Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ο Ηγούμενος Εφραίμ συμφωνεί με την αναγνώριση στοιχείων της αληθούς εκκλησίας στις αιρετικές ομάδες του Π.Σ.Ε.;

λήψη (1).jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου


Στο τελικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης, στο άρθρο 19 γίνεται η εξής αναφορά: «Έχουν δε βαθείαν την πεποίθησιν ότι εκκλησιολογικαί προϋποθέσεις της Δηλώσεως του Toronto (1950), τιτλοφορουμένης «Η Εκκλησία, αι Εκκλησίαι και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών», είναι κεφαλαιώδους σημασίας δια την Ορθόδοξον συμμετοχήν εις το Συμβούλιον». 

Όταν γίνεται αναφορά στη Δήλωση του Τορόντο, ολοκληρωμένη πρέπει να προβάλλεται και όχι επιλεκτικά άρθρα, καθότι ολόκληρη έχει υπογραφεί. Η Δήλωση αυτή του Τορόντο περιέχει κακόδοξες παραδοχές. 

Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποστήριξε με θέρμη τη Σύνοδο της Κρήτης. Και όπως είναι γνωστό γίνεται στο τελικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης, στο άρθρο 19 γίνεται η εξής αναφορά στη Δήλωση του Τορόντο, μια δήλωση που εξ ολοκλήρου έχει υπογραφεί. 

Αντιλήφθηκε ο Ηγούμενος Εφραίμ τι στηρίζει με τόση θέρμη, στηρίζοντας ολοκληρωτικά τα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης;

 Στη «Δήλωση του Τορόντο», που τιτλοφορείται «Η Εκκλησία, οι Εκκλησίες και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών», αναφέρεται στην παράγραφο 5 ότι «Οι εκκλησίες-μέλη του Π.Σ.Ε. αναγνωρίζουν στις άλλες εκκλησίες στοιχεία της αληθούς εκκλησίας*». Ποια αναγνώριση στοιχείων αληθούς εκκλησίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε στις αιρετικές και ομάδες του Π.Σ.Ε.; Αυτό έχει υπογραφεί από τους εκπροσώπους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετέχουν στο Π.Σ.Ε.; 

 Έχει τη δυνατότητα έστω και της εκ των υστέρων ανασκευής ο Ηγούμενος Εφραίμ. 
Ποια αναγνώριση στοιχείων αληθούς εκκλησίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε στις αιρετικές και ομάδες του Π.Σ.Ε.; 

Τόσο αυτή η απαράδεκτη και κακόδοξη αναγνώριση στοιχείων αληθούς εκκλησίας στις αιρετικές κοινότητες και ομάδες του Π.Σ.Ε. όσο και η επιμονή να κληθούν οι αιρετικές κοινότητες και ομάδες ‘’ετερόδοξες εκκλησίες’’, βρίσκουν σύμφωνο τον Ηγούμενο Εφραίμ; 

Καμιά αναγνώριση στοιχείων αληθούς εκκλησίας δεν μπορεί να αναγνωρισθεί στους αιρετικούς. Είναι αντορθόδοξη τέτοια αναγνώριση και αθεολόγητη εκκλησιολογική εκτροπή. 

Ποιος λόγος συντρέχει για τόσο θερμή στήριξη της Συνόδου της Κρήτης. 

Ας μη λησμονεί ο Ηγούμενος Εφραίμ, ότι μεταξύ αυτών που δεν έχουν υπογράψει τα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης ήταν και ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο Αμαθούντος και ο Λήδρας (από το πνευματικό περιβάλλον του Σεβ. Λεμεσού). 

Κακώς δεν υπέγραψαν οι εν λόγω Επίσκοποι;

Ας τοποθετηθεί φανερά στη στάση αυτή των Επισκόπων της Κύπρου. 

 Ας τοποθετηθεί ο Ηγούμενος Εφραίμ και για την κακόδοξη αναγνώριση στοιχείων αληθούς εκκλησίας στις αιρετικές κοινότητες και ομάδες μελών του Π.Σ.Ε., που έγινε με την υπογραφή της ‘’Δήλωσης του Τορόντο’’. 

 *«Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών» (Στυλιανού Χ. Τσομπανίδη)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: