Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

π.Θεόδωρος Ζήσης:Η απάντηση στον Θεσσαλονίκης σε σχέση με την επικαιρότητα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Π ΖΗΣΗΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΣΙΓΑ ΣΙΓΆ ΕΝΗΜΕΡΏΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ.ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΧΤΥΠΑΣ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΣΟ Η ΦΏΤΙΣΗ ΈΡΧΕΤΑΙ ΛΑΜΠΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ

Ανώνυμος είπε...

Άψογος ο π. Θεόδωρος με σωστή τεκμηρίωση για κάθε άποψη του.ψυχραιμία μέχρι βγούμε από το σκοτεινό τούνελ του οικουμενισμου! Όλοι πίσω απο τον πατέρα Θεόδωρο!

Μαρία Π. είπε...

O π.Θ.Ζήσης μας είπε πως ακριβώς είναι τα πράγματα και μας έδωσε και μια εικόνα για την εξέλιξή τους. Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία για την Ημερίδα στο τέλος Φεβρουαρίου και θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι και να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.Να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μοναχοί, κληρικοί, και λαϊκοί.
Να συμμετέχει και όλο το Άγιο Όρος.

Αυτή είναι η πραγματική έννοια της συνοδικότητας, και έτσι θα εκφραστεί η συνείδηση της Εκκλησίας, και όχι με μεθοδεύσεις συμμετοχών, περιορισμούς ψήφων, ακόμα και υποκατάσταση υπογραφών (πρωτάκουστο!!) σε μια "παρωδία συνόδου" όπως αυτή που είδαμε στην Κρήτη..

Ο ίδιος ο π. Θ.Ζήσης, είναι μάλλον αποφασισμένος για κάποια πράγματα, ενώ άλλοι διστάζουν.Αντιλαμβάνεται όμως και ο ίδιος τι θα επακολουθήσει, γι΄αυτό λέει απευθυνόμενος προς τον μ. Άνθιμο "σας μνημονεύουν 70 κληρικοί, τι πειράζει αν κόψουν την μνημόνευση 2-3;" θέλοντας ίσως να προλάβει σκληρότερη στάση απέναντί του, ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιπτώσεις.
Μίλησε για πιθανή δική του καθαίρεση και αφορισμό όσων τον ακολουθήσουν. Αυτά είναι ακραία πράγματα.. μακάρι να μην επιτρέψει ο Θεός να τα δούμε να συμβαίνουν.
Δεν ξέρω πως θα χειριστούν οι εκκλησιαστικές αρχές, επικείμενη διακοπή μνημόνευσης του π. Θ.Ζήση.
Προδιαφαίνεται όμως από την επιστολή του Πατριάρχη όπως και τις επιστολές του μ. Άνθιμου προς τον π.Θ.Ζήση και τον π.Ν.Μανώλη ότι δεν υπάρχει διάθεση αποσυμπίεσης της κατάστασης (θα φαινόταν, αν χρησιμοποιούσαν άλλη γλώσσα και αν άφηναν έστω να εννοηθεί ότι "θα ξανασυζητηθούν οι αντιρρήσεις".. κτλ.. τέλος πάντως αν είχαν διαφορετικό.. έστω διπλωματικό λόγο..), αλλά μάλλον υπάρχει διάθεση και απόφαση ξεκαθαρίσματος.
Και αυτό είναι ναι μεν ανησυχητικό ως προς το που μπορεί να φτάσουν τα πράγματα αλλά παράλληλα ίσως λειτουργήσει και αφυπνιστικά. Να το ξέρουν αυτό.Έρχεται κάποτε η ώρα της αλήθειας.

Ο λόγος του π.Θ.Ζήση, βγάζει μια θλίψη και πίκρα, και για την αντιμετώπισή του αλλά και για τον δισταγμό των άλλων και τη διάσταση ως προς τις αντιδράσεις παρά την ταύτιση ως προς την εκτίμηση των πραγμάτων.
Θλιβόμαστε και εμείς που τον ακούμε, και αγανακτούμε με όσα συμβαίνουν.
Απορούμε για άλλη μια φορά πως δεν τρομάζουν κάποιοι άνθρωποι από τα φοβερά ΟΥΑΙ του Κυρίου μας, προς όσους "σκανδαλίζουν ένα των μικρών τούτων", και πόσο μάλλον που τώρα περνάμε πια απ΄το στάδιο του απλού σκανδαλισμού προς διαιρέσεις, σχίσματα και επικείμενες καθαιρέσεις ή ίσως και αφορισμούς..
(συνεχίζεται)

Μαρία Π. είπε...

Απ΄ότι φαίνεται υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις να προχωρήσει η ένωση με τους καθολικούς. Είναι ολοφάνερο, εξάλλου είναι πεποίθηση και επιθυμία του Πατριαρχείου, δεν το έκρυψε ποτέ, γι΄αυτό γίνονται όλα τον τελευταίο αιώνα.
Η ίδια η Καθολική "εκκλησία", έχει και αυτή τεράστια προβλήματα, μαστίζεται και αυτή από πολύ μεγάλα ποσοστά αθεϊας και εγκατάλειψης και ισχυρίζεται ότι γι΄αυτό το λόγο (για να κρατήσει τα μέλη της) κάνει "υποχωρήσεις" και δέχεται τους πάντες όπως είναι (ομοφυλόφιλους κτλ..). Υπάρχουν επίσης οικονομικά και άλλου είδους σκάνδαλα. Υπάρχει ο φόβος της ανόδου του Ισλάμ.
Γνωρίζουμε φυσικά ότι όλα αυτά είναι ανθρώπινοι λόγοι και ότι πίσω από κάθε αίρεση όπως είναι ο παπισμός (που είναι αίρεση και μήτρα αιρέσεων), υπάρχει ο ίδιος ο Εωσφόρος που οδηγεί τα πράγματα προς τη γνωστή κατάληξη.

Εδώ και τώρα (έστω και στο παρά πέντε), πρέπει να ξεκινήσει ισχυρή αντίδραση από τον κόσμο. Πιστεύω ότι όσοι διστάζουν όπως ο π.Γ.Μεταλληνός ή ο μ.Πειραιώς Σεραφείμ, από τον οποίο περιμένουμε κάποιες αντιδράσεις (με βάση όσα έλεγε πριν την σύνοδο) κ.α., αν δουν ότι ενημερώνεται και αφυπνίζεται ο κόσμος και ότι θα υπάρξει στήριξη, θα προχωρήσουν και οι ίδιοι πιο δυναμικά.
Η διστακτικότητα έχει να κάνει καθαρά με το αποτέλεσμα.
Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση λίγες ακόμα μεμονωμένες αποτειχίσεις που θα θαφτούν στην αφάνεια ενώ οι άλλοι αφού θα έχουν επιβληθεί και υπερισχύσει (κυρίως στην αντίληψη και συνείδηση του κόσμου..), θα συνεχίσουν ακάθεκτοι το έργο τους.
Θέλουν να υπάρξει κάτι δυνατό, με στήριξη από τη βάση, ώστε να αναγκαστούν (οι Ιεράρχες) είτε να αλλάξουν γραμμή, είτε να εκδηλώσουν πλήρως τις προθέσεις τους για να καταλάβει επιτέλους και ο τελευταίος καλοπροαίρετος ή ακόμα και ο δύσπιστος που πάνε τα πράγματα.

Τι να πούμε.. Ευχόμαστε ο Άγιος Κύριος και Θεός μας, που σε λίγο θα γιορτάσουμε την Γέννησή Του, να αναλάβει πλήρως τα πάντα, να μας φωτίσει και να μας καθοδηγήσει όλους έτσι ώστε ότι σκεφτόμαστε ότι λέμε και ότι κάνουμε να είναι για το καλό και μόνο της Ορθόδοξης Πίστης μας, και για την αλληλοβοήθεια και στήριξη του ενός προς τον άλλο.
Ζούμε όντως σε πολύ κακές εποχές αδέρφια, οι οποίες όπως φαίνεται θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο.
Νομίζαμε ότι ζούμε μόνο μια οικονομική κρίση που ακολούθησε τον προηγούμενο ευδαιμονισμό και την θρησκευτική αποστασία.
Όμως η κρίση είναι επιπλέον όχι μόνο ηθική κοινωνική θρησκευτική αλλά ακόμα και υπαρξιακή. Κρίση της συνολικής μας ταυτότητας.Παίζεται πλέον κυριολεκτικά η ύπαρξή μας ως "Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών" με ότι αυτό σημαίνει (ως προς την ουσία του φυσικά και όχι ως προς τον τρόπο που το χρησιμοποιούν κάποιοι είτε στον θρησκευτικό είτε στον πολιτικό χώρο).