Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Θλιβόμαστε αφάνταστα για τη διγλωσσία του Αρχιμανδρίτου Εφραίμ.

Του θεολόγου Ανδρέα Κυριακού


Μετά την πρόσφατη ομιλία του στην Κόρινθο ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγουμένος της Μονής Βατοπαιδίου, δέχθηκε την ακόλουθη ερώτητη: «Γιατί στην Κρήτη οι επίσκοποί μας είπαν ότι οι αιρέσεις είναι Εκκλησίες;"  

Είναι πασιφανές ότι ο ερωτών γνώριζε ότι στο Κολυμβάριο, οι εκεί συναχθέντες απεφάνθησαν, συν τοις άλλοις, ότι υπάρχουν και «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογίες». Ακούστε τώρα τι απάντησε ο Αγιορείτης Καθηγούμενος κ. Εφραίμ: «Δεν είπαν έτσι. Εις την Κρήτην έγινε η επισήμανση εις την πίστιν εις την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Άλλο, άλλο. Αυτό σας το απάντησα».
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Καθηγούμενος έχει αντιληφθεί ότι ο ερωτών γνωρίζει τι ακριβώς έγινε στο Κολυμβάριο, στο κείμενο του διαβόητου Άρθρου 6. Εκεί, εν πρώτοις, έσπευσαν να δηλώσουν οι συντάξαντες το απαράδεκτον κείμενο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Αν έμεναν μέχρι εδώ θα είχαν κάνει ορθόδοξη ομολογία πίστεως και ο Καθηγούμενος Εφραίμ θα ήταν ακριβής στην απάντησή του. Στην πραγματικότητα όλα αυτά δεν αποτελούσαν παρά προπέτασμα καπνού ή, αν θέλετε, στάχτη στα μάτια των αφελών και των αδαών. Τοιουτοτρόπως στη συνέχεια τόνισαν εν αντιφάσει απολύτω ότι υπάρχουν και «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες». Ο ερωτών είχε απόλυτο δίκαιο. «Οι επίσκοποί μας» στο Κολυμβαριο «είπαν ότι οι αιρέσεις», ήγουν οι Παπικοί, οι παραπαίοντες Αγγλικανοί, όλος ανεξαιρέτως ο ποικιλόσχημος εσμός των Προτεσταντών και οι έκπαλαι καταδεδικασμένοι Μονοφυσίτες αποτελούν (άκουσον!, άκουσον!) «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογιές»!!! 

Ο Καθηγούμενος Εφραίμ παραλείποντας εν συνειδήσει διπλωματικώς, δίκην στρεψοδίκου δικολάβου, το επίμαχο σημείο–πρόταση, θέλησε να προχωρήσει σε άλλο έρώτημα για να βγει από τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε. 



Μας θυμίζει την … μνημειώδη απάντηση που έδωσε παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη όταν ρωτήθηκε για τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς. Τότε απήντησε: «Βλέπουμε και κάνουμε πως δεν βλέπουμε. Ακούμε και κάνουμε πως δεν ακούμε»! Θλιβόμαστε αφάνταστα για τη διγλωσσία του Αρχιμανδρίτου Εφραίμ. Ποιοι λόγοι επιτέλους τον αναγκάζουν να δίνει αυτές τις μεσοβέζικες απαντήσεις; Εμείς απλώς του θυμίζουμε τι λέει ο Ιησούς Σειράχ: «Έως θανάτου αγώνισαι υπέρ της αληθείας και Κύριος ο Θεός πολεμήσει υπέρ σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: