Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

o παιδόφιλος Μουχαμέτης και ο μάρτυρας Μέγας Δούξ


Kείμενο για τον μέγα δούκα της Πόλης τις μέρες της Άλωσης, Λουκά Νοταρά.Επέζησε από την σφαγή και είχε τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.΄Μερικές μέρες μετά την Άλωση και πάνω στο γλέντι ο πορθητής Μωάμεθ ζήτησε να του φέρουν τον μικρό γιό του Νοταρά για να ασελγήσει πάνω του κατά τα οθωμανικά έθη.
Ο Νοταράς αρνήθηκε και τότε ο Μωάμεθ τον αποκεφάλισε, αφού πρώτα είχε θανατώσει με τον ίδιο τρόπο τους δύο γιούς του μπροστά στα μάτια του, όπως  είχε ζητήσει ο ίδιος ο Νοταράς για να μη δειλιάσουν και αλλαξοπιστήσουν .
ottoman_tortures.jpg
«Σύννους και βλοσυρός καθόταν ο Λουκάς Νοταράς στο τρίκλινον του οίκου του, βυθισμένο κι αυτό σ' ένα ζοφερό ημίφως.

Εσπερινός κι έδυε η τρίτη ημέρα της σφαγής, αμέ να 'ρθεί η νύχτα να σταματήσει, κατά τα ειωθότα, το κακό κι όποια ψυχή γλύτωσε, εγλύτωσε...

Σκοτεινός στην όψη ο κυρ Λουκάς Νοταράς, κρύωνε μέσα στη μεταξωτή του ρόμπα· παρ' ότι Ιούνιος πλέον, το μαγκάλι στα πόδια του τραπεζιού δίπλα του αναμμένο από νωρίς. Ομως ούτε την κρύα καρδιά του άρχοντα Νοταρά μπορούσε να ζεστάνει ούτε με τη θαλπωρή του να αποδιώξει το γκρίζο ψύχος που σκέπαζε το ευρύχωρο δωμάτιο, λες κι εκεί μαζεύονταν βρίσκοντας καταφύγιο τα φαντάσματα όσων ακόμα οι Τούρκοι έσφαζαν στους δρόμους της αιμάσουσας Βασιλεύουσας.

Οι οιμωγές των τελευταίων -άμποτες να 'ταν οι τελευταίοι νεκροί- μπερδεύονταν με τις σκέψεις του κυρ Λουκά Νοταρά και τις έκαναν ακόμα πιο θολές. Ετσι κι αλλοιώς σε βαθειά σύγχιση διατελούσε ο Συγκλητικός, σκόρπιες οι σκέψεις του, μία τον πήγαιναν εδώ μία τον έφερναν απ' αλλού, δεν μπορούσε να τις συγκεντρώσει σε μια σειρά ορθή, κάπου ο νους του να οδηγηθεί και τα αισθήματά του να βρουν σχήμα και τάξη.

Τι άλλο δηλαδή να είχε κάμει;

Δεν μπορούσε να σταθεί άλλο η Πόλις.

Θυμήθηκε τις τελευταίες ορμήνειες του Γεμιστού στον Παλαιολόγο: "διδάσκεται η ανδρεία· και η αρετή διδάσκεται". Κουβέντες.

Δεν μπορούσαν άλλο οι Γραικοί· έπρεπε να μετρήσουν τα πράγματα, αν δουν τι θα μπορούσε να σωθεί. Πώς θα συνεχίσει το Γένος, να μη χαθεί. Αυτό έκανε και ο κυρ Λουκάς Νοταράς. Τα μέτρησε

τα πράγματα. Ας δούμε το εφικτό. Δεν υπήρχε μόνον η μαύρη πλευρά των πραγμάτων. Δεν ήταν απολύτως ξένος ο Αμιράς, ρωμιάς μάνας παιδί ήταν. Αλλωστε στα πόδια του τον μεγάλωσε ο κυρ Νοταράς τον τωρινόν Πορθητή. Πρώτος στα ελληνικά ο μικρός πρίγκηπας, πρώτος στ' άρματα, δεύτερη πατρίδα του η Πόλη, όπως όλων εξάλλου των Οσμανλήδων πριγκήπων που έρχονταν από γενιές τώρα στην Κωνσταντίνου Πόλη να λάβουν μόρφωση.

Μόνον που ο Μωάμεθ διέφερε! Αητός στα φερσίματα, γεράκι το μάτι του, λιοντάρι στα αθλήματα, θεριό σε όλα του. Αχόρταγος. Εβλεπε την Πόλη γύρω του και την έπαιρνε.

Να 'ταν Χριστιανός, αναστέναζε ο Νοταράς, να 'ταν Χριστιανός ένα τέτοιο πριγκηπόπουλο και η άπαρτη Πόλη θα ζούσε άλλα χίλια χρόνια.

Φρούδες ελπίδες. Φενάκες. Οι καλύτεροι των Χριστιανών πριγκήπων ήδη υπηρετούσαν υπό τους Οσμανλήδες απ' τον καιρό των πατεράδων τους. Ηταν γραφτό να γίνει ό,τι έγινε.

***

Ανάσαινε βαρειά και βαρειανάσαινε ο Νοταράς, φύσαγε ξεφύσαγε και συγχιζότανε. Χίλιες φορές τα είχαν κουβεντιάσει όλα αυτά με τον Σχολάριο κι άλλους άρχοντες -δεν γυρνούσε το ποτάμι πίσω.

Εις μάτην ο Παλαιολόγος! Κι όλες του οι προσπάθειες με τους Φράγκους - νταραβέρια με φίδια. Οι Φράγκοι! αυτοί οι δαίμονες που έκαναν την Πόλη χοιροστάσιο! σαν την πίστη τους! Αυτά τα αντίχριστα σερπετά που να τους κάψει ο Θεός όταν κοπάσει η οργή του με τις δικές μας αμαρτίες.

Απ' το ένα στ' άλλο πέταγε ο νους του Λουκά Νοταρά. Οχι δεν ήθελε η Πόλη να τουρκέψει. Μα αν γινόταν το κακό, έπρεπε να βρεθεί μια άκρη, κάποιοι να φέρουν τον Σουλτάνο από δρόμο. Εκτός απ' την πίστη σ' όλα τα άλλα Ρωμαίος ήταν, στην ελληνική λαλιά κυβερνάνε και οι Οσμανλήδες· Χριστιανούς κυβερνάνε. Σουλτάνος για τους Τούρκους, βασιλιάς για τους Ρωμαίους, κάπως θα διευθετηθεί το πράγμα, δεν θα χαθούμε, δεν πρέπει να χαθούμε, δεν το θέλει κι ο Θεός. Υπάρχει ελπίδα.

Στέναζε ο κυρ Λουκάς Νοταράς. Δάκρυσε. Κόκκινα τώρα απ' το αίμα τα κόκκινα αρβυλίδια του Παλαιολόγου, τον στοίχειωναν. Βρήκαν το σώμα του νωρίς-νωρίς οι Τούρκοι· και το έδειχναν στην Πόλη, να αποσώσουν τις ελπίδες των Ρωμαίων. Πέφτει και η νύχτα να τελειώσει η σφαγή, να πάρει την Πόλη στα χέρια του ο Σουλτάν Μεχμέτ, να μπει τάξη, να ξαναρχίσουμε...

***

Λίγες μέρες μετά, άδειο από σκέψεις το κεφάλι του κυρ Νοταρά, ότι κομμένο και πεταμένο στους δρόμους.

Δεν ήταν τιμή για τον Συγκλητικό Νοταρά οι κόρες του και τ' αγόρια να κορέσουν το κρεβάτι του Σουλτάνου;  

-Καλά! Χαλάστε τον.

Καμμιά πρεμούρα για φερσίματα βασιλιά δεν είχε ο Σουλτάνος. Σιγά τους καίσαρες και τα λοιπά αποκαΐδια της ιστορίας. Ξεμωράματα. Από κάτι τέτοια κατάντησαν έτσι οι ρωμιοί. Ψωροφαντασμένοι και ψηλομύτηδες, καλά κάνανε κάποτε οι βασιλιάδες τους και τους κόβανε τη μύτη...

Τώρα, καλό είναι να τους κόβουμε τη γλώσσα -ροδάνι πάει.

Και το κεφάλι -άδειο είναι...».

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολα καλά, σιγά όμως και να μήν ήταν η Οθωμανική κατάκτηση μία ακόμα δυναστεία..... ή να μπορούσε να έχει και αυτή την οπτική Δέν φαίνεται ποιός είναι ο συγγραφέας του λογοτεχνικού ιστορικού άρθρου ---φαίνεται για απόσπασμα από ιστορικό μυθιστόρημα ---αλλά ολίγον φαλτσάρει , ολίγον σάν κάτι να θέλει να πεί,ολίγον να ερωτοτροπεί μέ μία τέτοια εκδοχή Δέν αμφισβητούμε τις ρεαλιστικές πραγματικότητες ,αλλά ποιός άραγε μπορεί να δώσει την εξ ίσου πραγματική τους διάσταση μέσα στο βιωματικό πλαίσιο της εποχής, τά πάθη και την αποστροφή που ένοιωθε ο ένας για τον άλλον ; Χορτάσαμε από ΄΄ειρηνικές συνυπάρξεις ΄΄ Πόσο χριστιανή και ρωμιά ήταν αυτή η μάνα που γέννησε ένα τέτοιο τέρας , που παντρεύτηκε έναν μωαμεθανό για να το γεννήσει ; Ιστορία δέν είναι μόνο τά αναντίρρητα ιστορικά γεγονότα ,αλλά και η κατανόησή τους και εδώ το πράγμα πολύ μπάζει όσον αφορά την παραχάραξη της ιστορίας Ενα είναι το σίγουρο ,οτι ο Μέγας Δουκας Λουκάς Νοταράς είχε ένα συγκλονιστικό μαρτύριο εφάμιλλο των αγίων Σέ πιάνει ρίγος Υπεροχη είναι η εξιστόρησή του και των περί αυτού γεγονότων από τον εθνικό μας ιστορικό Κων/νο Παπαρρηγόπουλο Του Λουκά Νοταρά ήταν η ρήση ΄΄ καλύτερα τουρκικο φέσι από την παπική τιάρα ΄΄ που έγινε σύνθημα στά χείλη των ανθενωτικών και νά! η κατανόηση των ιστορικών γεγονότων που λέγαμε και η παραχάραξη της ιστορίας Είναι δυνατόν ο Λουκάς Νοταράς που μαρτύρησε μέ έναν τέτοιο τρόπο να ήταν προδότης , να απέρριπτε την ένωση μέ τους παπικούς επειδή είχε έλθει σέ προδοτική συνεννόηση με τους Οθωμανούς ; Καί οτι τάχα μου οι ανθενωτικοί ήταν αυτοί που παρέδωσαν την Πόλη στους Οθωμανούς ! Άρες μάρες ! Πόσο πολύ να βιάσει κανείς τά γεγονότα για να βγάλει ένα τέτοιο συμπέρασμα !

Μαρία Π. είπε...

Σε αυτό το καλογυρισμένο ντοκυμαντέρ [αρχ. Τύχων (πνευματικός του Πούτιν)]

Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ-ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=TOJl91nHGAM

λέει [από το 54.18 μέχρι το 55.26 λεπτό], [αφού έχει μιλήσει προηγουμένως για τους φιλοδυτικούς]:
"Στο φιλοδυτικό κόμμα στην Κων/πολη προστέθηκε και ένα φιλοτουρκικό, (είναι λυπηρό αλλά μόνο βυζαντινό φιλο-αυτοκρατορικό κόμμα δεν υπήρχε), του οποίου ηγήθηκε ο μέγας Δούκας Λ.Νοταράς. Δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο το τούρκικο σαρίκι παρά η παπική τιάρα.Λίγο αργότερα είχε την τύχη να νιώσει τι θα πει στην πράξη το "βασιλεύον τουρκικό φακίολον". Όταν ο Μωάμεθ Β΄ κατέλαβε την Πόλη, αποφάσισε να τον κάνει Έπαρχο, και μαθαίνοντας ότι είχε ένα δεκατετράχρονο αγόρι εξαιρετικού κάλλους, το ζήτησε για το χαρέμι του που είχε αγόρια.Ο Νοταράς έκπληκτος αρνήθηκε και τότε αποκεφαλίστηκε και αυτός και ο γιός του."

Το παραθέτω [χωρίς να σημαίνει ότι το υιοθετώ], για να δούμε πως βλέπουν τον Λ.Νοταρά. Σαν "φίλο των Τούρκων" πριν την Άλωση, και ότι δεν υποστήριζε τον Αυτοκράτορα.
Σε άλλο σημείο λέει ότι οι άρχοντες της Κων/πολης είχαν μεγάλο πλούτο κρυμμένο, και παρά τις απελπισμένες εκκλήσεις του Κων/νου, δεν βοήθησαν καθόλου την άμυνα της Πόλης και τον αποδυναμωμένο κρατικό μηχανισμό, αλλά κατέκλεψαν και ότι είχε απομείνει στο θησαυροφυλάκιο. Και όταν μπήκε ο Μωάμεθ και τους ρώτησε (έκπληκτος από τον μεγάλο πλούτο) γιατί το έκαναν αυτό του είπαν με κολακεία:"Φυλάξαμε τα πλούτη για την Μεγαλειότητά σου". Τότε ο Μωάμεθ διέταξε αμέσως να υποβληθούν όλοι στην πιο σκληρή εκτέλεση . Όσοι διέφυγαν στη Δύση ελπίζοντας να διαφυλάξουν εκεί τα πλούτη τους χρεοκόπησαν από τους δυτικούς φίλους τους και κατέληξαν πάμφτωχοι[από το 20.00 μέχρι το 21.00].

Ανώνυμος είπε...

Μαρία τώρα είδα το σχόλιό σου , τά λέμε άλλη ώρα.... Γι αυτό μιλάμε για κατανόηση της ιστορίας Αυτά φαίνονται ακατανόητα , θέλει πολύ συζήτηση ακόμα και για το όραμα της τρίτης Ρώμης εκ μέρους της Ρωσίας που δέν θέλουν να βλέπουν παρά μόνο προστυχιά στο βυζαντινό δράμα Καί ο Γεώργιος Σχολάριος ήταν ανθενωτικός , μήπως ήταν και φιλότουρκος ; Καί ο ιστορικός Φραντζής και ο άγιος Μάρκος Ευγενικός Δέν έχω διαβάσει όλες τις ιστορικές πηγές , τις διάβασαν όμως ο εκλεκτότερος των βυζαντινολόγων ο Στήβεν Ράνσιλμαν και ο δικός μας Κων/νος Παπαρρηγόπουλος και καταλήγουν σέ έναν ύμνο για την πτώση της πόλης Η πτώση της πόλης άρχισε από το 1071 μέ την προδοσία της μάχης του Ματζικέρτ από τό κάθαρμα της ιστορίας τον Μιχαήλ Ψελλό εις βάρος του Ρωμανού του Δ του Διογένη Ειναι πολύ καλό καί σου συνιστώ το ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Κώστα Κυριαζη από την ΕΣΤΙΑ (Νομίζω οτι έχει σταματήσει να εκδίδει γι αυτο ενδιαφέρσου να το προμηθευτείς είναι και φθηνό νομίζω κάπου 20 ευρώ άν δέν έχει εξαντληθεί ) Ας μήν ξεχνάμε τον δόλιο ρόλο και το δηλητήριο του Βησσαρίωνα αυτής της περιόδου δηλαδή της Φερράρας Φλωρεντίας και της πτώσεως Οπωσδήποτε δέν είμαστε υπέρ καμμίας ωραιοποιήσεως ,αλλά και τά ιστορικά γεγονότα θέλουν αγάπη για να τά κατανοήσεις ,όταν μάλιστα είναι κανείς άγευστος από τά εκκλησιαστικά πράγματα ,για να μήν πώ οτι χρειάζεται και πνεύμα Θεού Πώς να εξηγήσει κανείς όλο αυτό το σκοτάδι της Οθωμανικής κατάκτησης άν δέν έχει κριτήρια πνευματικά Τά τραγικά γεγονότα δέν εξηγούνται παρά μόνο μέ πνευματικά κριτήρια Καί ποιός αλήθεια δέν αισθάνεται την μεγάλη αδικία για τό γένος , αυτή που ένοιωσε ο Ελύτης που λέει οτι έγινε αιτία για να γράψει το ΄΄άξιον εστί ΄΄ --το εξηγούμε άλλη ώρα -- , την αισθάνεται κανείς και πονά σέ κάθε σελίδα της ιστορίας Αν δέν έχεις πνευματικά κριτήρια το βλέπεις άδικο όλο αυτό το κακό για χάρη κάποιου ακατάληπτου δόγματος Καί όμως ο Λουκάς Νοταράς μαρτύρησε σάν άγιος ,αφού ενίσχυσε και τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο και τά απεκεφάλισαν μπροστά στά μάτια του , δέν φαίνεται να ήταν καί τόσο πρόστυχος Ο Βησσαρίων δέν δίστασε να διαβάλει και τον Γεώργιο Σχολάριο Νομίζω οτι τελικά είπαμε πολλά ,τά υπόλοιπα ......

Μαρία Π. είπε...

Σωστά είναι αυτά που λες [αν και δεν έχω διαβάσει πολλές λεπτομέρειες, ξέρω μόνο περιληπτικά τα γεγονότα]. Είναι ενδεικτικά πάντως της σύγχυσης των απόψεων, τα σχόλια κάτω απ΄το βίντεο. Αξίζει να τα διαβάσουμε.
Επίσης κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι ο αρχ. Τύχων θεωρεί ως αιτία παρακμής τον "εθνικισμό" των Βυζαντινών, όπως γράφει και αυτό το σχόλιο (κάτω απ΄το βίντεο):

[ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ Πριν από 1 χρόνο]
Θα πω την άποψη μου...
Το ντοκυμαντερ είναι καταρχην εκπληκτικά γυρισμενο...

Φυσικα οπως ειναι επομενο δειχνει καθαρα την ρωσικη άποψη περι της βυζαντινης αυτοκρατορίας...

Οσο κι αν προσπαθουν να μας πουν κατι διαφορετικο οι αγαπητοι μας Ρωσοι Ορθοδοξοι αδερφοί στο τελος σχεδον το παραδεχονται ότι η αυτοκρατορια ηταν ελληνικη...
Δεν εχει καμια σημασια η ονομασια των Ελληνων κατοικων της εποχης εκείνης...

Μπορει να αυτοονομαζονταν Ρωμαίοι ή Ρωμιοί αλλά μιλουσαν ελληνικά, έγραφαν ελληνικά, ειχαν αρχαιοελληνικα εθιμα, ειχαν κοινη θρησκεια την ελληνορθόδοξη (οπως την είχαν δημιουργήσει στην κυριολεξια οι Ελληνες Πατερες της Ορθοδοξιας μας). Συνεπως υπηρχε το ομογλωσσον, ομαιμον και το ομοθρησκον. Δηλαδη 3 βασικα στοιχεια που υποδεικνυουν το γενος μας...

Οι Ρωσοι στο ντοκυμαντερ βλεπουν πραγματικα το μεγαλειο του πολιτισμου των Ελληνων Βυζαντινων και παρουσιαζεται με δυνατα ιστορικα παραδειγματα η ανωτεροτητα των Βυζαντινων απεναντι στους Ευρωπαίους και στους Ασιατες γειτονες.

Φυσικα μεσα στο ντοκυμαντερ φαινεται η όχι αδικαιολογητη, απεχθεια των Ρωσων απένατνι στους παρακμιακους δυτικοευρωπαίους... αλλά και στους Τούρκους...

Αυτό που είναι απλά ευπειθης τους πόθος είναι ότι η Ρωσία είναι ο πνευματικός κληρονομος της Βυζαντινης αυτκρατοριας, οπως λεει ο ιερεας παρουσιαστης...
Αυτό κανεις στον κοσμο δεν μπορει να το κλεψει από εμας τους Ελληνες...

[.........]

Κανει σοβαρο λαθος το ντοκυμαντερ που αναφερει σαν αιτια παρακμης το οτι οι βυζαντινοι 200 περιπου χρονια προ της άλωσης άρχισαν να συνειδητοποιουν σιγα σιγα ότι το "Ελληνας" ως εθνικος ορος εκ λαθους είχε θεωρηθεί θρησκευτικος χαρακτηρισμός που εννούσε τον ειδωλολατρη...

Αν και ολοι οι υπολοιπες αιτιες παρακμης ειναι πανω κατω σωστες ιστορικως εν τουτοις το μονο που ειχε αναποδο αποτελεσμα και προσπαθουσε να κανει τους Ελληνες βυζαντινους να αντεξουν ηταν αυτη η αυτογνωσία της ελληνικης εθνικοτητας τους...
Η Ελληνικη καταγωγη και η Ορθοδοξη πιστη είναι αυτή που τελικα μας οδηγησε στην εθνικη παλιγενεσια του 1821...

Οι αγωνιστες του 1821 πολεμωντας για "του Χριστου την Πιστη την Αγία και της Πατριδος την Ελευθερια" καταφεραν να δημιουργησουν για πρωτη φορα μετα απο 400 χρόνια το πρωτο ελευθερο ελληνικο κρατος καθαρό απογονο πνευματικο και εθνικο της αυτοκρατορίας...

Ο Κολοκοτρωνης ελεγε στους ξενους ευρωπαίους ότι "εμείς εχουμε και σημαία με τον δικεφαλο και αυτοκρατορα" εννοώντας τον Κωνσταντινο Παλαιολογο...

Κλεινοντας θα πω μονο τουτο...
Οπως κι αν μας αποκαλεσει καποιος Ρωμαιους, Ρωμιους, Ρουμ, Γιουναν, Γρεκους.... ειμαστε εμεις το περηφανο εθνος των Ελληνων. Ενα εθνος με ιστορια χιλιαδων χρονων και με πολιτισμό ανωτερο από καθε άλλο λαό της υφηλιου...
Ποιος από εμας θα μπορουσε να πει οτι όταν ο ηρωας Αθανασιος Διακος σουβλιζονταν απο τους Τουρκομογγολους γαι να μην τουρκεψει και φωναζε "Εγω Γρεκος γεννηθηκα Γρεκος θε να πεθανω" ότι δεν ηταν ενας γνησιος Ελληνας...;

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι όλο αυτό το αίμα που χύθηκε ,όπως λέει και ο άγιος Παΐσιος Μας το χρωστάει ο Θεός μόνο και μόνο γι αυτό το αίμα και όχι για τά απελπιστικά χάλια μας Είναι ένα σκάνδαλο ακόμα και για τά ευγενέστερα πνεύματα όλο αυτό το σκοτάδι της Οθωμανικής κατάκτησης Κάποιος γιατρός καθηγητής της ιατρικής Λάρισας άριστος ιστορικός μετά από μία εξαίρετη ομιλία του μέ κάποιο ιστορικό θέμα του δώρησα το βιβλίο του π. Θεόδωρου Ζήση σχετικά μέ τον Γεώργιο Σχολάριο και τις χαλκεύσεις του Βησσαρίωνα Όταν το διάβασε μέ ευχαρίστησε για το πολύ ωραίο βιβλίο ,αλλα μέ κάποια λύπη γιατί φαινόταν δυσανάλογη όλη η μαυρίλα της σκλαβιάς ως αντίτιμο για κάποιο δόγμα Και αλήθεια φαίνεται δυσανάλογη η πικρή σκλαβια και το μαύρο σκοτάδι ,άν μάλιστα συγκρίνει κανείς την καλοζωία των υπολοίπων λαών ευρωπαίων και Ρώσων της ιδίας εποχής Εδώ στον καλό μας Τρελλογιάννη διαβάσαμε οτι ο Ελύτης έγραψε το άξιον εστί μετά το παράπονο που ένιωσε σέ ένα τάξείδι του στην Γαλλία Μέσα σέ μία -- δύο ώρες όσο διήρκεσε η αεροπορική πτήση άφησε την ελληνική πραγματικότητα και βρέθηκε σέ μία άλλη , που διέφερε από την Ελληνική όσο η μέρα μέ τη νύχτα φανερή ειδικά στον τρόπο ζωής των παιδιών της μιάς και της άλλης χώρας, άν και εκείνη πέρασε την καταστροφή του Β παγκοσμίου Το γένος μας υπήρξε πάντα μαρτυρικό Δεν ξέρω πού ωφείλεται η σημερινη μας μετάλλαξη σέ έναν λαό καλοπερασάκηδων , αρπαχτάκηδων , μέ έντονα τά χαρακτηριστικά της π.... και του ατομισμού Δέν ξέρω πώς αυτό το κακό μπορεί να γυρίσει πίσω και να συνετιστούμε Σ'ευχαριστώ για το παραπάνω ντοκυμαντέρ ,θα προσπαθήσω να το ακούσω

Μαρία Π. είπε...

Έτσι είναι τα πράγματα.. δυστυχώς.. Ξεχωρίζω από αυτά που γράφεις, τα σημεία που αποδίδουν περισσότερο αυτά που νιώθουμε όλοι:

"Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι όλο αυτό το αίμα που χύθηκε"
".. φαινόταν δυσανάλογη όλη η μαυρίλα της σκλαβιάς ως αντίτιμο για κάποιο δόγμα"
".. ο Ελύτης έγραψε το άξιον εστί μετά το παράπονο που ένιωσε σέ ένα τάξείδι του στην Γαλλία"
"Το γένος μας υπήρξε πάντα μαρτυρικό Δεν ξέρω πού ωφείλεται η σημερινη μας μετάλλαξη"


Η σημερινή μετάλλαξη είναι μάλλον ένα από τα "σημεία των καιρών".Είναι παγκόσμια και έχει ξεκινήσει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Δεν είναι μόνο στις Ορθόδοξες χώρες. Στην Αμερική και στην Ευρώπη [ανεξάρτητα από τον Καθολικισμό και τον Προτεσταντισμό] υπήρχαν μέχρι τον προηγούμενο αιώνα κάποια δεδομένα και κάποιες αξίες. Το βλέπουμε σε ταινίες εποχής ακόμα και σε γουέστεν παρόλο που είναι γεμάτα με φόνους, το "κλίμα" είναι διαφορετικό.
Έχει χαθεί η παγκόσμια "αθωότητα". Μας κατέστρεψε η τεχνολογία, αποκοπήκαμε από φυσικές καταστάσεις, και μπήκαμε σε "τεχνητό κόσμο".
Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ο επίλογός τους η ατομική βόμβα σόκαραν τόσο πολύ τον πλανήτη που αμέσως μετά ξεκίνησε μια περίοδος ευδαιμονισμού. Υπήρξαν οι θεωρίες του Φρόυντ, την δεκαετία του 60 το σύνθημα ήταν sex-drugs-rock and roll.H Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει απέξω.
Και κάτι επίσης πολύ σημαντικό που επηρέασε το μισό πλανήτη ήταν η κομμουνιστική επανάσταση στη Ρωσία. Ο μαρξισμός σαν θεωρία (και κατά συνέπεια η αθεϊα), σάρωσε κυρίως τη νεολαία από το ΄60 και μετά. Και το χειρότερο είναι ότι μετεξελίχθηκε στην σημερινή "πολιτική ορθότητα". Προσωπικά δεν πιστεύω ότι "υπάρχει γυρισμός".Όλα θα επιδεινωθούν ραγδαία με την γνωστή κατάληξη. Μακάρι να επέμβει ο Θεός και να μας δώσει μετάνοια.

Ανώνυμος είπε...

Εστω και άν άκόμα οι ανθενωτικοί και ο Λουκάς Νοταράς δέν είχαν μία τόσο ορθόδοξη αντίληψη των πραγμάτων θεμελιωμένη επάνω στην θεολογία και στά δόγματα , ήταν όλη η συσσωρευμένη αποστροφή που είχαν δημιουργήσει οι σταυροφορίες , η μανιώδης καταστροφή, η ταπείνωτική συμπεριφορά του 1204 και τελικά η κατάληψη και η εξορία της εν Νικαία αυτοκρατορίας και γενικά το θανατηφόρο πλήγμα Είχαν ζήσει την ΄΄αγάπη ΄΄ των ομοπίστων ΄΄χριστιανών΄΄ από την καλή και ήταν δικαιολογημένη η αποστροφή τους