Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΘΩ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΘΩ


Πάνω από δέκα αιώνες μοναχοί και προσκυνητές χάραξαν με τα βήματά τους τα αγιορείτικα μονοπάτια, αγκομάχησαν στις φιδογυριστές ανηφοριές τους, δροσίστηκαν στις κρήνες που είναι κτισμένες πλάι τους κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια.

Στις μέρες μας η εξέλιξη επέφερε την διάνοιξη δασικών δρόμων που διασχίζονται όλο και περισσότερο από αγροτικά αυτοκίνητα και τζιπ των μονών. Τα μονοπάτια λησμονήθηκαν, φτέρες και βάτα τα λογγώνουν και δεν ακούς πλέον συχνά σ’ αυτά τα βήματα των οδοιπόρων ή το κροτάλισμα από τα πέταλα των μουλαριών που οδηγούν οι αγωγιάτες.
Παρ’ όλα αυτά το Άγιο Όρος αποτελεί ένανμοναδικό παράδεισο για τους πεζοπόρους. Γι’ αυτούς που δεν επιλέγουν την εύκολη λύση του μισθωμένου αυτοκινήτου. Για όσους θέλουν να νιώσουν τον αέρα να θροΐζει στις φυλλωσιές του δάσους, να ακούσουν τα κύματα της θάλασσας να σκάνε στους άγριους βράχους της ακτής, να ξαποστάσουν σ’ ένα πεζούλι δροσίζοντας τα χείλη τους στο νερό μιας πηγής, μακριά από τον θόρυβο των μηχανών και τη μυρωδιά των εξατμίσεων.
Τα λιθόστρωτα μονοπάτια του Αγίου Όρους αποτελούν σημαντική μνήμη της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και χρήζουν προστασίας, καθαρισμού από την άγρια βλάστηση και τις φερτές ύλες, αποκατάσταση λιθοδομών, σηματοδότηση, επισκευές απαραίτητες που θα διασφαλίσουν την διατήρησή τους στο μέλλον.
Μετά από πολλές επισκέψεις και περιηγήσεις στο Άγιο Όρος, οι παραπάνω διαπιστώσεις με ώθησαν να ξεκινήσω την καταγραφή των διαδρομών που ακολουθούν. Μια εργασία που ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε επτά χρόνια αργότερα. Πρόθεσή μου ήταν να συμβάλλω το δυνατόν στην ανάδειξη και διάσωση των μονοπατιών και της μοναδικής ομορφιάς αγιορείτικης φύσης.
Εύχομαι το βιβλίο αυτό να σας συντροφεύει πιστά στα βήματά σας στο Άγιο Όρος. Καλή περιήγηση (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Αρσανάς Σιμωνόπετρας – Σιμωνόπετρα – μονή Γρηγορίου – μονή Διονυσίου – μονή Αγίου Παύλου
Δάφνη – μονή Ξηροποτάμου – μονή Παντελεήμονος – μονή Ξενοφώντος – μονή Δοχειαρίου – αρσανάς Κασταμονίτου – αρσανάς Ζωγράφου
Αρσανάς Κωνσταμονίτου – μονή Κωνσταμονίτου – μονή Ζωγράφου – αρσανάς Ζωγράφου
Μονή Γρηγορίου – κελί Θεολόγου – μονή Φιλοθέου
Καρυές – μονή Κουτλουμουσίου – μονή Ιβήρων – μονή Σταυρονικήτα – μονή Παντοκράτορος – Καρυές
Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας – μονή Μεγίστης Λαύρας – σκήτη Τιμίου Προδρόμου – Καυσοκάλυβα – Κερασιά – σκήτη Αγίας Άννης – αρσανάς Αγίας Άννης
Σταυρός – Καρυές – σκήτη Αγίου Ανδρέα – κελί Κοιμήσεως της Θεοτόκου – μονή Καρακάλου – αρσανάς Καρακάλου
Αρσανάς Ζωγράφου – μονή Ζωγράφου – μονή Χελανδαρίου – μονή Εσφηγμένου – μονή Βατοπεδίου
Μονή Μεγίστης Λαύρας – Κερασιά – Άγιος Βασίλειος – Κατουνάκια – Μικρή Αγία Άννη – σκήτη Αγίας Άννης – Νέα σκήτη – μονή Διονυσίου
Ανάβαση στον Άθωνα
Άγιον Όρος
Χάρτης Αγίου Όρους
Υπόμνημα Χαρτών
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN13 9789604871667
Εκδότης ΣΑΙΤΗΣ
Χρονολογία Έκδοσης Μάρτιος 2014
Αριθμός σελίδων 324
Διαστάσεις 17×12
Κωδικός Πολιτείας 4073-0053
Θέμα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ΟΔΗΓΟΙ – ΧΑΡΤΕΣarrow
Τιμή Έκδοσης
€8.86
Τιμή Πολιτείας
€6.64

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Την καλύτερη βιογραφία για τις δυο αυτές κορυφαίες μορφές της Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας, τον Άγια Συμεών (βασιλέα Σέρβων Στέφανο Νεμάνια) και τον γιό του Αγιο Σάββα που έκτισε το Χιλανδάρι στο Αγιον Όρος έχει γράψει μια ανεπανάληπτη σε δύναμη λόγου και συναισθημάτων, ο αγιώτατος π. ΙΟυστίνος Πόποβιτς, διότι ΜΟΝΟΝ ένας άγιος μπορεί να τολμάει και να μιλάει για έναν άλλον γίγαντα άγιο.