰ ἡ ἀποκάλυψις) εἶναι συγκλονιστικό! 

Οἱ πιθανότητες γιὰ τὴν ἐπιβίωσίν μας ἀλλάζουν δραματικὰ πρὸς τὸ …χειρότερον! 
Ἂς θυμηθοῦμε τοὺς σεισμοὺς τοῦ 1999. Τοὺς νεκρούς. Τὸν τρόμο ποὺ βιώσαμε ὅλοι τότε. 
Δὲν θέλω νὰ πανικοβάλω κάποιους. 
Εἴπαμε, ἡ Ἑλλὰς εἶναι «δομημένη» σὲ μίαν ἀπὸ τὶς πλέον σεισμογενεῖς περιοχὲς τοῦ πλανήτου. 
Λαμβάνουμε λοιπὸν ὑπ’ ὄψιν μας τὴν παρακάτω πληροφορία κι ἂς εἶναι ἀχρείαστη.
Ἔτσι κι ἀλλοιῶς ζοῦμε μαζὺ μὲ τὸν Ἐγκέλαδο. 
Ὀφείλουμε καὶ νὰ τὸν σεβόμεθα ἀλλὰ καὶ νὰ προστατευόμεθα!

πηγή

     Χωρίς ομιλία ή διάβασμα, απλά κυττώντας αυτές τις φωτογραφίες, μπορείτε      
    να μάθετε περισσότερα από το να ακούσετε χίλιες λέξεις γύρω από το πώς 
να προστατέψετε τον εαυτό σας. Πραγματική Επίδειξη του «Τριγώνου της Ζωής»Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε!

 

     Αν είστε μέσα σε αυτοκίνητο, βγείτε έξω          
και καθίστεή ξαπλώστε δίπλα του. 
Αν κάτι πέσει πάνω στο αυτοκίνητο, αυτό αφήνει έναν 
άδειο χώρο πλευρικά.

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο ‘ Triangle of Life’, επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee , 13/4/04

Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης ( American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ ‘τρίγωνο της ζωής’.
Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα ‘τρίγωνα’ που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.
ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ
1. Σχεδόν όλοι που απλά ‘βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι’ όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.
2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.
3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.
4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.
6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε! 
7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.
8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.
9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.
10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί. Διαδώστε αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές… (ῥαπόρτο καὶ γενικὴ ἐνημέρωσις )3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αμφιλεγόμενη και έχει δεχθεί κριτική. Καλοπροαίρετα, πάντοτε, θέλω να ενημερώσω πως συνήθως οι άνθρωποι τραυματίζονται στο εσωτερικό κτιρίων όχι τόσο από τα ίδια τα κτίρια αλλά από ογκώδη αντικείμενα. Αν κάποιος κάθεται δίπλα από ένα κρεβάτι ή θρανίο και δεν είναι "τυχερός"... τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνουμε! Παράδειγμα ο σεισμός του '99 στην Αθήνα. Κατέρρευσαν κακοτεχνίες και παλιές κατασκευές, ελάχιστα μπροστά στον όγκο κτιρίων της πρωτεύουσας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 7:44 την ώρα εκείνη υποθέτω ότι δεν υπάρχει σωτήρια λύση 100%.
Αν ένας τύπος που εργάζεται ως διασώστης σε τέτοια ομάδα, που ναι τον πιστέυω, ίσως είναι η καλύτερη ομάδα διασωσης του κόσμου,τότε τι να λέμε.
Αν είναι η ώρα σου μπορεί να περπατάς και να σου σκάσει γλάστρα στην κεφαλή πχ, έχει γίνει κι όχι μια.
Αν είναι να σωθείς μπορεί να πέσει όλο το κτήριο και συ να είσαι στην ντουλάπα πχ την σιδερένια ψάχνοντας το καθαρό σου φανελάκι ή το κατσαβίδι που χρειάζεσαι και να μείνεις μόνος όρθιος.
Ωστόσο καλό είναι να ξέρουμε στατιστικά τι γίνεται, απλά πράγματα θέλουμε γιατί την ώρα την απρόσμενη δεν υπάρχει χρόνος πολύς.
Αυτά πρέπει να τα διδάσκουν συνέχεια στα σχολεία, κι όχι να τρώγονται για την...σεξουαλικότητα και παπαριές.
Αλλά τι να περιμένεις από τους κυβερνώντες, όχι μόνο αυτούς γενικά λέω.
Η Παναγιά μαζί μας γιατί αλλιώς δεν σωνόμαστε με τίποτα!
Αμήν

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντικό αυτό που λέει νά καθόμαστε κάτω σέ θέση εμβρύου δηλαδή κουλουριασμένοι Είναι μία στάση που δέν κουράζει γιά πολλές ώρες και πιάνει τον λιγότερο δυνατό όγκο καί κυρίως ύψος