Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Εργαστήριο «φυτώριο» για νέους μάστορες!

Καταφύγιο για μικρούς και μεγάλους που... πιάνουν τα χέρια τους το στέκι που λειτουργεί στην Καισαριανή


Ενας θαυμαστός κόσμος δημιουργίας ξεδιπλώνεται τη στιγμή που περνά κανείς το κατώφλι του Athens Makerspace, του πρώτου σύγχρονου εργαστηρίου κατασκευών στην Αθήνα. «Ο χώρος (σ.σ.: Ανδρέα Δημητρίου 59, στην Καισαριανή) άνοιξε τον Οκτώβριο του 2016 και απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία και γνώσεις, ώστε να υλοποιήσουν τις ιδέες τους» λένε δύο από τους συνιδρυτές, ο Ηλίας και ο Ντέιβιντ Σαλτιέλ. 


Aν και μικρό, το εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνολογίες. Στο υπόγειο υπάρχει το ξυλουργείο, στο οποίο ξεχωρίζουν το χειροποίητο μηχάνημα της πριονοκορδέλας και το cnc router, το οποίο κόβει, σκαλίζει και χαράζει με ψηφιακή ακρίβεια.

Για όσους... πιάνουν τα χέρια τους υπάρχoουν ραπτομηχανή, κοπτοράπτης και πάγκος αργυροχρυσοχοΐας. Επίσης, το εργαστήριο διαθέτει τρισδιάστατο εκτυπωτή, μηχάνημα κοπής βινιλίου και πάγκο ηλεκτρονικών με παλμογράφο, κολλητήρια και άλλα εργαλεία. Αναμφισβήτητα, όμως, το «καμάρι» του χώρου είναι το μηχάνημα για την κοπή λέιζερ, το οποίο χαράσσει οποιαδήποτε επιφάνεια. 



«Συνειδητοποιήσαμε ότι στην Αθήνα δεν υπήρχαν παρόμοιοι χώροι, ενώ στο εξωτερικό βρίσκονται παντού» λέει ο Ηλίας, προσθέτοντας ότι το Athens Makerspace αποτελεί και μια διέξοδο από την κρίση για τους ανθρώπους με ταλέντα και όρεξη οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευτούν και να δημιουργήσουν, αλλά δεν βρίσκουν το κατάλληλο περιβάλλον. Παράλληλα, ο χώρος επιθυμεί να αποτελέσει «φυτώριο» επιχειρηματικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας και προώθησης μιας νεοφυούς επιχείρησης ή μιας μικρής παραγωγής. Αυτή την εποχή, η ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση ενός μεγαλύτερου χώρου που θα είναι προσβάσιμος σε όλους, ειδικά στα άτομα με αναπηρίες, καθώς και σε χρηματοδοτήσεις απαραίτητες για τη βιωσιμότητά τους.

Οσο για την ανταπόκριση του κόσμου, ο Ηλίας σημειώνει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς, ενώ ο Ντέιβιντ αναφέρει την απήχηση στο ανήλικο κοινό, την οποία δεν περίμεναν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού με μηνιαία συνδρομή, ενώ στον χώρο γίνονται μαθήματα, εκδηλώσεις και υπάρχουν ανοιχτές ημέρες γνωριμίας, χωρίς χρέωση. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα athensmakerspace.gr.

 Ρεπορτάζ
Παναγιώτα Φλώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: