Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ο Μουλάρης που έχασε τα πόδια του. Ο Αγαθοκλής Χατζηχριστοδούλου (Πολυστυπιώτης).

Ο Κύπριος μουλάρης που ακρωτηριάστηκε στον Μακεδονικό αγώνα και έγινε τσαγκάρης. Επέστρεψε από το μέτωπο και έγραφε ποιήματα που πουλούσε για να ενισχύσει τον απελευθερωτικό αγώνα.


    • Μία δυναμική αλλά και τραγική μορφή. Ένας γενναίος μαχητής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου του 1914-18. Μία προσφορά του Πολυστύπου στην προάσπιση της Παγκόσμιας Ελευθερίας. Ο Αγαθοκλής Χατζηχριστοδούλου, γόνος μίας πολυμελούς αγροτικής οικογένειας γεννήθηκε στον Πολύστυπο της επαρχίας Λευκωσίας, ένα μικρό ορεινό χωριό της περιοχής Τροόδους στο κέντρο της Κύπρου το 1901. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του. Ήταν παιδί ζωηρό, έξυπνο, δραστήριο, φιλότιμο, εργατικό, αθλητικός τύπος και με προσωπικότητα. Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, εντάσσεται στο Βρετανικό Σώμα ημιονηγών,(Macedonian Mule Corps)ως ημιονηγός με αριθμό μητρώου 10020 μαζί με τους αδελφούς του, τον Γεώργιο και τον Πέτρο, όπου προωθούνται στο Μακεδονικό Μέτωπο, στη γραμμή Δοϊράνης. Είναι τολμηρός και γενναίος μαχητής. Ατυχώς προσβάλλεται από κρυοπαγήματα, και οι ιατροί αναγκάζονται να του αποκόψουν και τα δύο πόδια ενώ το ένα εξ' αυτών 
    •    
    • φυλάσσεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου (London Science Museum). Επιστρέφει στην Κύπρο, όπου δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί με τη νέα τραγική κατάσταση. Εδώ εργάζεται σαν τηλεφωνητής σε διάφορες Κρατικές Υπηρεσίες. Ταυτόχρονα εκδίδει ποιήματα με ποικιλία θεμάτων σαν ένας καταξιωμένος ποιητάρης από το 1920. Με τις πενιχρές του εισπράξεις και τη στήριξη των φίλων του επιδιώκει να εξασφαλίσει νέα τεχνητά πόδια για να μπορεί να κινείται κάπως υποφερτά. Τουλάχιστο δύο φορές, το Βρετανικό κράτος τον βοηθά να εξασφαλίσει τεχνητά πόδια για να μπορεί να περπατά έστω και με δυσκολία. 
    •  
    • Με ξένα πόδια περπατώ, τα φυσικά μου λείπουν περικαλώ τους φίλους μου να μην με εγκαταλείπουν. Εις τον στρατόν μου κόψασιν τα πόδια εμένα και περπατώ πάνω στην γην σήμερον με τα ξένα. Αγαπητοί μου Έλληνες πάρτε και αναγνώστε κι αν είναι για την πληρωμήν ότι αγαπάτε δώστε. Εγώ αυτό δεν το καμα χρήματα να κερδίσω αλλ’ όσον χρήμα μαζευθή στο έθνος θα δωρίσω...moularis-kiprios 
    •  
    • Επιπρόσθετα Ασχολείται και με το επάγγελμα του υποδηματοποιού. Αρχές της δεκαετίας του 1940, θα συζευχθεί την Φαίδρα (Λούλλα) από του Μόρφου της Κύπρου. Καρπός του γάμου τους ήσαν δύο όμορφα κορίτσια, η Μάρω και η Τασούλα. Με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα μετά την επίθεση των Ιταλών εναντίον της Ελλάδος, προσπαθεί με διάφορους τρόπους όπως εράνους και έντυπα ποιήματα να βοηθήσει και να στηρίξει τους αγωνιστές της Ελευθερίας στην Ελλάδα. Ήταν άνθρωπος φιλόπατρις, ανθρωπιστής, έντιμος, αξιοπρεπής, ειλικρινής, θεατρόφιλος, θεοσεβής και ενάρετος. Έδωσε το παρόν του στον 'Μεγάλο Πόλεμο' και παρά τα ανεπανόρθωτα τραύματά του, βρήκε το θάρρος και το κουράγιο να συνεχίσει την στήριξη του δια της πέννας poiima-1940-kiprosΠέθανε στην Κύπρο το 1964. 
    • πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεέ μου,Θεέ μου.

Ανώνυμος είπε...

Κυπρος αγαπημένη μας.