Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Το πορτρέτο του Ai Weiwei φτιαγμένο με ηλιόσπορους


Η καλλιτέχνις -και πρώην αρχιτέκτονας- Red Hong Yi είναι γνωστή για τη δουλειά της πάνω σε ασυνήθιστες μορφές τέχνης. Στο πλαίσιο του πρόσφατου πρότζεκτ της, “Open Your Eyes (20,000 seeds)”, δημιούργησε ένα τεράστιο πορτρέτο του φημισμένου ακτιβιστή καλλιτέχνη, Ai Weiwei. Και, όπως μπορείτε να καταλάβετε από τον τίτλο, το πορτρέτο αυτό είναι φτιαγμένο από 20.000 επιδέξια τοποθετημένους ηλιόσπορους.

Η Red γεννήθηκε στη Μαλαισία, όμως η βάση της βρίσκεται στην Κίνα. Εμπνέεται από το περιβάλλον της. Αναζητά συνεχώς σε καταστήματα χονδρικής για καθημερινά αντικείμενα που θα την εμπνεύσουν για την επόμενη δουλειά της. Είτε είναι τσάι είτε είναι κάλτσες, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η Red για τα έργα της αποτελούν μία αναφορά στην παγκοσμιοποίηση, αλλά και στη μαζική παραγωγή που πλέον αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και στην Ασία γενικότερα.



Στην περίπτωση των «20.000 σπόρων», η καλλιτέχνις εμπνεύστηκε από τη διαπίστωση του Ai Weiwei ότι «ο σπόρος είναι ένα οικείο αντικείμενο, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα επαναστατικό σύμβολο». Ο Κινέζος σύγχρονος καλλιτέχνης και ακτιβιστής έχει γίνει σύμβολο υπέρ της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Έτσι, ήταν φυσικό επακόλουθο για τη Red να τον χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφορά στο νέο της πρότζεκτ, σε μία περίοδο που η ίδια αναζητά παρηγοριά σε αυτόν τον καιρό της πολιτικής παραδοξότητας.

«Στο φως όλου του πολιτικού παραλογισμού που συνεχίζεται στον κόσμο, δημιούργησα αυτό το κομμάτι για τη λογική μου», υποστηρίζει η νεαρή καλλιτέχνις και προσθέτει: «Αυτό το κομμάτι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διατηρούν τη γενναιότητα και το κουράγιο τους, να σκέφτονται και να βλέπουν καθαρά, και να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: