Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού, με βάση κακόδοξο όρο στη Δήλωση του Τορόντο

images.jpg 

 

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

«Oι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι ευρύ και πιο περιεκτικό από το να αποτελεί μέλος της ίδιας του της εκκλησίας» (Δήλωση του Τορόντο).

Δέχθηκαν τέτοιο όρο οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών μελών του Π.Σ.Ε., που συμμετείχαν τότε στο Τορόντο του Καναδά; Έκαναν τέτοια παραδοχή; 

Είναι αυτή η παραδοχή, επόμενη ‘’τοις Αγίοις Πατράσι’’; 
Άπαγε της βλασφημίας. 

Αυτή η παραδοχή είναι απαράδεκτη και κακόδοξη. Σαφέστατα αναγνωρίζεται με την παραδοχή αυτή στη Δήλωση του Τορόντο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού. 

Οι ‘’εκκλησιολογικές προϋποθέσεις’’ της Δήλωσης του Τορόντο εισχώρησαν δυστυχώς και στο τελικό κείμενο ‘’Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’, της δημοσιευθείσας απόφασης της Συνόδου της Κρήτης, στο άρθρο 19 στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Έχουν δε βαθείαν την πεποίθησιν (αι ορθόδοξοι Εκκλησίαι-μέλη του Π.Σ.Ε.) ότι αι εκκλησιολογικαί προϋποθέσεις της Δηλώσεως του Τορόντο (1950), τιτλοφορουμένης ‘’Η Εκκλησία, αι Εκκλησίαι και το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών’’ είναι κεφαλαιώδους σημασίας δια την Ορθόδοξον συμμετοχήν εις το Συμβούλιον».

Όταν ομιλούμε για ‘’εκκλησιολογικές προϋποθέσεις της Δήλωσης του Τορόντο’’ ενοούμε πάντοτε το κείμενο στην ολότητα του, και οποιαδήποτε προσπάθεια να επιλεγούν κάποιες αναφορές που ‘’ωραιοποιούν’’ τη Δήλωση, σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη Δήλωση αυτή.

 Η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που συνήλθε στο Τορόντο του Καναδά κατά το έτος 1950, παρέμεινε από τότε αναλλοίωτη, ‘’κουβάλωντας’’ απαράδεκτες και κακόδοξες ‘’εκκλησιολογικές προϋποθέσεις’’.
Υπογράφοντας τη Δήλωση του Τορόντο, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετείχαν τότε στο Τορόντο του Καναδά, αναγνώρισαν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, δεν είναι ευρύ και τόσο περιεκτικό, όσο το να αποτελεί μέλος της Εκκλησίας του Χριστού; 

Είναι κακόδοξο εκκλησιολογικό ατόπημα η παραδοχή αυτή. 

Σαφέστατα αναγνωρίζεται με την προαναφερθείσα παραδοχή στη Δήλωση του Τορόντο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού.

Ο λόγος του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Καψάνη για το Π.Σ.Ε. που αναφέρει ότι «η φωνή των Ορθοδόξων (στο Π.Σ.Ε.) χάνεται μέσα στη χοάνην των πολυπληθών προτεσταντικών παραφυάδων», επακριβώς επεξηγεί και την κακόδοξη ‘’εκκλησιολογική αυτή προϋπόθεση’’, η οποία οδηγεί στην απαράδεκτη παραδοχή ‘’ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού’’. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και πάντοτε αυτό πρέπει να ομολογείται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: