Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ο δενδρόβιος όσιος Παύλος της Όμπνορα με τα ζώα του


 
Ο όσιος Παύλος της Όμπνορα είναι μια πολύ ξεχωριστή μορφή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

υπήρξε μαθητής του μεγάλου αγίου Σεργίου του Ράντονεζ με την ευχή του οποίου αποσύρθηκε στα δάση του ρωσικού βορρά και έζησε για μεγάλο διαστημα μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου.

Από τον γέροντα του «κληρονόμησε» και την αγάπη προς την πάσχουσα πλάση του Θεού.

(είναι γνωστή η φιλία του οσίου Σεργίου με μια τεράστια αρκούδα)

έτσι αφού ,με μεγάλους ασκητικούς αγώνες και κυρίως με την αγάπη και την ταπείνωση, απέκτησε την εσωτερική ειρήνη ,έγινε πόλος έλξης για όλα τα ζώα του δάσους.

«Ειρήνευσον εν σεαυτώ και ειρηνεύσει σοι ο ουρανός και η γη.» έλεγε ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος. και αυτό επαληθεύθηκε στη ζωή του ευλογημένου Παύλου.

Αναφέρονται μαρτυρίες προσκυνητών που τον είχαν δει περικυκλωμένο από πλήθος άγρια ζώα και πουλιά,τα οποία κάθονταν γύρω του σαν ήμερα κατοικίδια δίχως άγριες προθέσεις ,ούτε προς τον ασκητή του Χριστού ,ούτε μεταξύ τους.

Στις σπάνιες εικόνες του απεικονίζεται αυτή ακριβώς η προπτωτική,παραδείσια εικόνα.

Δίπλα στους λύκους και τις αλεπούδες κάθονται οι λαγοί και άλλα χορτοφάγα ζώα που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσαν τα θηράματα τους.

Ο άγιος έζησε 112 χρόνια και εκοιμηθη εν ειρήνη το 1429 ,αφηνοντας εντολη στους υποτακτικούς του να φυλάσσουν την μεταξύ τους αγάπη και να ακολουθούν με ακρίβεια τον μοναχικό κανόνα που τους άφησε.
Εορταζει τη10η Ιανουαριου

Δεν υπάρχουν σχόλια: