Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Καταστροφή της Σμύρνης,συγκλονιστικές εικόνες που έμειναν 60 χρόνια σε συρτάρι!

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα του κινηματογραφιστή. Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο της Τουρκίας.
Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής της ΧΕΝ (Χριστιανική Ενωση Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς γνωστή ως YMCA), στο παράρτημα του Ικονίου.
Αν και η ΧΑΝΘ δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής.

Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.Οι απίστευτες εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Ο συνωστισμός της Σμύρνης"(!).. Μου έλεγε μια θεία μου αφηγήσεις από τη γιαγιά της που ήταν κοριτσάκι 15 ετών στην καταστροφή της Σμύρνης.. απίστευτα πράγματα.. Τα άλειψαν οι μεγαλύτεροι με ακαθαρσίες από σταύλους αλόγων για να βρωμάνε να μην τα βιάσουν οι Τούρκοι.
Άρπαξαν τα κορίτσια και όταν τα είδαν έτσι (τους είπαν κιόλας ότι είναι άρρωστα) άρχισαν να τα χτυπάνε με καμουτσίκια..(ευτυχώς γλύτωσαν το βιασμό).. Είχαν σημάδια στην πλάτη τους μέχρι που πέθαναν (σε μεγάλη ηλικία)..